Předčasný konec Z690 a B660 desek? Intel prý končí výrobu čipsetů

Intel údajně chce vyrábět jen nové čipsety Z790 a B760

Pokud pořizujete počítač s procesorem Intel, máte teď na platformě LGA 1700 na výběr ze dvou druhů desek. Na podzim a teď začátkem roku začaly vycházet nové modely s čipsety Z790 a B760, které se liší vyšším počtem linek PCIe 4.0 pro SSD. A vedle toho jsou v prodeji dál desky z roku 2021 a 2022 s čipsety Z690, B660, H670 a H610. Tyto starší desky jsou zcela plnohodnotné a můžete s nimi ušetřit. Vypadá to ale, že možná z obchodů zmizí.

Čínský web MyDrivers přišel dnes se zprávou, dle které Intel údajně ukončuje výrobu čipsetů řady 600, tedy přesněji řečeno čipsetů Z690 a B660. Ty budou nahrazené oněmi novějšími modely Z790 a B760. Výrobci tedy budou muset ukončit modely desek šestistovkové generace.

Podle MyDrivers toto Intel interně sděluje partnerským výrobcům desek a má jít o oficiální věc. Nicméně přímo ve veřejných dokumentech (tzv. QDMS), ve kterých Intel normálně ukončení výroby a dostupnosti produktů oznamuje, ještě o tomto údajném kroku nic není. Je možné, že plně zveřejněná tato informace bude až později, zatímco odběratelé dostali neveřejně upozornění více předem.

O osudu čipsetu H670 tato zpráva nemluví, což ale může být tím, že tyto desky jsou dnes dost ignorovány. Ač jsou cenou blízko modelům s čipsety kategorie Z, neumožňují přetaktování a většina uživatelů si vybírá prakticky jen mezi Z (pokud chtějí dražší desku) a B (když je třeba šetřit). Je ale celkem pravděpodobné, že s příchodem desek H770 by mohl být předchůdce H670 také stažen z výroby.

Naopak ohledně čipsetu H610 informace je: v jeho případě žádné ukončení nebude. Desky s ním se tedy budou prodávat dál. Je to samozřejmě i proto, že žádný čipset H710 nevyšel, takže v segmentu nejlevnějších desek ani není nic, co by H610 nahradilo, a Intel jej prostě bude používat dál.

Zdroj: Intel B760, H770 a Z790: Co přináší nové čipsety v deskách pro procesory Raptor Lake?

Není jasné, zda Intel chce ukončit výrobu starší generace čipsetů proto, že desky s nimi kvůli delšímu výskytu na trhu zlevnily a je na nich horší zisk. Nevíme totiž, zda je nějaký rozdíl v ceně, kterou Intel za Z790 a B760 oproti Z690 a B660 účtuje výrobcům. MyDrivers uvádí možnost, že jde prostě o snahu zjednodušit výrobu tím, že se místo dvou variant produktu bude prodávat jen jedna. To může být ekonomicky výhodnější.

Intel dost možná prodává starší i novější čipsety za stejné peníze, jenže to neplatí o deskách, které na konci řetězce jsou v obchodech. Při vydání byly desky s čipsety Z790 a B760 typicky dražší než předchozí modely založené na čipsetech B660 a Z690. Tyto starší desky totiž svým delším pobytem na trhu postupně zlevňovaly, pokud v roce 2021–2022 nebyly přímo uvedeny na nižších cenách. Přitom ale z pohledu uživatele není žádná velká ztráta, pokud se spokojíte s touto starší generací.

Tedy za podmínky, že nepotřebujete vícero slotů PCIe 4.0 ×4 nebo případně jiné odlišnosti, které novější desky mohou nabízet. Pokud by ale tyto postupně zlevňované starší desky najednou z trhu zmizely, je možné, že se tím zvýší cenový práh platformy LGA 1700 a za „zetkovou“ desku umožňující přetaktování bude například nutné dát více peněz.

Tuto zprávu je asi třeba brát jako podobná neoficiální tvrzení s rezervou, úplně jistý ten konec Z690/B660 asi ještě být nemusí. Pokud ale máte zrovna vyhlédnutou nějakou konkrétní desku na bázi Z690 nebo B660, která zrovna v novější generaci nemá alternativu za stejnou cenu, raději sledujte Heureku nebo podobný vyhledávač cen, zda tento model nezačíná z obchodů mizet.

Zdroje: MyDrivers, VideoCardz

Jan Olšan, redaktor Cnews.cz


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake

Od února jsou v povědomí problémy se stabilitou pozorované ve hrách s vysoko taktovanými zejména 125W modely procesorů Core 13. a 14. generace. Vzhledem k četnosti se s nimi potýkají autoři her i výrobci počítačů. Teď zareagoval také Asus a vydává aktualizaci, která má pomoci uživatelům, jejichž procesory Intel nejsou ve hrách stabilní (tj. nefungují korektně a způsobují chyby). Nejde ale o definitivní řešení, to by mělo přijít od Intelu. Celý článok „Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake“ »

  •  
  •  
  •  

Next-gen Xeon má 128 jader P-Core z Meteor Lake a 500W TDP

Sotva jsme tu měli zprávu o tom, že by Intel mohl dohnat, ne-li předehnat AMD ve výkonu integrované grafiky, objevily se informace i o chystaných procesorech Intel Xeon, podle kterých by Intel mohl srovnat nynější náskok AMD v této oblasti. Procesory „Granite Rapids“ totiž zdá se eliminují dlouholetý náskok AMD v počtu jader u procesorů Epyc a přinesou až 128 jader. Nicméně ta budou zřejmě stejná jako v nepříliš úspěšném Meteor Lake… Celý článok „Next-gen Xeon má 128 jader P-Core z Meteor Lake a 500W TDP“ »

  •  
  •  
  •  

Intel Lunar Lake má 100 TOPS AI výkonu. A taky hodně silné GPU?

Microsoft spolu s výrobci notebooků a procesorů plánuje příchod tzv. AI PC (a svou vlastní verzi prý chystá také Apple, až vydá procesory M4). Tato zařízení budou potřebovat výrazně vyšší výkony, aby mohla provozovat pokročilé neuronové sítě lokálně na vlastním hardwaru. Intel se teď pochlubil výkonem chystaných procesorů Lunar Lake, které přijdou koncem roku do mobilních zařízení jako Core Ultra druhé generace. Celý článok „Intel Lunar Lake má 100 TOPS AI výkonu. A taky hodně silné GPU?“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *