Raijintek vydal Eleos RBW. Menší tower s ARGB a CDC

Vychádza 140 mm chladič s adresovateľným 5 V RGB a štyrmi heatpipe

Ponuka nižších vežovitých chladičov s 92-milimetrovými ventilátormi je pomerne úzka. Možno až neobvykle, keďže na stredné a nižšie rady procesorov chladiacim výkonom obvykle stačia. Zrejme i preto sa Raijintek angažoval a vydáva Eleos s výškou 140 mm. Ten sa pýši hlavne ventilátorom s adresovateľným osvetlením RGB a základňou s priamym dotykom teplovodivých trubíc.

Firma Raijintek je známa produkciou chladičov s priaznivým pomerom cena/výkon. Uvidíme, či v týchto šľapajam pôjde aj nový Eleos, ktorého cena je zatiaľ zahalená rúškom tajomstva. V každom prípade tento chladič bude vypĺńať medzeru medzi naozaj lacnými Sparťanmi SilentiumPC a Noctua NH-U9S. Výkonnostne by pritom mohol mať bližšie k Noctue, ale pri podstatne nižšej cene a s efektnejším vyhotovením s RGB LED.

Marketing výrobcu tvrdí, že ide o prvý chladič s 92 mm ventilátorom ARGB. Evidentne tak prehliadli Jonsbo CR1200, ktorý má takisto ventilátor s 5 V RGB. Toto progresívne osvetlenie má aj o 6 milimetrov nižší SilentiumPC Spartan 4 Evo ARGB alebo naopak o 3 mm vyšší Spartan 4 Max Evo ARGB. Je ale pravda, že tieto dva chladiče od SilentiumPC majú už o chlp väčší, 100-milimetrový ventilátor. Výrok Raijinteku tak už nepopierajú. Pri pohľade na súčasnú konkurenciu by však najväčší ťahák Eleosu mohol spočívať v niečom úplne inom, než je trendové osvetlenie. A síce v tom, že má až štyri heatpipe. To je o jednu viac aj v porovnaní s väčším z dvojice SPC Spartan 4. Pri efektívnom návrhu priechodov rebrovaním by tak potenciálne mohol dosahovať vyšší chladiaci výkon a to by už mohlo byť v tejto kategórii atraktívne.

Rajintek upozorňuje aj funkčné vlastnosti. Základňa má tzv. úpravu CDC. Nemýľte si to však s Continuous Direct Contact, čo charakterizovalo Cooler Master Hyper 212 Evo bez výplňového materiálu medzi trubicami. V tomto prípade skratka znamená CPU Direct Contact.

To je vlastne to isté ako DTH (direct touch heatpipe) a všetky ostatné techniky priameho kontaktu s procesorovým IHS. Pohľad na základňu Eleosu prezrádza viacero vecí. Jednak (asi hliníkové) výplne medzi heatpipe, jednak to, že k pätici AMD AM4 sa bude pripínať najrýchlejším možným spôsobom cez predinštalovanú priečnu sponu. Vlastný backplate má až k Intel LGA 1200/115x. Montážny materiál sa bude dodávať aj k LGA 2066, čo stojí za pozornosť a vzbudzuje dojem slušného chladiaceho výkonu aj napriek menším rozmerom (výšku 140 mm sme si už uviedli, hĺbku má chladič uvádzanú 96 mm a hĺbku spolu s ventilátorom 75 mm).

TDP je minimálne zatiaľ neznáme a Raijintek ani neuvádza, na aké procesory Intel HEDT (LGA 2066) zvládne a aké už nie. Na Core i9 bude už zrejme prikrátky aj pri maximálnych 2000 otáčkach. Spodnú prevádzkovú rýchlosť ventilátora je špecifikovaná na 800 ot./min.

Ventilátor má inak hydraulické ložiská, životnosť uvádzanú na 40 000 hodín a potom sú tu ešte informácie o maximálnom prietoku (52 CFM) a statickom tlaku (1,9 mm H2O). Celková hmotnosť má byť pritom 580 g, čo je v porovnaní s NH-U9 menej iba o 40 gramov.

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Noctua: Nové 140 mm ventilátory odpremiérujú na chladiči CPU

Dlho očakávané next-gen ventilátory Noctua v 140 mm formáte nabrali aj nenabrali sklz v plánovanom vydaní. V rámci samostatného predaja sa síce posunuli z druhého do tretieho štvrťroka 2024, ale spolu s chladičom, ktorý na vrchole ponuky vymení model NH-D15, by mali vyjsť už čoskoro. Okrem toho sa trochu odtajnilo aj to, ktorý zo „starších“ projektov má tesne pred dokončením. Celý článok „Noctua: Nové 140 mm ventilátory odpremiérujú na chladiči CPU“ »

  •  
  •  
  •  

Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty

Dnešním dnem vstupuje na trh nová verze oblíbeného chladiče Endorfy Fera 5 s přívlastkem Black. Název napovídá, že je tento chladič opatřen matně černou povrchovou úpravou, což ocení především příznivci minimalistických PC sestav. Bude samozřejmě potřeba otestovat, zda nemá tato povrchová úprava negativní vliv na účinnost chlazení nebo zda nedošlo ke zhoršení akustiky. Pojďme se tedy společně vydat do temné budoucnosti chladičů Endorfy. Celý článok „Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty“ »

  •  
  •  
  •  

Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital

DeepCool pre niektoré chladiče (ale aj skrinky) s prívlastkom Digital robí nadstavbu s displejom. Jeho implementácia je v minimalistickom duchu, cenu výrazne nezvyšuje a asi sa dá považovať za užitočnú. Vzhľadom na monitorovanie teplôt a intenzity záťaže CPU je to tematická pridaná hodnota, na ktorú sa teraz pozrieme v kontexte s výkonným dvojvežovým chladičom AK620 (Digital). Celý článok „Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *