Noctua NH-U12A chromax.black – Legenda zpátky v černém

Klíčové vlastnosti

Noctua NH-U12A je chladič, který již dříve dokázal, že s trochou snahy jde nabídnout výkon špičkových dvouvěžových chladičů v kompaktnějším provedení. Když jsem jej však testoval naposledy, používal jsem ještě starší metodiku, takže s uvedením černé verze s označením chromax.black se nabízí ideální příležitost provést nové testy. Otázkou také zůstává, zda si chladič NF-U12A chromax.black dovede obhájit svoji vysokou cenovku.

Klíčové vlastnosti chladiče

Vyjma matně černé povrchové úpravy se U12A chromax.black konstrukčně nijak neliší od své původní verze. Nadále tedy platí, že základ chladiče tvoří rozměrná měděná základna s poniklovaným povrchem, což je jediná plocha chladiče, která není černá. Ze základny vychází sedm silných měděných heatpipe, které protínají hustý svazek hliníkových žeber. Spojení heatpipe a žeber je pájené, což by mělo zajistit lepší přenos tepla a také dlouhodobou spolehlivost spoje.

Konstrukce chladiče je asymetrická, takže nedochází k fyzickému konfliktu s DIMM sloty pro operační paměť na základních deskách s paticemi Intel LGA 115x/1200/1700 nebo AMD AM4/AM5. Vzhledem k tloušťce pasivu je dále chladič vybaven hned dvojicí špičkových ventilátorů NF-A12x25 v provedení chromax. Pokud však mé recenze už nějakou dobu sledujete, pak nejspíš tušíte, že mám v plánu prověřit nutnost druhého ventilátoru. Ve výsledcích tedy najdete dvě sady testů, první s továrním provedením chladiče a druhou bez zadního ventilátoru.

Hlavní předností chladiče U12A chromax.black jsou jeho ještě relativně kompaktní rozměry s celkovou výškou 158 mm, což by mělo zajistit kompatibilitu s většinou běžných skříní na trhu. Chladič je dimenzován jako náhrada rozměrných chladičů se 140mm ventilátory do sestav, kam se však tyto velké chladiče obvykle nevejdou. Dokonce se mi osobně povedlo tento chladič nainstalovat do mé oblíbené SFF skříně Cooler Master NR200P, ačkoliv dle specifikací tato skříň podporuje pouze chladiče do výšky 155 mm (pravda, musel jsem vyndat boční rámeček pro ventilátory/HDD, což ale moc nevadí).

   

   

V příslušenství chladiče najdeme vše, na co jsme od Noctua už dlouhé roky zvyklí. Montážní sady pro všechny současné procesorové patice vyjma TR4/sTRX4 doplňuje rozdvojka pro ventilátory a dva adaptéry pro snížení jejich maximálních otáček. Dále v balení najdete tubu s teplovodivou pastou NT-H2, která vám vystačí na několik aplikací a samozřejmě také podrobně zpracované návody k instalaci chladiče. Nechybí ani typický ocelový šroubovák a kovová samolepka s logem výrobce.

   

Léty prověřený a uživatelsky vstřícný montážní systém SecuFirm2 je nyní mírně upraven, aby byla možná instalace chladiče i na patici LGA 1700, která se od LGA 115x/1200 mírně liší roztečí montážních děr (75 × 75 mm versus 78 × 78 mm). Dodávaný kovový backplate již tedy nemá trny napevno, ale jejich rozteč si volíte při instalaci dle patice. Stále se však jedná o velmi jednoduchý a spolehlivý montážní systém. Instalace chladiče je otázkou několika málo chvilek a neměli byste narazit na žádné obtíže.

Parametry chladiče a ventilátoru

V tabulce níže můžete snadno porovnat všechny aktuální věžové chladiče Noctua využívajících stodvacetimilimetrové ventilátory. Je vidět, že hlavní rozdíly jsou zejména v hloubce chladičů a u D12L nepřekvapivě také v jeho snížené výšce.



Ventilátory NF-A12x25 PWM patří k naprosté špičce na trhu, což se bohužel však také odráží v jeho ceně a přeneseně také pak v celkové ceně chladičů, které jej využívají. Na maximální otáčky je již trochu hlučnější, avšak na 50–60% maximálních otáček se jedná o velmi tichý ventilátor, o kterém prakticky nebudete vědět, přičemž ale nabídne stále vysoký průtok vzduchu a dostačující statický tlak.




  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty

Dnešním dnem vstupuje na trh nová verze oblíbeného chladiče Endorfy Fera 5 s přívlastkem Black. Název napovídá, že je tento chladič opatřen matně černou povrchovou úpravou, což ocení především příznivci minimalistických PC sestav. Bude samozřejmě potřeba otestovat, zda nemá tato povrchová úprava negativní vliv na účinnost chlazení nebo zda nedošlo ke zhoršení akustiky. Pojďme se tedy společně vydat do temné budoucnosti chladičů Endorfy. Celý článok „Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty“ »

  •  
  •  
  •  

Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital

DeepCool pre niektoré chladiče (ale aj skrinky) s prívlastkom Digital robí nadstavbu s displejom. Jeho implementácia je v minimalistickom duchu, cenu výrazne nezvyšuje a asi sa dá považovať za užitočnú. Vzhľadom na monitorovanie teplôt a intenzity záťaže CPU je to tematická pridaná hodnota, na ktorú sa teraz pozrieme v kontexte s výkonným dvojvežovým chladičom AK620 (Digital). Celý článok „Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital“ »

  •  
  •  
  •  

EK-Nucleus CR360 Lux White – Jednoduše nádherný vodník

Společnost EK Water Blocks zde nejspíš nemusím blíže představovat. Jedná se o výrobce špičkových komponent pro vodní okruhy a poslední roky zúročuje své zkušenosti z této oblasti také při navrhování AIO chladičů. EK-Nucleus CR360 Lux představuje vrchol současné nabídky a zaujme vás především svým čistým a elegantním designem. Při dobrých výsledcích v testech lze s ohledem na jeho cenu očekávat atraktivní poměr ceny, kvality a účinnosti. Celý článok „EK-Nucleus CR360 Lux White – Jednoduše nádherný vodník“ »

  •  
  •  
  •  

One comment Pridať komentár

  1. Montoval som ho na 7600x cez víkend, veľmi dobré spracovanie a držal sa statočne pri testoch stability systému.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *