DeepCool LT720 – Solidní chladič s nádherným blokem

Klíčové vlastnosti

Chladič LT720 představuje špičku nabídky společnosti DeepCool. Jedná se o klasický 360mm kapalinový all-in-one chladič, který by měl nabídnout zajímavý poměr ceny a výkonu. Na první pohled vás zaujme svým vizuálním provedením, které kombinuje jednoduchou geometrii a zrcadlový efekt s RGB podsvícením. Chladiče by však měly především dobře chladit, aniž by byly příliš hlučné. Uvidíme tedy, jak dobře si LT720 povede v našich testech.

Klíčové vlastnosti chladiče

LT720 perfektně zapadá do současné vizuální koncepce společnosti DeepCool, která se vyznačuje důrazem na moderní design s ostře řezanými hranami. Veškerý zevnějšek chladiče je ostře rezaný a strohý s jednoduchou geometrií. Nejvíc pochopitelně vyniká kryt pumpy, který připomíná čirý krystal vystupující z kovu, samotný materiál krytu je však pochopitelně plast. Pod průhlednou částí krytu se ukrývá 5 V ARGB LED pásek, který zajišťuje o působivou podívanou v podobě kombinace geometrických tvarů a efektu nekonečného zrcadla. Výrobce tento efekt označuje jako „trojrozměrné nekonečné zrcadlo“ a jako inspirace slouží tvorba Pieta Mondriana, jehož dílo se vyznačuje kombinací jednoduchých tvarů a primárních barev.

Tento designový kryt pod sebou ukrývá pumpu, ke které je uchycen pomocí čtveřice magnetů. Chladič využívá čtvrtou generaci pumpy, kterou vyvíjejí přímo inženýři z DeepCool. Nejedná se tak o žádný generický Asetek návrh, což je vidět i na tvaru a velikosti teplosměnné plochy chladicího bloku. Na této ploše je také už z výroby nanesena vrstva teplovodivé pasty pro co nejjednodušší instalaci.

   

Z pumpy vychází kabel, který obstarává napájení a signál sledování otáček. Pumpu bohužel nelze regulovat pomocí pulzně šířkové modulace signálu (PWM), ale regulace pomocí lineárního napětí (DC) funguje dobře. Otočné fitinky v bloku se starají o snazší vedení hadic, které vedou kapalinu do radiátoru a zpět a hadice jsou opatřeny nylonovým opletem pro větší odolnost a atraktivnější vzhled. Užitečným detailem jsou dvě plastové spony na hadicích pro úhlednější vzhled chladiče v sestavě. Ocenil bych, kdyby se tímto řešením inspirovalo více výrobců chladičů. Další zajímavostí je implementace „Anti-Leak Tech“ v tomto chladiči. Název možná trochu přehání. Neznamená to, že u tohoto chladiče nemůže nikdy dojít k úniku kapaliny. V okruhu je nicméně integrovaná malá expanzní membrána, která kompenzuje výkyvy tlaku v okruhu vlivem teplotních změn během provozu chladiče, což vede ke snížení rizika úniku kapaliny vlivem nadměrného tlaku kapaliny.

   

Obsah balení chladiče je vcelku standardní. V příslušenství najdete všechny potřebné součástky pro instalaci chladiče na procesor, kde si jen stačí zvolit správnou sadu dílů dle patice. Nechybí ani tucet 5mm šroubků pro uchycení radiátoru k počítačové skříni a kabelový rozbočovač pro zapojení všech tří ventilátorů do jediného konektoru na základní desce. Jak jsem již zmiňoval v předchozím textu, tak na základně chladiče najdete z výroby aplikovanou vrstvu teplovodivé pasty. Bohužel však v dodávaném příslušenství chybí tuba s náhradní pastou. Tento krok vždy kritizuji, protože se jedná o naprosto zbytečné šetření na nesprávném místě.

   

Jak to bývá obvyklé, tak při instalaci chladiče využijete u AMD procesorů nativní backplate základní desky. Pro Intel procesory pak použijete dodávaný backplate s nastavitelnou roztečí šroubků dle patice – LGA 1700 má totiž lehce širší rozteč otvorů v desce oproti LGA 1200/115x. Samotná instalace chladiče by sice mohla být o něco jednodušší, ale stále se nejedná o nic složitého. Vše je detailně zakresleno v přehledné uživatelské příručce. DeepCool také doporučuje pro optimální účinnost chladiče instalovat blok s pumpou do pozice, aby fitinky s hadicemi vystupovaly z bloku směrem ke spodní části skříně. Jako pomůcka slouží orientace logotypu výrobce na krytu pumpy.

Parametry pumpy, radiátoru a ventilátorů

DeepCool LT720 svými rozměry nijak nevybočuje ze své třídy chladičů vyjma mírně delšího radiátoru, než používají jiní výrobci. Délka radiátoru je lehce nad 400 mm, což je potřeba zohlednit v rámci kompatibility s počítačovou skříní. Cenově je LT720 nastaven velmi rozumně a jistě tím vytvoří tlak na konkurenci. Příjemným bonusem je také podpora AMD Threadripper procesorů, což nebývá zcela běžné u všech chladičů. Trochu se jen obávám, že kontaktní plocha chladiče dostatečně nepokryje celý tepelný rozvaděč high-endových AMD procesorů.



Dodávané ventilátory FK120 využívá DeepCool i u svých vzduchových chladičů řady AK. Na papíře vypadají impozantně, ale tyto specifikace nejsou mezi výrobci bohužel navzájem porovnatelné a bez sjednocené metodiky nemají moc velkou relevanci. Uvádím je zde spíše pro referenci a částečně také z jisté setrvačnosti.




  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Noctua: Nové 140 mm ventilátory odpremiérujú na chladiči CPU

Dlho očakávané next-gen ventilátory Noctua v 140 mm formáte nabrali aj nenabrali sklz v plánovanom vydaní. V rámci samostatného predaja sa síce posunuli z druhého do tretieho štvrťroka 2024, ale spolu s chladičom, ktorý na vrchole ponuky vymení model NH-D15, by mali vyjsť už čoskoro. Okrem toho sa trochu odtajnilo aj to, ktorý zo „starších“ projektov má tesne pred dokončením. Celý článok „Noctua: Nové 140 mm ventilátory odpremiérujú na chladiči CPU“ »

  •  
  •  
  •  

Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty

Dnešním dnem vstupuje na trh nová verze oblíbeného chladiče Endorfy Fera 5 s přívlastkem Black. Název napovídá, že je tento chladič opatřen matně černou povrchovou úpravou, což ocení především příznivci minimalistických PC sestav. Bude samozřejmě potřeba otestovat, zda nemá tato povrchová úprava negativní vliv na účinnost chlazení nebo zda nedošlo ke zhoršení akustiky. Pojďme se tedy společně vydat do temné budoucnosti chladičů Endorfy. Celý článok „Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty“ »

  •  
  •  
  •  

Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital

DeepCool pre niektoré chladiče (ale aj skrinky) s prívlastkom Digital robí nadstavbu s displejom. Jeho implementácia je v minimalistickom duchu, cenu výrazne nezvyšuje a asi sa dá považovať za užitočnú. Vzhľadom na monitorovanie teplôt a intenzity záťaže CPU je to tematická pridaná hodnota, na ktorú sa teraz pozrieme v kontexte s výkonným dvojvežovým chladičom AK620 (Digital). Celý článok „Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *