Corsair vydal lacnú skrinku s odhlučnením, Carbide 110Q

Nový odhlučnený midi-tower za babku

Sem-tam sa v spleti vecí s LED RGB objavia aj produkty zo starej školy, ktoré v prvom rade kladú dôraz na funkčné prvky. To sa týka aj novej skrinky Corsair Carbide 110Q. Okrem toho, že je za veľmi peknú cenu, ponúka i niečo navyše – zvuk tlmiaca hmota, ktorá sa v segmente okolo 65 eur len tak nenosí. A zdá sa, že i zvyšná konštrukcia je solídna, nad rámec bežných zvyklostí low-endu.

Odhlučnenie sa hodí najmä na potlačenie hluku cievok (typicky na grafickej karte) alebo mechaniky platových diskov. Teda celkom praktický element, ktorý sa podarilo dostať do skrinky s cenou „pre masy“ napríklad Antecu v rámci P5. Veľa podobných žiaľ nie je, ale teda sa pridáva do klubu Carbide 110Q. Oproti najznámejšej nositeľke tohto dizajnu – Fractal Design Define R6 – je za polovičnú cenu.

Carbide 110Q je, samozrejme, kvalitatívne i funkčne na nižšej úrovni, z detailov na produktových stránkach je možné vyčítať, že sa Corsair i napriek nízkej cene neznížil k najlacnejšiemu vyhotoveniu, aké je v tejto cenovej kategórii pomerne bežné. Povedzme si ale najprv, že objem (42 l) a rozmery (418 × 210 × 480 mm) skrinky zodpovedajú typickému midi-toweru. Formáty základných dosiek sú podporované Mini-ITX, microATX a ATX. Ventilátor je iba jeden – na výduchu. Dva by boli lepšie, ale z testov systémového chladenia ale viete, že ani takáto konfigurácia nebude kritická ani pre výkonnejšie zostavy. Každopádne takáto nízka cena je dosiahnutá i týmto spôsobom, osadením jediného 120mm  ventilátora. Ďalšie tri 120mm alebo dva 140mm môžete doplniť za čelný panel. Prípadne môžete do týchto miest nainštalovať i radiátor kvapalinového chladenia. Podporované sú 240 a 280-milimetrové. Na 2,5″ SSD sú pripravené dve pozície na plechu za základnou doskou a na dva 3,5″ HDD je priestor vyhradený dnes už tradične v spodnej komore.

Sympatické je, že Corsair stále počíta s použitím optickej mechaniky interne. Jednu pozíciu na samom vrchu jej vyhradil. Z dostupných materiálov však nie je zrejmé, či koliduje alebo nekoliduje s montážnymi pozíciami pre radiátory.

Corsair má na produktových stránkach už celý rad detailov a pozoruhodné je, že skrinka nemá vylamovacie záslepky na rozširujúce karty, ale poriadne, ktoré môžete v prípade potreby vždy vrátiť na pôvodné miesto. A takisto pod zdrojom je tu slušný nylonový prachový filter v koľajničkách. Veľa lacných skriniek používa plechy, ktorý je pre hrubé sito nielen neefektívny, ale ani poriadne nedrží. Je teda chvályhodné, že sa Corsair týmto typom úspor vyhol.

Dôležité je ešte poznamenať, že podľa špecifikácii sa do Carbide 110Q zmestí grafická karta s maximálnou dĺžkou 330 mm a vežovitý chladič na výšku nepresahujúci 160 mm. Zdroj môže byť takisto dlhší – do 180 mm. Nezodpovedanou otázkou zostáva ale hrúbka použitých plechov. Aj s krútenia a drnčania materiálu odvracia fakt, že je tlmiaci (a takisto spevňujúci) materiál na všetkých väčších plochách vrátane stropu a čelného panela.

Tlmiaca hmota nechýba ani na strope skrinky Corsair Carbide 100Q

Skrinku Corsair Carbide 110Q sa už síce v cenníkoch objavuje, prvé kusy sa na sklady ešte len chystajú. Cena by nemala byť vyššia ako 65 eur vrátane DPH.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Corsair MP600 Elite: I levnější SSD už ždímá PCIe 4.0 ×4 na max

Vypadá to, že příchod PCIe 5.0 SSD konečně způsobil, že se z úložišť, používajících předchozí PCI Express 4.0 konečně stává naprostá norma, zatímco předtím se většina trhu držela tvrdošíjně na PCIe 3.0. I levnější a úsporná SSD se teď zřejmě posunou na výkony, které nedávno měly jen ty nejdražší, což ukazuje nový Corsair MP600 Elite – spíš mainstreamové SSD, které ale čte data rychlostí až 7000 MB/s, takže skoro plně využije PCIe 4.0 ×4. Celý článok „Corsair MP600 Elite: I levnější SSD už ždímá PCIe 4.0 ×4 na max“ »

  •  
  •  
  •  

Termovízia káblov 12VHPWR: Čo zdroj, to iné zahrievanie

Niečo na zahorenie. Testy zdrojov ATX 3.0 začneme azda najdiskutovanejšou témou, ktorá okolo nich je, teplotami nových káblov so 16-pinovými konektormi PCIe. Prehľad zdrojov dvanástich značiek dobre odpovedá na otázku, s ktorými modelmi si výrobcovia ako poradili. S vysokou prúdovou záťažou môžu byť teplotné rozdiely pomerne výrazné, na puzdrách konektorov aj na izolácii vodičov. Všetko máme zdokumentované IR optikou. Celý článok „Termovízia káblov 12VHPWR: Čo zdroj, to iné zahrievanie“ »

  •  
  •  
  •  

Gen5 SSD Corsair MP700 Pro dosahuje rychlost až 12,4 GB/s

Když přišla na trh SSD využívající technologii PCI Express 5.0, většina na trhu dostupných modelů přinesla sekvenční rychlosti „jen“ okolo 10 GB/s. Použité řadiče Phison E26 sice měly být schopné dosáhnout až cca 12,5 GB/s, ale ukázalo se, že s většinou na trhu dostupných čipů se dostanou právě jen na onu nižší úroveň mezi 9500 – 10 000 MB/s. Naštěstí se to ale lepší a přicházejí už i ty 12,5GB/s modely, slibované již před rokem. Celý článok „Gen5 SSD Corsair MP700 Pro dosahuje rychlost až 12,4 GB/s“ »

  •  
  •  
  •  

One comment Pridať komentár

  1. Konečne normálna skrinka za prijateľné prašule… Nič pre kolotočárov s miliónom lediek a debilných efektov. Trocha len škoda tých dvoch pozícií pre 3,5″ HDD, ale beztak na systém M.2 či 2,5″ SSD a dva 3,5″ HDD na dáta väčšine užívateľov postačuje. Tešíme sa na recenziu 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *