MSI Modern AM271: All-in-one s Core i7 a 27″ displejom

Parametre a detaily

AIO počítače sú v našich končinách pomerne ojedinelé a okrem pracovného využitia v predajniach ich vo veľa domácnostiach nenájdete. Jednou z možných príčin je, že tejto kategórii počítačov sa nedostáva toľko pozornosti od výrobcov a tým pádom ani od používateľov. Veď povedzte si sami, koľko AIO počítačov poznáte? MSI chce túto situácia zmeniť a model AM271 zo série Modern je toho dobrý príklad.

Základné parametre


Detaily

Balenie AM271 zobrazuje počítač z viacerých uhlov v štýle nákresov.

V škatuli nájdete napájací adaptér, skrutky a dokumentáciu.

Podobne ako pri monitoroch, aj pri AIO PC treba najskôr zložiť stojan a pripojiť ho k telu počítača.

Hlavná časť stojana má obdĺžnikový tvar so zaoblenými hranami. Vzhľadom na vyššiu hmotnosť AIO PC v porovnaní so samostatným displejom sú rozmery väčšie, konkrétne s rozmermi 25 × 18,5 cm.

Druhá časť stojana je o niečo tradičnejšia a hneď vidieť, že ponúka výškové nastavenie ako aj otvor na kabeláž.

Obe časti do seba zapadnú a potom je potrebné len zaskrutkovať záviť pomocou prstov, skrutkovač nebudete potrebovať.

Na zadnej strane monitora nájdete štyri otvory pre uchytenie stojana. V tomto budete už skrutkovač potrebovať, nakoľko na rozdiel od monitorov sa tu nenechádza jednoduchý systém zakliknutia, čo bude opäť zrejme súvisieť s vyššou hmotnosťou tela počítača. Rozmery úchytov zodpovedajú štandardu VESA 75 × 75.

 

Po priskrutkovaní stojanu k telu s displejom môžeme Modern postaviť a pozrieť sa na jeho prednú a zadnú časť.

Vpredu vidíme jednoduchý minimalistický dizajn s tenkou spodnou bradou a vynoveným logom výrobcu. Zadná strana je rovnako elegantná s lesklou čiernou vrchnou častou a imitáciou brúseného hliníka v dolnej polovici, kde sa ukrývajú všetky komponenty počítača. 

Na ľavom boku nájdeme všetky porty konektivity ako aj tlačidlo napájania.

Konkrétne sa pozeráme na dvojicu konektorov HDMI, pričom jeden slúži na pripojenie ďalšieho monitoru a druhý na pripojenie iného zariadenia a jeho zobrazenie na displeji počítača. Vďaka tomu budete môcť AM271 používať ako klasický monitor, napríklad pre hernú konzolu, alebo v prípade, že už počítačová časť bude o niekoľko rokov zastaraná, prípadne nefunkčná. Počítač tak budete môcť naďalej využívať, nakoľko životnosť displeja bude dlhšia ako komponentov vo vnútri.

Ďalej na zadnej strane nájdeme aj dvojicu portov USB 2.0, ktoré dobre poslúžia na pripojenie klávesnice a myši  a takisto 1 GbE konektor RJ-45 na pripojenie ethernetu.

Na bočnej strane sa nachádza ďalšia dvojica USB typu A, tentokrát už rýchlych 10 Gb USB 3.2 gen 2 a ďalšia dvojica s USB-C konektormi. Taktiež tu nájdeme audio konektor na slúchadlá alebo mikrofón, dvojicu indikátorov LED a tlačidlo napájania.

Druhý bok za skrutkou ukrýva ľahko dostupný 2,5″ slot pre HDD alebo SSD na rozšírenie úložiska.

Ako sme už v úvode spomenuli, AM271 ponúka výškové nastavenie, a to v rozsahu 130 mm. V najnižšom bode je 55 mm od podložky spodnou hranou a 420 mm vrchnou hranou. V najvyššej polohe je vo výške 185 mm a 550 mm pre vrch displeja.

Taktiež je možné displej nakloniť a to od -5 do +15 stupňov.

Pri pohľade na vrchnú časť plastového krytu môžeme vidieť medené heatpipe chladenia.

Plastový zadný kryt môžete jednoduho odpojiť po odskrutkovaní štyroch skrutiek na spodnej strane. Dostanete sa tak ku komponentom, ktoré sú rozložené po celej šírke displeja a prepojené viacerými káblami.

Vľavo sa ukazuje už spomínaný slot na 2,5″ HDD ako aj joystick pre navigáciu v menu OSD. Rovnako je tu aj konektor napájania a množstvo káblov smerujúcich do pravej časti zadnej strany. Tu nájdete akúsi kovovú klietku, ktorá ukrýva všetky počítačové komponenty.

Pod ochrannou kovovou klietkou nájdete základnú dosku so všetkými konektormi, M.2 slotom, dvojicou slotov SO-DIMM a samozrejme chladičom procesora. Testovaná konfigurácia dostala Intel Core i7-1165G7, 16 GB operačnej pamäte a 512 GB SSD úložisko. Na výber máte aj zo slabšej konfigurácie s Core i5-1135G7. Za výhodu považujem možnosť upgradu úložiska aj operačnej pamäte, pričom náročnosť demontáže zadnej časti nie je vysoká, treba len odpojiť káble vedúce do základnej dosky, aby sa dal kovový kryt odmontovať. Nakoľko sme už testovali viacero notebookov s i7-1165G7, bude zaujímavé sledovať, či AM271 ponúkne o niečo vyšší výkon, keď má k dispozícii viac miesta na chladenie než v tenkých ultrabookoch.

Modern ukrýva ešte jednu zaujímavosť a tou je ďalši USB 2.0 port tesne nad úchytom stojana. Tipnete si na čo bude slúžiť?

Pre tých, ktorí hádali videokameru, máme dobrú správu. V balení tiež nájdete 1080p webkameru, ktorá sa pripája do spomínaného portu.

Webkamera umožňuje polohovanie výškovo aj do strán vďaka kĺbovému uchyteniu. V dnešnej dobe home office sa určite zíde. Kvalita videozáznamu je lepšia, ako v prípade notebookov, na smartfóny to však stále nemá. Trošku zamrzí, že okrem funkcie videa kamera nepodporuje aj Windows Hello rozpoznávanie tváre pre jednoduchšie prihlasovanie.

Poďme sa pozrieť na výsledky testov.

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *