SPC Gear LIX Plus Wireless: Myš bez chvostíka

Detaily

Myška Lix Plus sa zrejme osvedčila, keďže pod značkou SPC je totiž už aj jej bezdrôtová verzia. Pre vstavanú batériu jej síce stúpla hmotnosť, ale stále sa jedná o ľahučkú myš, s ktorou sa dá veľmi dobre manévrovať. Použitý je ponovom aj citlivejší snímač s 19 000 DPI a aj jeho vlastnosti sme v rámci rozboru otestovali. Výdržou na jedno nabitie sa výrobca už nechváli a má k tomu aj pádny dôvod.

Základné parametre

Detaily

Myška s príslušenstvom sú zabalené v malej plastovej škatuli. Dá sa šikovne využiť pre prípad ďalších transferov, takže by som si ju odložil aj do budúcna. Príslušenstvo neohúri ale ani neurazí. Základ tvorí nabíjací kábel s náhradnými nožičkami/podložkami a návod na obsluhu lokalizovaný aj do češtiny a slovenčiny. Ak ste fanúšikom značky SilentiumPC, tak vás dozaista poteší pribalená samolepka.

   

Ak chcete znížiť váhu, tak treba uberať a uberať. Pri myškách modelovej rady LIX išli cestou perforácie tela v tvare včelích plastov. Bohužiaľ to má aj nevýhodu. Ľahko sa môže dostať pri nehode voda alebo iná tekutina dovnútra myšky. Ani čistenie otvorov od prachu a iných nečistôt nebude zábava. 

Svojim tvarom je myška vhodná pre každý typ úchytu. Menšie a stredne veľké dlane sa palm gripu určite potešia, aj tlačidlá sú pre tento typ jemne zahnuté. Pre tých s „medveďou labou“ ako mám ja, ostáva na výber claw grip alebo fingertip. Posledný z menovaných mi príde pohodlnejší, hlavne ak ste vášnivý hráč hier. Vďaka nízkej váhe 69 gramov to ide s končekmi prstov pohodlne.

   

Myška je symetrická, takže je vhodná na používanie ako pre praváka tak aj ľaváka. Pre ľavákov bude ale používanie bočných tlačidiel menej komfortné. Vrchné tlačidlo je z továrne nastavené pre prechod medzi šiestimi profilmi rôznych hodnôt DPI. V obslužnej aplikácii sa dá jeho funkcia zmeniť.

   

Ak vám nevadí kratšia výdrž na jedno nabitie, tak môžete zapnúť na myške aj podsvietenie. RGB LED sú umiestnené na zadnej spodnej strane v podobe pásu a vnútri tela písmeno „S“. Tieto miesta si samozrejme pri používaní myšky zakryjete. Aj skrolovacie koliesko má tenké podsvietenie ale to je skôr informačného charakteru. Indikuje stav nabíjania, nabitia a taktiež vás upozorní pred úplným vybitím blikaním na červeno. Zároveň vás informuje o aktuálne nastavenej hodnote DPI pomocou farieb priradeným k profilom DPI.

   

Ľavá bočná strana je osadená dvoma tlačidlami, ako to býva dnes už zvykom. Prednastavené funkcie majú krok vpred a krok vzad. Ako vrchné tlačidlo, tak aj tie bočné sa dajú plne prispôsobiť v obslužnej aplikácii.

   

Vpredu je umiestnený nabíjací konektor USB typu C, čo samozrejme chválim. Myška sa dá používať aj počas nabíjania a tam nemusíte počas hry skúmať, či sa snažíte zapojiť konektor správnou stranou. To vám v hrách môže ušetriť aj niekoľko sekúnd. Kábel z príslušenstva je dlhý 1,8 metra, čo by malo byť dostačujúce k dosiahnutiu portu pre nabíjanie, ak myšku chcete aj naďalej používať. Jemný oplet, ľahká váha a vysoká flexibilita zabezpečuje, že o kábli pri používaní ani neviete. Naozaj som o ňom nevedel.

   

Tak ako vrch aj spodná strana je perforovaná a má aj úložný priestor pre prijímač USB, čo nie je vždy samozrejmosť. Podložky sú z materiálu kategórie teflón, presne PTFE (polytetrafluóretylén). Vďaka nim myška kĺže veľmi hladko či po podložke alebo aj po drevenej doske s nie uplne rovným a hladkým povrchom.

Prepínač/vypínač pri senzore má tri polohy. Vypnutá, zapnutá bez podsvietenia a zapnutá s podsvietením. Keďže som väčšinu času myšku používal s vypnutým podsvietením pre dlhšiu výdrž na nabitie, tak som sa musel dostať do stredovej polohy s prepínačom. Dosť ťažko sa prepína z jednej polohy do druhej a väčšinou som vždy stred preskočil až na polohu s podsvietením, takže som musel zase skúšať šťastie či sa trafím do stredu.

Vedľa prepínača je umiestnený optický senzor PAW 3370 od firmy PixArt. Maximálna citlivosť DPI pre tento senzor je 19 000. Sníma do rýchlosti 400 IPS, čo je v prepočte 36,6 km/h. Akceleráciu zvládne až do 50 g, takže aj akčné hry si užijete bez nejakých ťažkostí.

Ak by ste sa chceli dostať dovnútra myšky, potrebujete odstrániť zadné podložky a pod nimi odtočiť dve skrutky. Aj keď sú v balení náhradné, odporúčam podložky odstraňovať opatrne aby sa dali naspäť nalepiť.

Pre hlavné tlačidlá, ľavé a pravé, sú osadené spínače Kailh GM 8.0. Tie by podľa výrobcu mali vydržať slušných 80 miliónov klikov.

Bočné tlačidlá a aj stredové koliesko používa spínače od menej známej firmy Huano. Biele spínače z ich ponuky majú najmenšiu životnosť a to „len“ päť miliónov. Pritom na aliexpresse sa dajú zohnať za 1,56 eur – päť kusov a spínače so životnosťou 10 miliónov klikov za 2,13 eur – päť kusov. Myslím si, že na mechanických veciach by sa nemuselo šetriť za každú cenu.

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Asus ROG Gladius III Wireless AimPoint: Rýchlejšia a ľahšia

Pôvodná myška prešla inováciou zvnútra, čo jej parametre výrazne zlepšilo. S novým optickým snímačom ROG AimPoint môžete jeho citlivosť nastaviť až na 36 000 DPI. Aj napriek tomu, že je to viac ako mal predchodca, tak sa výdrž na nabitie zdvojnásobila. A to všetko pri nižšej hmotnosti. Ako je na tom vylepšený model Gladius III Wireless obohatený o prívlastok AimPoint si ukážeme v testoch.  Celý článok „Asus ROG Gladius III Wireless AimPoint: Rýchlejšia a ľahšia“ »

  •  
  •  
  •  

Vznikla nová značka monitorov a príslušenstva, Evnia

Nedávno sme sa zúčastnili novinárskej akcie, na ktorej mali byť predstavené „tajné“ veci. A že ich bolo pomerne dosť. Vlastne sa jedná o celú značku, ktorá už teraz nesie pomerne veľké množstvom produktov. Evnia však na zelenej lúke nezačína, je pod krídlami Philipsu. A ten dopĺňa o nové kategórie hardvéru v širokom cenovom spektre a so zaujímavo nastolenou segmentáciou, v ktorej sa dobre orientuje. Celý článok „Vznikla nová značka monitorov a príslušenstva, Evnia“ »

  •  
  •  
  •  

Create the Uncreated: Hardvérové novinky Asusu pre tvorcov

Na akcii s krycím názvom „Create the Uncreated“ Asus ukázal kopu inovatívnych zariadení, s ktorými mieri predovšetkým na profesionálov. Teda na takých používateľov, čo trávia čas pri počítači najmä pracovne. Jedná sa o produkty z väčšiny divízií Asusu. Od notebookov, stolových počítačov cez monitory, projektory a pre procesory AMD sa črtá aj high-endová doska kombinujúca čipset X570 a pasívnym chladením. Celý článok „Create the Uncreated: Hardvérové novinky Asusu pre tvorcov“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *