Temné ventilátory, efektný blok: Nové vodníky DeepCool LT

DeepCool LT720 a LT520

DeepCool rozšíril ponuku svojich kvapalinových chladičov o dva modely so 120 mm ventilátormi. Väčší LT720 (s troma ventilátormi) a LT520, ktorý má o ventilátor menej. Oproti sérii vodníkov LS sú použité neosvetlené ventilátory, no ARGB LED konštruktéri implementovali do puzdra vodného bloku so zrkadlovým efektom. Nielen to má byť v tejto časti chladiča atraktívne, ale i samotná pumpa.

Asi by sa dalo konštatovať, že kvapalinové chladiče DeepCool LT by mali na prvý pohľad zaujať tých používateľov, ktorí nesympatizujú s kompletne osvetlenými rotormi ventilátorov na vodníkoch DeepCool LS, ale nejaká svietiaca ozdoba v rámci bloku už byť môže.

Najnovšie vodníky DeepCool sú v dvoch formátoch, v 360 mm (LT720)240 mm (LT520). S tým, že radiátor na dĺžku tri za sebou uložené ventilátory presahuje v obidvoch prípadoch o 42 mm. L720 má na dĺžku 402 mm a LT520 zase 282 mm.

Použité ventilátory FK120 rýchlostne presahujú tie (F120), ktoré sa predávajú samostatne, o 400 ot./min. Pri maximálnej rýchlosti je dosahovaných až 2250 ot./min. Vtedy má prietok vzduchu podľa špecifikácií dosahovať až 145,86 m3/h a statický tlak 3,27 mm H2O. Rovnaký statický tlak je uvádzaný aj pri vodníkoch LS720/520 s ventilátormi FC120, takže vplyvom rôzneho materiálu by nemalo naprieč týmito modelmi dochádzať k rozdielnemu prietoku telom radiátora a chladiaci výkon by mal byť rovnaký. Ložiská ventilátorov sú kvapalinové (FDB), informáciu o MTBF DeepCool neuvádza.

Na rozdiel od mnohých konkurenčných vodníkov je tu iná pumpa. Nejedná sa totiž o dielo Aseteku a DeepCool sa chváli vlastnou pumpu vo svojej štvrtej generácii. Tá ma motorček s trojfázovým krútiacim momentom (čo je z pohľadu dosahovania čo najnižších vibrácií a čo najnižšej hlučnosti dobre) a rýchlosťou 3100 ot./min. S ohľadom na efektívnejšie prúdenie kvapaliny má byť vnútri bloku lepšie (než bývala) usporiadané mikrokanáliky. Tie sú medené rovnako ako celý blok. Radiátor je už ale hliníkový, ale súdiac podľa dlhšej, 5-ročnej záruky, bude spomaľovač galvanickej korózie zrejme pomerne efektívny.

Vizuálne pútavé majú byť vodníky LT720 a LT520 najmä pre vyhotovenie krytu vodnej pumpy. Ten je zo štyroch strán vyhotovený z číreho materiálu, za ktorým sú tienené ARGB LED, ktoré osvetľujú štvorcové a obdĺžnikové  svetlovody. Tých sa zdá byť vnútri viac, v rôznych úrovniach, čo je dosiahnuté vďaka ich zrkadleniu. V súvislosti s týmto efektom DeepCool spomína viac-rozmerovú estetiku.

Na záver ešte podpora, cena a dostupnosť týchto vodníkov. Podporované sú platformy Intel LGA 1700/1200/115x/2066/2011(-v3) a AMD AM5/AM4 a chladiče nainštalujete takisto na Threadrippery na platformách TRX4 a TR4. Odporúčaná koncová cena je v rozmedzí 145–150 eur (LT720), respektíve 125–130 eur (LT520). V obchodoch by mali byť chladiče dostupné od januára 2023.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty

Dnešním dnem vstupuje na trh nová verze oblíbeného chladiče Endorfy Fera 5 s přívlastkem Black. Název napovídá, že je tento chladič opatřen matně černou povrchovou úpravou, což ocení především příznivci minimalistických PC sestav. Bude samozřejmě potřeba otestovat, zda nemá tato povrchová úprava negativní vliv na účinnost chlazení nebo zda nedošlo ke zhoršení akustiky. Pojďme se tedy společně vydat do temné budoucnosti chladičů Endorfy. Celý článok „Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty“ »

  •  
  •  
  •  

Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital

DeepCool pre niektoré chladiče (ale aj skrinky) s prívlastkom Digital robí nadstavbu s displejom. Jeho implementácia je v minimalistickom duchu, cenu výrazne nezvyšuje a asi sa dá považovať za užitočnú. Vzhľadom na monitorovanie teplôt a intenzity záťaže CPU je to tematická pridaná hodnota, na ktorú sa teraz pozrieme v kontexte s výkonným dvojvežovým chladičom AK620 (Digital). Celý článok „Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital“ »

  •  
  •  
  •  

EK-Nucleus CR360 Lux White – Jednoduše nádherný vodník

Společnost EK Water Blocks zde nejspíš nemusím blíže představovat. Jedná se o výrobce špičkových komponent pro vodní okruhy a poslední roky zúročuje své zkušenosti z této oblasti také při navrhování AIO chladičů. EK-Nucleus CR360 Lux představuje vrchol současné nabídky a zaujme vás především svým čistým a elegantním designem. Při dobrých výsledcích v testech lze s ohledem na jeho cenu očekávat atraktivní poměr ceny, kvality a účinnosti. Celý článok „EK-Nucleus CR360 Lux White – Jednoduše nádherný vodník“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *