Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi: vracia VRM rebrovanie

Parametre a detaily

Nové základné dosky X470 pre procesory Ryzen druhej generácie sú tu a my sa opäť pozrieme na hlavné modely tria najznámejších výrobcov Asus, Gigabyte a MSI. Prvý, Aorus Gaming 7 WiFi, je doska od Gigabyte, ktorá zaujme predovšetkým dvoma vecami. Okrem podsvietenia i efektívnym chladením napájacej kaskády. Bude sa jej dariť aj v ostatných oblastiach?

Gigabyte má pred sebou neľahkú úlohu. Na poli high-end základných dosiek má silného súpera v podaní Asus, ktorý veľmi často vybavuje dosky množstvom funkcií, nápaditým dizajnom či bohatým balením. Tentokrát sa však Gigabyte prekonal a už pri balení je vidieť, že súboj na poli X470 nebude ľahký.

Základné parametre


Balenie

Ak ste si v poslednej dobe zakúpili high-end dosku od Asus, určite vás prekvapilo množstvo príslušenstva. Takmer rovnaký pocit som mal aj po otvorení balenia novej Aorus dosky. Okrem bežnej dokumentácie v podobe návodu či dvojice optických diskov s ovládačmi tu nájdete tiež sadu nálepiek, odznak Aorus, samolepiace pásky na vyviazanie káblov a niekoľko ďalších funkčných káblov. Medzi ne patrí štvorica káblov SATA, dvojica adaptérov RGB a takisto dve teplotné sondy. V balení je tiež anténu WiFi a mostík HB SLI. Nechýbajú ani skrutky na sloty M.2 a redukcia na pripojenie kontaktných káblov zo skrinky.


Detaily

Aorus Gaming 7 WiFi je doska robená pre efekt, o tom niet pochýb. Našťastie sa nezabudlo ani na funkčnosť. S Ryzen 2700X tak pôjde o solídnu kombináciu a doska má potenciál aj na ďalšie generácie, ktoré prídu o rok, respektíve dva.

Jednou z hlavných predností je sekcia portov PCIe. Sloty PCIe ×16 sú tri (prekladané dvoma slotmi PCIe ×1). Prvé fungujú v konfigurácii ×16, druhý ×8. Ak sú obsadené oba pôjde o ×8/×8. Tretí (×4) je spojený s druhým slotom M.2 a teda, ak je M.2 slot obsadený, spodný PCIe port bude vypnutý. Všetky PCIe porty sú vystužené, horné dva ešte o niečo viac ako ten spodný. Gigabyte nazýva tieto vystužené porty Aorus Ultra Durable. Určite ich oceníte pri zapojení ťažkých open air grafík.

Sloty M.2 sú dva. Horný je zaujímavý tým, že ponúka dĺžku až 110 mm. Najbežnejší formát 2280 však bez problémov osadíte do oboch. Obe M.2 sú tiež vybavené chladiacimi krytmi Aorus M.2 Thermal Guard. Kryty sú masívne a majú rebrovanie pre lepšie odvádzanie tepla. Veľmi chválim ich voliteľné použitie, teda výrobca vám dáva na výber, či ich chcete použiť alebo nie. To oceníte najmä v prípade ak do dosky osadíte SSD disk, ktorý už má chladič integrovaný. Takým príkladom je Adata Gammix S11.

Doska je vybavená až ôsmimi 4-pinovými PWM konektormi. Štyri z toho sú čisto systémové, ďalšie dva môžu byť tiež systémové alebo pre vodné pumpy, jeden je na ventilátor procesorového chladiča a posledný na jeho pumpu. Rozmiestnené sú po celej doske, takže by za žiadnych okolností nemal byť problém s pripojením.

Externé konektory sú na doske riešené zaujímavo. V prvom rade chválim integrovaný kryt konektorov. Toto je jedna z vlastností, ktorú mal Asus na high-end doskách už dávnejšie a chýbalo mi to na doskách iných výrobcov. Gigabyte za tento krok tak veľmi chválim. Konektorov USB je tu požehnane, celkovo až desať. Vypichnem najmä USB 3.1 gen 2 typu A aj C a dva žlté USB DAC-UP2 s nastaviteľným napätím pre pripojenie príslušenstva a externých úložísk.Aorus Gaming 7 WiFi má podobne ako top modely MSI a ASUS integrovanú kartu WiFi. Konkrétne od Intelu s podporou 802.11ac, Wave2 2T2R a Bluetooth 5.0. na jej správne fungovanie je potrebné priskrutkovať anténu, ktorá je v balení. Má oválny dizajn a dokáže stáť na rovnej podložke. Ideálne však bude prichytiť ju o skrinku pomocou lepiacej pásky na spodnej strane antény. 

Prekvapením môže byť absencia video výstupu akéhokoľvek typu. V ďalších testoch si však ukážeme, že to v high-ende X470 nie je netradičné. Taktiež si o tom povieme viac pri napájacej kaskáde. Tá je až 12-fázová, pričom delenie je 10+2. Nakoľko doska nemá video výstup, SOC dostalo len dve fázy, Vcore zvyšných 10. Desať fáz pre VCore tvoria MOSFETy IR 3553 (40A) a dvojica fáz pre SoC zase MOSFETy IR 3556 (50A).  Doska sa tak rozhodne nedá zahanbyť ani pri OC.

Pozornosť si určite zaslúži aj chladenie VRM. Pasívy sú tu iné než nájdeme na iných X470 doskách. Gigabyte namiesto dvoch celistvých hrúd hliníku použil rebrované heatsinky, ktoré sú navyše prepojené. Toto v súčasnosti netradičné riešenie funguje veľmi dobre a teploty VRM a aj CPU sú vďaka tomu nižšie než na konkurenčných doskách.

Neodmysliteľnou súčasťou dosky je aj RGB podsvietenie. Tomu sa zvyčajne u nás podrobne nevenujeme, no pri tejto doske by to bola chyba. Gigabyte chcel zjavne docieliť efekt vianočného stromčeka, čo sa im aj podarilo. Na doske svieti takmer každý kúsok či už ide o sloty DIMM alebo PCIe, kryt čipsetu, audio kodeku alebo I/O. Čerešničkou na torte je potom podsvietený pás s diódami na pravom boku, ktorý si môžete nadizajnovať a vytlačiť na 3D tlačiarni.

K doske je možné pripojiť aj dodatočne pásy LED s 5 aj 12 V napájaním a všetko následne zosynchronizovať cez RGB Fusion. Do toho spadá aj rôzne príslušenstvo od Gigabyte ako myši, klávesnice, slúchadlá či skrinky. Zosynchronizovať podsvietenie pôjde aj na grafických kartách, musia byť však tiež od Gigabyte. Akonáhle do systému vložíte napríklad grafiku od iného výrobcu, začne sa synchronizácia byť a zblbne to tak napríklad podsvietenie ramiek.  Bohužiaľ stále neexistuje univerzálny štandard, ktorý by zjednotil RGB podsvietenie naprieč výrobcami.

   

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Nové AM4 procesory: Herní Ryzen 7 5700X3D s V-Cache a „GT“ APU

Už jsme psali o prvních „APU“ procesorech pro socket AM5, Ryzenech 8000G, které AMD odhalilo na CES 2024, a Radeonu RX 7600 XT. Spolu s nimi ale firma vydává i nové procesory pro platformu AM4, takže té se dostává nějaká péče i nyní v roce 2024. Nejsou to nějaké nové procesory, které by posouvaly dál výkon, jen nové modely zvětšující výběr. Ovšem jsou mezi nimi nová APU a procesor s 3D V-Cache, jenž bude zajímavý pro hráče. Celý článok „Nové AM4 procesory: Herní Ryzen 7 5700X3D s V-Cache a „GT“ APU“ »

  •  
  •  
  •  

Parametry Ryzenů 8000G unikly. Chystá se i Ryzen 5000GT pro AM4

Vypadá to, že po novém roce by mohlo AMD vypustit na trh docela dost nových procesorů pro desktopové počítače. Minulý týden prosákly údajné specifikace Ryzenů 8000G, což bude desktopová verze 4nm SoC Phoenix s architekturou Zen 4. Současně se s tím objevily zprávy o dalších chystaných procesorech pro starou platformu AM4, pro kterou se opět asi objeví nové modely, snad také s integrovanou grafikou. Celý článok „Parametry Ryzenů 8000G unikly. Chystá se i Ryzen 5000GT pro AM4“ »

  •  
  •  
  •  

Ryzen 5 5600X3D vyjde tento týden, ale bude exkluzivně v USA

Před nedávnem se objevila informace, že AMD vydá po více než roce přece jenom nový procesor pro socket AM4, přesněji levnější derivát Ryzenu 7 5800X3D – model Ryzen 5 5600X3D, který by nesl 3D V-Cache užitečnou pro hráče, ale byl jen šestijádrový. Zpočátku se objevily pochybnosti o tom, zda opravdu vyjde, ale podle všeho je skutečný. Jeho vydání by mělo být už tento týden a potvrzená je dostupnost v USA. Méně jasné je to ve zbytku světa. Celý článok „Ryzen 5 5600X3D vyjde tento týden, ale bude exkluzivně v USA“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *