GeForce RTX 4060 Ti bude za 3–4 týdny, RTX 4060 ještě na řadě není

Mainstreamové modely grafik nové generace tentokrát vyjdou téměř naráz od obou značek

Včera jsme tu měli zprávu o datu, kdy vyjdou Radeony RX 7600 XT, tedy mainstreamové grafiky AMD s architekturou RDNA 3 založené na levném 6nm čipu Navi 33. Vypadá to, že výrobci GPU už si jsou vědomí toho, že nyní o zákazníky budou muset tvrdě bojovat, a této generaci se obě firmy zdá se pokusí uvést karty pro mainstream uvést téměř najednou. A bude to už za pár týdnů. Týká se to však GeForce RTX 4060 Ti, zatím ještě ne modelu RTX 4060.

O tom, že by Nvidia mohla GeForce RTX 4060 Ti vydat na přelomu května a června, už jsme tu měli zprávu minulý týden. Teď se to zřejmě potvrdilo, byť ještě ne z oficiálních míst. Web VideoCardz získal od zdroje zřejmě v některé z firem vyrábějících karty dokument s informacemi o tom, kdy bude končit informační embargo (NDA) na grafiky GeForce RTX 4060 a GeForce RTX 4060 Ti. Můžete ho vidět níže.

Podle tohoto dokumentu Nvidia ještě nerozhodla o tom, kdy přesně vyjde GeForce RTX 4060 Ti, nebo možná rozhodla, ale zatím to neprozradila výrobcům karet. Ovšem dokument vymezuje, že konečné datum bude před koncem měsíce května (mája), což je také užitečné. Termín na konci května platí nejen pro odhalení, ale i pro samotnou dostupnost karet v obchodech, tedy reálné vydání. Do distribuce by ale karty měly jít už 5. 5. čili tento týden.

Termíny NDA pro GeForce RTX 4060 Ti a GeForce RTX 4060 (zdroj: VideoCardz)

Toto datum ještě Nvidia může posunout, ale vzhledem k blízkosti Computexu (a tomu, že už pomalu začíná distribuce) bychom spíš čekali, že tomu tak nyní nebude. I kdyby karty vyšly až k začátku veletrhu 30. nebo 31. 5., znamenalo by to, že budou na pultech jen pár dní po Radeonech RX 7600 XT, které mají vyjít 25. 5. údajně s okamžitou dostupností.

Protože ale ono „konec května“ ještě není dále upřesněno, může být vydání nakonec stanoveno třeba na stejnou dobu a teoreticky třeba i o pár dní dříve, i když je otázka, co všechno se ještě dá brát za „konec“ měsíce. To, že karty vyjdou takto blízko po sobě, by každopádně mělo vyostřit konkurenci včetně tlaku na atraktivní nižší ceny. Před nedávnem se objevily informace, že by GeForce RTX 4060 Ti mohla stát jen okolo 399 $ (s daní 10 350 Kč / 440 €), ideálně bychom asi chtěli vidět ještě nižší ceny.

GeForce RTX 4060 zatím nemá stanovené žádné termíny

Zatímco u vyššího modelu tedy víme, že vyjde za tři až čtyři týdny, ve stejném dokumentu ještě není nic k GeForce RTX 4060, což bude ještě levnější karta, založená na ořezané verzi stejného GPU (AD106), ale se stejnou 8GB pamětí. Všechna relevantní data jsou sdělena jen jako „TBD“, neboli „bude upřesněno v budoucnu“. Je proto pravděpodobné, že GeForce RTX 4060 v květnu vydána nebude a půjde na trh nejdříve v červnu.

Tip: Parametry GeForce RTX 4060: nejúspornější mainstream od Pascalu

Dokument zatím neuvádí nic k cenám obou těchto grafik a ani VideoCardz k tomu zatím žádné další informace nedodává. Nvidia tedy zřejmě ještě žádné plány co do této otázky s partnery nesdílela. U GeForce RTX 4060 Ti byla, jak už bylo zmíněno dříve, v únicích zmiňována částka 449 $ a později 399 $, ale pro GeForce RTX 4060 zatím nástřely nejsou.

Zdroj: VideoCardz

Jan Olšan, redaktor Cnews.cz


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Ryzen 8700F a 8400F: nová levná CPU s architekturou Zen 4 vydána

V březnu AMD v Číně prozradilo, že chystá k vydání procesory Ryzen 7 8700F a Ryzen 5 8400F, což budou nová a zřejmě i celkem levná CPU pro socket AM5. To jsme ještě jen mohli hádat, co by mohly být zač, a spekulovalo se, že se budou prodávat jen v Číně. To se ale nepotvrdilo, AMD je sice uvádí primárně pro OEM trh, ale celosvětově, a potvrdilo teď jejich kompletní specifikace. Už je tím pádem definitivně jasné, co tato CPU budou zač. Celý článok „Ryzen 8700F a 8400F: nová levná CPU s architekturou Zen 4 vydána“ »

  •  
  •  
  •  

Intel odhalil socketové procesory Meteor Lake pro LGA 1851 desky

Před několika dny prosákly překvapivé informace o tom, že Intel nezrušil tak docela procesory Meteor Lake v provedení pro desktop – ač se o tom dlouho šířily zprávy a Intel to i sám přiznal. Nicméně Meteor Lake pro desktop a s ním první desky se socketem LGA 1851 nakonec budou vydány, jenže pro sektor Embedded a IoT (či nejnověji „Edge“). Intel je teď oficiálně oznámil, takže se můžeme podívat, co mohlo být, kdyby to stav 4nm procesu dovolil. Celý článok „Intel odhalil socketové procesory Meteor Lake pro LGA 1851 desky“ »

  •  
  •  
  •  

Blackwell vyjde letos, GeForce RTX 5080 a RTX 5090 koncem roku?

O víkendu tu byly informace o nové generaci grafik od AMD, teď pro změnu o tom, co chystá Nvidia. Jak si asi pamatujete, doposud jsme operovali s tím, že příchod nové generace GeForce (pravděpodobně s označením RTX 5000) bude po trošku delší době než po tradičních dvou letech. Přímo oficiální dokument Nvidie totiž next-gen herní GPU ukazoval až na rok 2025. Ale vypadá to, že Nvidia vydání urychlí a bude přece jenom letos. Celý článok „Blackwell vyjde letos, GeForce RTX 5080 a RTX 5090 koncem roku?“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *