Nová cesta k nižší teplotě procesoru: heatspreader ze stříbra

Delidovaná Coffee Lake se stříbrným IHS

Nové procesory Intel opět přišly na trh s pastou zhoršující chlazení. Je zvláštní, že firma pořád nemá nějaké speciální pájené edice, protože poptávka po lepším řešení evidentně je a Intel tak vytváří dobrý byznys pro další osoby nebo firmy. S procesory Coffee Lake zdá se komerční „delidování“ uhodí naplno a přinese sebou i docela drahá a extravagantní řešení, už skoro připomínající audiofilské produkty.

V malém nebo menším nabízí předem odvíčkované a přepastované procesory řada jednotlivců, někdy i firem, často přitom také můžete připlatit za kus s lepším taktovacím potenciálem. Youtuber Roman Hartung bude nyní takto „ladit“ procesory Coffee Lake spolu s německým obchodem Caseking.de. Pro nás je na tom zajímavé, že kromě odlepení rozvaděče a nahrazení standardní pasty (za tekutý kov Thermal Grizzly Conductonaut) budou provádět úpravy také na samotném krytu.

Podle toho, kolik jste ochotní za tuto službu vyhodit peněz, si budete moci pořídit CPU s původním standardním rozvaděčem, nebo za příplatek s vyleštěným povrchem, což je známá technika, jak zlepšit odvod tepla z čipu (ale ztratit záruku) a zvládnete ji i doma. Nejzajímavější – tedy alespoň pokud nehledíme na cenu – je třetí možnost, čipy z tzv. „Ultra edice“. U těch bude totiž původní rozvaděč tepla nahrazen úplně novým, který je vyroben ze stříbra či jeho slitiny (obsah stříbra má být 99,9 %). Firma už je má vyrobené, na Facebooku je Der8auer ukazuje na fotografii, kterou můžete vidět v záhlaví článku.

Stříbro tu nemá nějaký kosmetický nebo snobský smysl, nebo ne primárně. Jeho fyzikální vlastnosti jsou lepší než u mědi, z které se normálně rozvaděče vyrábí (povrch je poniklovaný, takže to není vidět na první pohled). Tepelná vodivost čistého stříbra je vyšší než mědi, takže by tento trik neměl být úplné placebo a skutečně by měl umožnit vymáčknout z procesoru při přetaktování víc.

Jiná věc je, jak velké víc to bude a jestli stříbrné víko stojí za peníze, které za něj zaplatíte, Core i7-8700K totiž s ním bude stát hodně, 690 až 870 euro podle slibované frekvence OC. Tepelná vodivost stříbra (429 W/mK při 25°C) je lepší než u mědi, ale ne dramaticky, měď dosahuje 386 W/mK, teda 90 % hodnoty pro stříbro. Asi by to stálo za to otestovat, ale není moc pravděpodobné, že by se právě materiálem rozvaděče dal dosáhnout nějaký ohromný rozdíl.

Rozvaděč tepla používaný u procesorů Skylake váží 26 gramů, ovšem stříbro má vyšší hustotu. Pokud bude tvar a objem stejný, mělo by ho být na ochranu Coffee Lake třeba asi 30,5 gramu. Toto množství včera na burze pro zajímavost stálo něco přes 14 eur – možná je drahého kovu na tuto hrubou práci přece jen trošku škoda? Der8auer s Casekingem mimochodem chtějí stříbrné kryty vyrobit a nabídnout i u procesorů Skylake-X, kde je rozvaděč o hodně větší, ale také jsou o hodně větší problémy s chlazením.

Jak moc lidí bude mít o takto exkluzivní modding procesorů zájem, se ukáže. Ale jak padlo na začátku, zvláštní je jedna věc – proč nadšencům takhle nevychází vstříc přímo Intel? Aktivity různých delidovacích a třídících firem by nejlíp zvládl sám při binningu a výrobě hned v továrnách. Peníze, které teď jdou dalším firmám, mohl inkasovat sám…

Nabídka delidovaných a upravených procesorů Coffee Lake. „Pro“ znamená leštěné víko, „Ultra“ stříbro

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

One comment Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *