Lenovo Legion Y740: Extra výkon, plynulosť i výdrž

Parametre a detaily

Lenovo poznáme najmä ako výrobcu biznisových notebookov ThinkPad. Výrobca však nezaháľa ani na poli herných notebookov a značku Legion tak vídame stále častejšie či už na rôznych herných festivaloch a akciách alebo v obchodoch. Y740 prináša nový dizajn v kombinácii s výkonnými komponentami, medzi nimi nechýbajú ani nové grafiky GeForce RTX. Môže už Legion konkurovať zabehnutým herným značkám?

Základné parametre

Detaily

V balení nájdete iba samotný notebook a napájací adaptér. Potešilo by aspoň základné príslušenstvo ako puzdro či myš. Niektorí konkurenční výrobcovia majú bohatšie balenia, najmä v cenovo vyšších kategóriách, kam by sa dal aj Legion Y740 zaradiť. Napájací adaptér váži vyše 950 gramov, s ktorými musíte počítať na cestách.

Dizajn nových Legionov príjemnú a vítanú zmenu. Vyznačuje sa posunutím displeja bližšie k používateľovi a za displejom tak ostáva pár centimetrov miesta na chladenie. Rovnako nové je aj rozloženie portov, pri ktorom hlavnú časť nájdete na zadnej strane notebooku a po bokoch sú len porty USB. 

   

Legion Y740 má tak veľa spoločného s Xiaomi Mi Gaming Laptop alebo notebookmi Alienware od Dell.

   

Testovaná konfigurácia pozostáva zo 6-jadrového procesora Intel Core i7-8750H, RTX 2070 Max-q 8 GB, 16 GB 2666MHz RAM, 512GB PCIe NVMe SSD a 1TB HDD. Ide tak o nadpriemerne vybavený herný notebook, ktorý má tie najvyššie ambície. 

Pozrime sa bližšie na portovú výbavu. Na pravom boku je len jedno USB 3.0, na ľavom nájdeme 3,5mm audio konektor a USB-C s podporou Thunderbolt 3. Porty po bokoch sú tak naozaj len minimálne, aby vám pri hraní nezavadzali káble a príslušenstvo trčiace z portov USB. Tento trend vídame stále častejšie a je potešujúce, že aj Lenovo sa nad rozložením portov zamyslelo. 

Hlavné porty nájdete vzadu a menovite ide o Mini DisplayPort 1.2, HDMI 2.0, USB 3.0, eternetový RJ-45, USB 3.0 a obojstranný napájací adaptér. Vzadu sa tiež nachádza bezpečnostný Kensington lock, ktorým môžete notebook zabezpečiť na hernej akcii, aby vám ho nikto neodcudzil. Oproti notebook Xiaomi je tu malý, ale užitočný detail, a to podsvietené logá všetkých konektorov, ktoré vám pomôžu nájsť ten správny port, ktorý hľadáte.

Neprehliadnuteľné sú aj otvory chladenia po bokoch a vzadu. Ide o dobré znamenie, že notebook ponúkne adekvátne chladenie. Zaujímavým detailom je logo Legion na okrúhlom pánte.

Pri pohľade zvrchu na zavretý notebook opäť vidíte posunutý pánt a časť s portami a chladením za ním. Odspodu zase zaujme perforovaná časť pozdĺž celej dĺžky notebooku. Telo notebooku je z hliníku a pôsobí luxusne. Hmotnosť je 2250 gramov, čo je výrazne menej ako mal Xiaomi Mi Gaming Laptop. Ten síce mal enormné chladenie, ale na druhej strane i slabšie komponenty. Bude tak zaujímavé sledovať ako sa v tejto oblasti Legion Y740 popasuje s konkurenciou.

   

Bližší pohľad na otvor chladenia na spodku notebooku nám ukazuje kruhové otvory s mriežkou a zas a opäť drobný detail v podobe loga Legion v jednom z otvorov.

Lenovo ako biznisová firma razí cestu jednoduchého servisu pri notebookoch ThinkPad. Tento trend sa však preniesol aj na hernú sériu Legion a Y740 tak viete veľmi rýchlo a jednoducho otvoriť. Stačí vám na to krížový skrutkovač a pár minút času.

Po odnímaní spodného krytu sa dostávate ku chladiacemu riešeniu a komponentom. Vidíte dvojicu ventilátorov, ktoré odvádzajú teplo do dvoch strán a heatpipe vedúce od procesora a grafiky k týmto ventilátorom.

M.2 SSD, 2,5″ HDD, karta WiFi a aj pamäte sú ľahko dostupné. Niektoré komponenty sú mierne chránené a musíte odstrániť pár skrutiek. Rozloženie každopádne umožňuje jednoduchý prístup pre servis či prípadný upgrade.

   

Ešte jeden pohľad na chladenie a portovú výbavu v zadnej časti notebooku:

Displej IPS s uhlopriečkou 15,6″ ponúka okrem širokých pozorovacích uhlov rozlíšenie Full HD, antireflexnú úpravu a tenké rámiky. Hlavnou prednosťou je však vysoká obnovovacia frekvencia 144 Hz a podpora Nvidia G-Sync. Hranie hier na tomto displeji tak bude maximálne plynulé. Veko displeja sa da vyklopiť na viac ako 180 stupňov, čo je opäť vlastnosť, ktorú by sme očakávali v rade ThinkPad, no objavila sa aj tu.

Klávesnica a touchpad sú bezpochyby jednou z najdôležitejších súčastí notebooku. Ani v tejto oblasti Legion Y740 nesklame, práve naopak. Na pomery herných notebookov ide o nadštandard, predovšetkým čo sa týka klávesnice. Touchpad je dostatočne jemný, má hladký povrch a trackovanie funguje podľa predstáv. Gestá na ňom fungujú bez problémov. Niekto by tu však uvítal skôr clickpad, t.j., ktorý máva jednak obvykle väčšiu dotykovú plochu a jednak sa dá v spodných rohoch stláčať. Na takéto akcie sú v tomto prípade dve veľké samostatné tlačidlá. Tie pôsobia lačnejším plastovým dojmom, ale sú aspoň dobre zapasované a majú príjemnú odozvu.

Milým prekvapením je klávesnica, ktorá pobrala veľa dobrého z notebookov ThinkPad. Tvar, zaoblenie a aj stisk klávesov sú takmer zhodná s ThinkPad X1 Carbon. Aby sme však boli úplne presní, Carbon má o niečo väčší zdvih, vďaka čomu sa na ňom píše pohodlnejšie. Rozloženie klávesnice je ideálne. Šípky sú plnohodnotné a mierne oddelené od zvyšku klávesnice, Ctrl a Fn sú na tradičných miestach, nie prehodené ako na ThinkPadoch. Oceňujem aj veľký enter a množstvo multimediálnych klávesov v rade F.

Dodatočné klávesy na ľavom boku slúžia na ovládanie podsvietenia klávesnice či spustenie makra, ktoré si nahráte v Lenovo Vantage. Od tlačidla pripomínajúceho numerickú klávesnicu som čakal že spustí kalkulačku, ale nie, otvorí aplikáciu Lenovo Vantage. Od ikonky nahrávania obrazu som čakal pochopiteľne nahrávanie obrazu, ale po jej stlačení sa nič nedeje. Nenašiel som žiadne nastavenia, ktoré by umožnili priradiť týmto dvom klávesom nejaké funkcie.

Na hernom notebooku nesmie chýbať ani podsvietenie. Legion Y740 ponúkne podsvietenie klávesnice, loga na veku displeja a všetkých štyroch otvoroch chladenia. V noci to vyzerá veľmi efektne. Podsvietenie klávesnice je individuálne pre každý jeden kláves a ovládač ho môžete cez aplikáciu Corsair iCUE, o ktorej si povieme v ďalšej sekcii recenzie.

V neposlednom rade netreba zabudnúť ani na batériu a výdrž na jedno nabitie. Legion Y740 je vybavený 57Wh batériou, ktorá je svojou kapacitou akýsi štandard v tejto triede notebookov. Ponúka však možnosť rýchleho nabíjania, čo určite oceníte. Túto funkciu je však potrebné zapnúť v Lenovo Vantage. Keď je rýchle nabíjanie vypnuté, nabiť z 0 na 100 % trvá niečo cez 3 hodiny. Pri rýchlom nabíjaní je to zhruba 2,5 hodiny, no podstatné je, že prvých 50 % sa nabíja oveľa, oveľa rýchlejšie. Potom sa nabíjanie začne spomaľovať a posledných 20 % už trvá dlhšie. Nabíjačka má výkon 230 W, čo je potrebné pre napájanie silného procesora a grafiky. Nakoľko pri takomto výkone nie je možné použiť konektor USB-C, chválime obojstranný konektor napájanie, ktorý pripomína tvary USB-A. Lenovo tento konektor používa často, vidieť sme ho mohli aj pri ThinkPad X1 Extreme.

Už sme si povedali, že notebook ponúka displej s G-Sync, znamená to teda zabijak batérie? Aby sme vás uviedli do problematiky, vysvetlíme vám ako G-Sync ovplyvňuje výdrž na jedno nabitie. Drahé herné notebooky bývajú vybavené Nvidia G-Sync, čo zabraňuje fungovaniu Nvidia Optimus, teda technológii, ktorá umožňuje prepínať medzi integrovanou grafikou Intel HD a dedikovanou Nvidia GTX/RTX. To znamená, že pokiaľ len prehliadate web alebo pracujete s dokumentami, notebook šetrí batériu a využíva integrovanú grafiku v procesore. Akonáhle však spustíte graficky náročnejší program ako je hra, zapne sa grafika Nvidie, ktorá má samozrejme násobne vyššiu spotrebu. V prípade, že máte notebook s G-Sync, toto prepínanie nefunguje a dedikovaná Nvidia grafika je neustále aktívna, čo má katastrofálny dopad na výdrž. Reálne tak notebook s G-Sync vydrží hodinu dve bez nabíjačky. To je aj prípad Legion Y740, ktorý v našom teste výdrže dosiahol 2 a štvrť hodiny.

Nie je však všetko stratené. V Lenovo Vantage nájdete možnosť zapnúť hybridný režim. Keď si prečítate legendu, zistíte, že zapnutím tejto funkcie deaktivujete G-Sync a umožníte používanie integrovanej grafiky a technológie Nvidia Optimus. Na jej zapnutie je však potrebné notebook reštartovať. Keď tak spravíte, výdrž sa okamžite výrazne predĺží, a to až na takmer dvojnásobok. V rovnakom teste výdrže po zapnutí hybridného režimu dosiahol notebook 3 hodiny a 55 minút, čo je naozaj takmer dvojnásobok hodnoty, ktorú sme namerali bez hybridného režimu. Možnosť hybridného režimu veľmi chválime, toto sa Lenovu naozaj podarilo a ostatní výrobcovia by si mali brať príklad. Je skvelé, že používateľ si môže vybrať medzi dlhou výdržou a plynulým obrazom podľa potreby.

 

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

MSI přestává prodávat grafiky Radeon. Soustředí na GeForce

Vypadá to, že se opět zmenší výběr grafických karet AMD Radeon. Ty výrobci obvykle nabízejí v menším počtu variant proti grafikám Nvidia GeForce, ale je i o dost více výrobců, od nichž se dá koupit grafika Nvidie, proti těm, kteří vyrábějí Radeony. Mezi těmi teď ubude společnost MSI, která podobně jako Asus nebo Gigabyte dlouho vyráběla grafiky obou značek, ale nyní se přeorientovává čistě na Nvidii. A prakticky s okamžitou platností. Celý článok „MSI přestává prodávat grafiky Radeon. Soustředí na GeForce“ »

  •  
  •  
  •  

Ray tracing pro staré hry. Otestovali jsme NVIDIA RTX Remix

Občas lidi říkají, že dnešní hry se nevyrovnají těm starým a kromě grafiky toho moc nenabízí. Co kdyby se ale dala moderní grafika doplnit do klasických pecek starých i třeba dvacet let? Právě k tomu má sloužit technologie (nebo software) RTX Remix od NVIDIE, která má umožnit relativně snadno přidat i do velmi starých her pomocí modu kvalitnější grafiku – včetně raytracingových efektů i věcí jako je DLSS nebo DLAA. Podíváme se, jak to funguje. Celý článok „Ray tracing pro staré hry. Otestovali jsme NVIDIA RTX Remix“ »

  •  
  •  
  •  

Blackwell vyjde letos, GeForce RTX 5080 a RTX 5090 koncem roku?

O víkendu tu byly informace o nové generaci grafik od AMD, teď pro změnu o tom, co chystá Nvidia. Jak si asi pamatujete, doposud jsme operovali s tím, že příchod nové generace GeForce (pravděpodobně s označením RTX 5000) bude po trošku delší době než po tradičních dvou letech. Přímo oficiální dokument Nvidie totiž next-gen herní GPU ukazoval až na rok 2025. Ale vypadá to, že Nvidia vydání urychlí a bude přece jenom letos. Celý článok „Blackwell vyjde letos, GeForce RTX 5080 a RTX 5090 koncem roku?“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *