Axagon CLR-M2XL: Iba jeden chladič SSD môže byť top

Detaily chladiča Axagon CLR-M2XL

S konštrukciou chladiča CLR-M2XL sa jej návrhári naozaj vyhrali. Niektoré detaily sú pre pasív na SSD naozaj prekvapivé, ale je z nich vidieť jasný zámer – vyžmýkať z dostupného materiálu maximum. Nájsť v súčasnej ponuke medzi pasívnymi chladičmi SSD výkonnejší model, než je CLR-M2XL, bude veľmi ťažké, s lepším pomerom cena/výkon pravdepodobne nemožné. Napriek špičkovému chladiacemu výkonu sa pri naceňovaní Axagon držal na uzde.

Detaily chladiča Axagon CLR-M2XL

Obsah dodávky pozostáva zo samotného chladič, backplate, teplovodivých podložiek a skrutiek. Všetky tieto veci si postupne rozoberieme.

Pasív je vyrobený z hliníku a Axagon ho použil pomerne dosť. O najťažší chladič SSD, aký sme v ostanom čase testovali, sa však nejedná. Niektoré chladiče dodávané spolu so základnými doskami majú vyššiu hmotnosť, než je 74 gramov CLR-M2XL. U žiadneho z nich však výrobca nerozčlenil povrch tak výrazne, ako je to v prípade tohto chladiča Axagon, ktorý má suverénne najväčšiu plochu „plášťa“. Dosiahnuté je to kombináciou dlhých a krátkych rebier. Tie sú v obidvoch prípadoch nasmerované pozdĺžne.

Krátkymi rebrami je zväčšená vyžarovacia plocha z vonkajšej strany krajných rebier. Kľúčové sú však dlhé rebrá medzi nimi. Základňa je pomerne hrubá a s 8 mm tvorí z výšky toľko, ako je u iných chladičov SSD celková výška. Tým získava ale výhodu väčšej absorpčnej kapacity, hoci tu treba pripomenúť, že sa jedná o hliníkový monolit. To znamená, že vedenie tepla z SSD do rebier pasívu je o trochu pomalšie, ako by bolo v prípade použitia medi alebo ešte lepšie heatipe. Takéto konštrukcie by však boli výrazne drahšie a v prípade chladiča CLR-M2XL sa znovu kládol dôraz na čo najlepší pomer cena/výkon, tak, ako to má Axagon u svojich produktov vo zvyku.

 S ohľadom na stanovené výrobné náklady sa iba čisto z hliníku výrazne efektívnejšia konštrukcia vyhotoviť nedá. Teda pokiaľ má byť v rámci možností zachovaná i čo najlepšia kompatibilita s okolitými komponentmi. Jediné obmedzenie je tu v podstate na výšku. Tá je až 32 mm, takže chladič nenainštalujete do slotu nad ktorý zasahuje konštrukcia rozširujúcej karty (typicky grafickej) PCI Express. Na šírku (22 mm) už ale CLR-M2XL menšie chladiče výrazne nepresahuje a rovnako tak ani na dĺžku (75 mm).

Podporované sú iba SSD M.2 s dĺžkou 80 mm, čo je možno trochu škoda z pohľadu používateľov, čo potrebujú lepšie chladiť 110 mm modely, ale  tu Axagon stál nad voľbou buď jedno (80 mm SSD) alebo druhé (110 mm SSD) a rozhodol sa pre prvú možnosť. Na dĺžku pasív nemôže presahovať SSD, pretože by buď zasahoval do priestoru nad kontakty (SSD) alebo nad výrez v PCB na zaskrutkovanie k dištančnému stĺpiku. Z toho dôvodu odpadá aj podpora menších SSD (60 mm a kratších).

S chladičom sa dodávajú až tri druhy teplovodivých podložiek a teraz to nie je o tom, že je nejaká duplicitne (do rezervy), ako u chladičov CLR-M2Lx. Najtenšia podložka, ktorá je z jeden strany biela a z druhej červená, to je teplovodivé rozhranie medzi čipmi (na tie sa dáva bielou, hladšou stranou) a pasívom. A potom sú tu ešte dve hrubšie, modré podložky, z ktorých jedna je širšia. Detailný pohľad odhalí i to, že je po šírke narezaná na štvorčeky na 12 × 12 mm. Tie sú určené na SSD, ktoré majú väčšie výškový rozdiel medzi radičom a pamäťovými čipmi. Na takých by použitie iba tenkej, bielo-červenej podložka nezabezpečilo optimálny kontakt s pasívom. Tretia podložka (druhá modrá, užšia) sa inštaluje medzi zadnú stranu SSD a backplate.

Backplate sa k pasívu skrutkuje v troch bodoch z každej strany. Dva montážne otvory sú vpredu, dva vzadu a tretí pár je v strede. Do akej miery zlepšuje prítlak pri takomto riešení (s backplate, ktorý vďaka U profilu sa len tak neohne) ťažko poznamenať, ale toto stredové spevnenie rozhodne ničomu neškodí.

Montážne diery na backplate sú oválne, aby bola možná inštalácia na hrubšie SSD (s obojstranne osadenými čipmi) aj tenšie (s čipmi iba na jednej strane). Na dosiahnutie stabilnej pozície je potrebné skrutky poriadne dotiahnuť, ale prirodzene s mierou, aby ste nestrhli závit, skrutkujete do „mäkkého“ hliníku.

K backplate ešte jedna poznámka: Všimnite si prelisované dierky na povrchu celého plášť. Tie zväčšujú celkovú plochu plášť, čo u iných chladičov SSD len tak neuvidíte. Čiastočne i preto, že pri chladení tak nízkych spotrieb, aké SSD majú, sa takéto technické zlepšenie príliš neprejaví (špeciálne, na backplate, ktorý je z pohľadu odvodu tepla z SSD ako sekundárny prvok), ale od Axagonu je to veľmi sympatický detail. Srší z toho akési „nadšenie“ a záujem urobiť niečo navyše, nad rámec sivého priemeru.

Na záver predstavenia CLR-M2XL ešte raz upozornenie, že tento chladič je naozaj vysoký a musíte ho nainštalovať do slotu (M.2), ktorý zvrchu nič neprekríka. V mini počítačoch musí byť dostatočne oddialená aj bočnica skrinky.

Metodika

Testy prebiehajú vo veternom tuneli, ktorý nahrádza štandardnú počítačovú skrinku. Na systémové chladenie sú použité štyri ventilátory Noctua NF-S12A PWM@550 ot./min v rovnovážnom pomere dvoch vstupných k dvom výstupným. Vstupná teplota vzduchu je prísne kontrolovaná a pre čo najvyššiu presnosť sa pohybuje v úzkom rozmedzí 21–21,3 °C.

V súlade so zisteniami z meraní vplyvu rôznych pozícií na efektivitu chladenia, testujeme samostatné chladiče SSD v prvom slote, nad grafickou kartou. Z testov dosiek máme prirodzene veľa výsledkov chladičov (označované ako chladič 1 a chladič 2) aj z iných pozícií, tam je to ale dané ich fixnou polohou.

Na testovanie používame SSD Samsung 980 Pro (1 TB). Záťaž prebieha po dobu 10 minút (čo je vo veternom tuneli dostatočný čas na ustálenie teplôt) v CrystalDiskMarku – cykly sekvenčného čítania a zápisu. Dosahovaná spotreba je vtedy približne 6 W, čo je vrchná hranica toho, čo SSD M.2 mávajú a meniť by to nemali ani modely s podporou rozhrania PCIe 5.0.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Axagon CLR-M2XT. So 40 rebrami na výkonné SSD

Jeden z najrebrovanejších chladičov SSD vôbec. Axagon pri modeli CLR-M2XT pristúpil k priečnemu uloženiu rebier, čim sa tento chladič líši od všetkých ostatných (v rámci Axagonu). Rebrá sú prirodzene kratšie a na jedno pripadá menšia plocha, ale zase je ich viac a pre dosiahnutie čo najvyššieho chladiaceho výkonu sa konštruktéri snažili dobre pracovať aj s výškou. Ale zase tak, aby bola zachovaná pokiaľ možno čo najlepšia kompatibilita. Celý článok „Axagon CLR-M2XT. So 40 rebrami na výkonné SSD“ »

  •  
  •  
  •  

Hádanka Axagon (4/2024). Spoznáš, čo je na fotografii?

V spolupráci s firmou Axagon sme na tento rok pripravili cyklickú aktivitu, ktorá bádavých čitateľov HWCooling môže zaujímať. My zverejníme detail nejakého hardvéru a vy môžete uhádnuť, o čo konkrétne ide. Zasúťažiť (a nakoniec i niečo vyhrať) môžete pravidelne, čo mesiac, to nová výzva. Teraz však „do ďalšieho kola“ treba prejsť cez tú najbližšiu, aprílovú hádanku. Celý článok „Hádanka Axagon (4/2024). Spoznáš, čo je na fotografii?“ »

  •  
  •  
  •  

Hádanka Axagon (3/2024). Spoznáš, čo je na fotografii?

V spolupráci s firmou Axagon sme na tento rok pripravili cyklickú aktivitu, ktorá bádavých čitateľov HWCooling môže zaujímať. My zverejníme detail nejakého hardvéru a vy môžete uhádnuť, o čo konkrétne ide. Zasúťažiť (a nakoniec i niečo vyhrať) môžete pravidelne, čo mesiac, to nová výzva. Teraz však „do ďalšieho kola“ treba prejsť cez tú najbližšiu, marcovú. Celý článok „Hádanka Axagon (3/2024). Spoznáš, čo je na fotografii?“ »

  •  
  •  
  •  

Komentáre (7) Pridať komentár

  1. hmm nie je mi uplne jasne ako sa to ma chladit zospodu cez ten tenulinky backplate… Inak mne tam dali dve rovnake modre podlozky, ta druha nie je ani sirsia, ani narezana na stvorceky, ale zato mi tam dali skrutkovac a 8 srobikov z ktorych jeden je cierny a v navode som nenasiel nic o tom na ktoru stranu patri biela a cervena

    1. Teplo je pomocí backplate spíše rozváděno. Prolisy, které jsou v textu zmíněny, mohou pomoci vířit vzduch, který se dostane pod disk (moc ho nebude, ale právě proto úprava potěší).

      1. –„Teplo je pomocí backplate spíše rozváděno…“
        Ako je u Vás/Teba obvyklé, zase ste trafili klinček presne po hlavičke.
        Presne tak, keďže je spodný kovový diel spojený s vrchným, tak pomáha teplo odviesť do vrchného dielu… hrniec/pokrievka… 🙂 … Vplyv nebude nejak zásadný, ale bude.

    2. Podľa toho, čo píšete, sa v priebehu času niektoré veci evidentne zmenili. Dve rovnaké modré podložky sú už aj pri novšom chladiči CLR-M2XT, ale červeno-biela v príslušenstve stále zostáva. Inštrukcie k inštalácii červeno-bielej, myslím, v návode CLR-M2XL myslím neboli. A preto sme sa aj Axagonu pýtali, aká ma byť jej správna pozícia. V návode k CLR-M2XT už ale táto informácia je.

      — „nie je mi uplne jasne ako sa to ma chladit zospodu cez ten tenulinky backplate…“

      Vplyv na chladenie bude, samozrejme, zanedbateľný. Jeho hlavný prínos vnímam v robustnej montáži a i v tom, že zamedzuje nežiaduce ohýbanie PCB, vďaka čomu je vždy zabezpečený dobrý kontakt s rebrovaným pasívom.

        1. Aha, jasné. Váš dotaz som čítal nepozorne, za čo sa ospravedlňujem. Informácia k tomu, aká strana podložky má ísť kam, v návode naozaj chýba. V našom článku ju ale teda máte. My sme ju získali pri konzultácii priamo s Axagonom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *