Levnější Radeony jako RX 7800 a 7600 prý vyjdou až v létě

Grafické karty s čipy Navi 32 a 33 prý až v červnu

AMD vydalo na konci roku výkonné modely nové generace grafik, Radeon RX 7900 XT a XTX. Doteď ale nebyla žádná stopa nebo zprávy o nižších levnějších modelech. Vypadá to, že by se na ně mohlo čekat ještě poměrně dlouho. Podle čínských zdrojů další modely prý vyjdou až na začátku léta, a to jak karty založené na levném monolitickém čipu Navi 33, tak výkonnější modely vyššího mainstreamu s pořád čipletovým 5nm Navi 32.

Tato informace přišla od webu MyDrivers. Ten uvádí, že podle zákulisních informací jsou všechny mainstreamovější modely opožděné nebo odložené a je „velká pravděpodobnost“, že vydání připadne až na červen. Údajně by mohlo být načasováno na 18. 6., kdy bývají v Číně velké prodejní akce (nákupní festival „618“, což by snad mělo být něco pořádaného v den založení firmy JD).

Nemusí to být ovšem datum stanovené čistě takto sinocentricky, jak to MyDrivers asi má tendenci vnímat. V podobném termínu (13.–16. 6.) se koná také tradiční herní výstava E3. A to je event, s nímž se novinky v grafických kartách pojí dost často.

Toto datum asi každopádně nemusí být nic pevně daného, jde spíš o to, že vydání směřuje zhruba do druhé poloviny června a tam pak může „gravitovat“ k významným akcím, jako jsou veletrhy nebo podobný den zvýšených nákupů. Zatím jde o nepotvrzený údaj, takže informaci berte spíš pro orientaci a počítejte s tím, že se věci mohou změnit. Jde o zatím první indicii o tom, kdy by dotyčné Radeony mohly vyjít. Absence větších podrobností o těchto grafikách naznačuje, že v nejbližších týdnech se jejich vydání čekat nedá, letní vydání by proto dávalo smysl. Víme sice už delší dobu, jaké jsou parametry GPU z úniku na webu Angstronomics (viz odkaz níže), ale pramálo o tom, jaké parametry budou mít na nich založené desktopové karty.

Více: Detaily RDNA 3 GPU pro Radeony RX 7000: Čipy jsou extrémně malé, budou na Nvidii stačit?

MyDrivers říká, že důvody takto pozdního vydání (které tím pádem nastane o nějaké týdny až měsíce později než vypuštění karet, jako jsou GeForce RTX 4070RTX 4060 Ti od Nvidie) nejsou známé. Mohlo by teoreticky jít o to, že AMD není spokojené s dosaženým výkonem nebo spotřebou GPU a cílem odkladu může být vlastnosti těchto čipů ještě zlepšit. V tuto chvíli je to asi jenom spekulace.

Kromě toho je ale možné jiné vysvětlení. Grafiky s třetím nejmenším čipem Navi 33 už teď jdou do notebooků, takže toto GPU už je ve výrobě. Pravděpodobně by mělo být možné ho již vydat také v desktopu, takže rozhodnutí o vydání až v červnu nemusí být z technických příčin.

Radeony RX 7600M a 7600M XT pro notebooky, založené na čipu Navi 33 (zdroj: AMD, via: techPowerUp)

Podle předchozích zpráv totiž termíny uvádění jednotlivých GPU měly být takové, že nejprve vyjde highend Navi 31, pak levné Navi 33 a až nakonec Navi 32, které patří mezi ně. Ovšem vydávat grafiky nižší kategorie dříve než ty výkonnější a dražší, to firmy nedělají rády z taktických důvodů. Asi nepamatujeme, že by se to někdy stalo u Nvidie.

Proto je možné vysvětlení, že AMD by mohlo hypoteticky třeba již teď v březnu vydat Radeon 7600 XT s Navi 33, ale protože ještě nemůže vypustit Radeony 7800 XT (jména modelů jen odhadujeme), tak musí pozdržet i ty levnější karty s Navi 33, jakkoli je to pro zájemce o koupi nepříjemné. Červen je možná tedy doba, kdy bude reálně připraveno Navi 32, kdežto Navi 33 je blokováno jen „politikou“.

Zdroje: MyDrivers, WCCFtech

Jan Olšan, redaktor Cnews.cz


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Unikl procesor AMD „Sound Wave“, zřejmě 3nm APU s jádry Zen 6

Pomalu se blíží vydání procesorů AMD s jádry Zen 5. Měli bychom se začít dozvídat o plánech AMD po Zenu 5 a nyní se ven dostala zajímavá věc. Na LinkedIn se objevily informace o asi mobilním procesoru Ryzen s architekturou Zen 6. Protože zde sdílí informace jako součást svého CV přímo inženýři, je to dost zajímavý zdroj informací. Vypadá to z něj, že AMD nasadí čiplety i do notebooků a může to nastat už u APU „Strix Point“ se Zenem 5. Celý článok „Unikl procesor AMD „Sound Wave“, zřejmě 3nm APU s jádry Zen 6“ »

  •  
  •  
  •  

Radeon RX 7900 GRE vychází globálně. S nižší cenou a víc modely

Do nabídky grafik Radeon se zařadí další model stojící mezi Radeonem RX 7800 XT a Radeonem RX 7900 XT. Do této mezery AMD loni ještě před vydáním samotného Radeonu RX 7800 XT pustilo Radeon RX 7900 GRE, který zpočátku vypadaly jako speciální model pro Čínu. Poté se ale stejně jako Ryzen 5 7500F začaly objevovat na běžném trhu. Teď to AMD celé zoficializovalo – Radeon RX 7900 GRE vychází globálně a s větším výběrem modelů. Celý článok „Radeon RX 7900 GRE vychází globálně. S nižší cenou a víc modely“ »

  •  
  •  
  •  

Zlevnění Radeonů RX 7900 XT a RX 7900 GRE proti refreshi Nvidie

Tento týden Nvidia vydala GeForce RTX 4070 Super a v následujících dvou týdnech ji budou následovat další dva modely „Super“ refreshe generace Ada Lovelace. Zatím nevíme o tom, že by podobný refresh chystalo také AMD (které teď ovšem vydává Radeon RX 7600 XT 16GB), ale firma na modely Super od Nvidie zareagovala slevami existujících grafik Radeon RX 7000, takže i konkurenční grafické karty teď budou výhodnější. Celý článok „Zlevnění Radeonů RX 7900 XT a RX 7900 GRE proti refreshi Nvidie“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *