BeQuiet! Pure Base 500DX: Zásah do oranžového

Elegantné zoznámenie

Každý z vás už určite počul o značke BeQuiet!, ktorá sa radí k jedným z tých lepších v kategórii high-endových komponentov. Prepracovaná novinka (Pure Base 500DX) rok starej skrinky (Pure Base 500) bola predstavená dva mesiace dozadu a konečne sa dostala na testovanie aj k nám do redakcie. Hlavným vylepšením oproti predchádzajúcej verzii je veľmi efektívne chladenie vďaka ďalším ventilátorom vo výbave a pridanej perforácii. 

Základné parametre

Elegantné zoznámenie

Obsah pribaleného príslušenstva je na úrovni aj o polovicu lacnejších skriniek. Skrutky a jednorázové sťahovacie pásky, to je základ, ktorý skrinka potrebuje. Pre prvoskladateľov tu je aj návod, ako skrinku zložiť a čo všetko je možné si v nej prispôsobiť. Ten isto zaujme spracovaním a minimálne ho človek zo zvedavosti otvorí, ako som to urobil aj ja.

Po vytiahnutí skrinky zo škatule som sa na chvíľu zastavil, že to nie je asi to čo som čakal. Prvotný „wow“ efekt, v ktorý som dúfal neprišiel. Zato ten druhý moment bol už lepší. Celá ľavá strana je z temperovaného skla o štandardnej hrúbke štyroch milimetrov. To drží pri skrinke 4 kusy skrutiek. Pri vyberaní skla musíte byť opatrní. Jeden zlý pohyb a sklo môže skončiť rozbité – nie je podopreté žiadnym schodíkom.

Perforácie predného panela dávajú skrinke obrovskú výhodu. Ľahko a efektívne cez ne čerpá chladný vzduch na chladenie komponentov. Priamo v strede panela sú dva pásy LED RGB, ktoré je možné ovládať pomocou tlačidla alebo softvérovo cez základnú dosku.

Osobne sa mi páči oranžová, ktorá je predvolená a typická pre značku BeQuiet!

Predná časť skrinky je plne perforovaná, takže slúži aj ako prachový filter aj keď s hrubším zrnom. Je možné ju plne odňať aj napriek tomu, že na tejto ploche sa nachádzajú pásy LED. Umožňuje to konektor napájania pásov, ktorý je magnetický. Táto „bezkáblová“ vychytávka vyvolala vo mne pocit inovácie. Určite nie som jediný, kto nerád otvára predný panel kvôli čisteniu a bojí sa, či neodtrhne nejaký káblik. Buď z tlačidiel a konektorov na ňom umiestnených alebo z osvetlenia LED. Pri tejto skrinke aj keď má jedno aj druhé, už sa báť nemusíte.

 

Za prvou prednou časťou je umiestnený ten správny prachový filter, ktorý chceme mať všetci. S jemným zrnom zachytí aj tie najmenšie nečistoty, ktoré prvý filter prepustí. Svoje miesto si drží na skrinke cez magnetický úchyt a štyri provizórne pánty. Vybrať sa ho dá vďaka tomu takmer okamžite.

Vrchná časť ma konektivitou trochu sklamala. Keď si vyberám skrinku v strednej kategórii za sto eur, chcem mať bohatú konektivitu minimálne čo sa týka konektorov USB. Sú tu síce dva, no jeden z nich je typu C, čo nemusí vyhovovať každému. Predsa sa vo väčšine prípadov v domácnosti stále nájde viac zariadení s USB-A ako USB-C. Veľké tlačidlo na zapnutie je dosť citlivé na tlak, takže nie je treba ho zatlačiť veľkou silou a reaguje takmer okamžite. Výbavu predného panelu potom zahŕňa ešte 2× 3,5mm jack pre slúchadlá a mikrofón a už spomínané tlačidlo na zmenu farby a režimu svietenia.

Zvyšok vrchnej časti je zameraný na chladenie, kde je z vnutornej strany predinštalovaný jeden 140 mm ventilátor Pure wings 2 na odvod teplého vzduchu priamo z chladiča procesora. Ten jeho predchodca nemá. Ak by vám to bolo málo, máte možnosť upevniť radiátor vodného chladenia do 240 mm pozície. Aby ste sa nemuseli báť o padajúci prach, je na vrchu k dispozícii aj odnímateľný prachový filter, ktorý drží v žľabe skrinky cez štyri magnety v rohoch filtra.

Ľavá bočnica ukrýva z vnútornej strany mäkkú tlmiacu penu k minimalizovaniu všetkých možných vibrácií, ktoré sa môžu na bočnicu preniesť. Pre kabeláž zostáva 2,3 cm priestoru, čo je slušný štandard. Osadenie bočnice nie je ničím zvláštne. Jednoduchým nasadením do drážok a dotiahnutím skrutiek. Tie sú s poistkou a nedajú sa po uvoľnení vybrať, takže vám nikam nespadnú a vy ich nestratíte.

 

Posledný jemný prachový filter je pozdĺž celej spodnej časti skrinky. Ten sa dá ľahko vybrať jedným pohybom zo spodu skrinky, takže nie je treba meniť polohu skrinky z vertikálnej na inú. Štyri nožičky držiace skrinku nad zemou majú pogumovaný povrch, ktorý bráni kĺzaniu na šmykľavej podlahe. 

  


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

BeQuiet! dostal do bielej všetky moderné ventilátory

V kompletne bielom vyhotovení sú po novom dostupné 120 aj 140 mm ventilátory BeQuiet! zo sérií Silent Wings (Pro) 4 a Pure Wings 3. Teda drahšie aj lacnejšie ventilátory, ktoré majú spoločný veľmi vysoký prietok na jednotku hlučnosti. Naprieč celým cenovým spektrom tak máte dočinenia s jednými z najefektívnejších ventilátorov, aké sa dajú do počítačov kúpiť. A to nielen medzi bielymi. Celý článok „BeQuiet! dostal do bielej všetky moderné ventilátory“ »

  •  
  •  
  •  

BeQuiet! Dark Rock Elite – Nový král chladičů?

Letošní rok zahájím testy chladičů opravdovou lahůdkou. Nachystal jsem si pro vás recenzi chladiče Dark Rock Elite, tedy naprostou špičku nabídky společnosti BeQuiet!. Jedná se o prémiový chladič nabízející velmi vysokou účinnost při nízké hladině hluku díky své propracované konstrukci ve spojení se špičkovými ventilátory. Jsem velmi zvědavý, jak si povede proti špičkovým chladičům, které jsem měl možnost otestovat v uplynulém roce. Celý článok „BeQuiet! Dark Rock Elite – Nový král chladičů?“ »

  •  
  •  
  •  

BeQuiet! Pure Wings 3 (BL108): Efektívne a „lacno“ v 140 mm

Veľká prestávka skončila, naspäť k ventilátorom. BeQuiet! nedávno aktualizoval svoj najnižší rad – Pure Wings – a minimálne pomalšie 140-milimetrové modely musíte mať na radare. Ventilátory Pure Wings 3 vo variante BL108 predstavujú do niektorých situácií mimoriadne efektívnu nízkorozpočtovú možnosť, ktorá zároveň netrpí častými nedostatkami svojej cenovej triedy. Tichá je tu nielen aerodynamická, ale i motorická zložka. Celý článok „BeQuiet! Pure Wings 3 (BL108): Efektívne a „lacno“ v 140 mm“ »

  •  
  •  
  •  

Komentáre (2) Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *