Intel láká na PCIe 4.0 v Rocket Lake, výkon má mít vyšší než AMD

Preview výkonu PCI Expressu 4.0 na Core i9-11900K

Příští měsíc vyjdou konečně nové procesory Intelu pro desktop s novou architekturou. Firma teď na Twitteru ukázala jeden předběžný benchmark nového Core i9-11900K, který se týká jehi dosavadní slabiny: PCI Expressu 4.0. Podle Intelu ho totiž bude Rocket Lake umět lépe než AMD a výkon highendových SSD s tímto rozhraním má být lepší. Se Samsungem SSD 980 Pro prý až o 11 % proti nejvyššímu modelu Ryzenu 5000.

Když AMD v roce 2019 jako první na platformu PC uvedlo podporu rozhraní PCI Express 4.0, které u GPU a SSD přináší dvojnásobnou datovou propustnost, zareagoval Intel marketingem, v kterém se snažil přesvědčovat, že PCI Express 4.0 nemá význam. V té době samozřejmě zatím byla využitelnost omezená, ale bylo jasné, že až za pár let bude mít PCIe 4.0 Intel také, tehdejší bagatelizace se mu vrátí a zpětně to nebude vypadat moc dobře.

A skutečně – příští měsíc Intel vydává procesory Rocket Lake, které budou mezi svými přínosy mít právě i PCI Express 4.0. Ryan Shrout z marketingu Intelu – jenž tehdy prezentoval i onu prezentaci – teď publikoval na Twitteru jeden oficiální výkonnostní test, který má ukázat, že Rocket Lake bude lepší než procesory AMD. A tímto testem je právě test výkonu PCI Expressu 4.0.

Ryan Shrout na Twitter dal výsledky z benchmarku PCMark 10 (v2.1.2506), konkrétně ze subtestu Quick System Drive Benchmark, pro nejrychlejší Ryzen 5000, tedy šestnáctijádro AMD Ryzen 9 5950X, a nejrychlejší Rocket Lake, Intel Core i9-11900K.

Vyšší výkon s SSD modulem na rozhraní PCIe 4.0

Přesná skóre nejsou ukázána, ale při relativním přepočtu, kdy Ryzen odpovídá 1.0, má Core i9-11900K v tomto testu podle výsledků Intelu o 11 % lepší skóre („1.11“). Je to při použití NVMe modulu Samsung SSD 980 Pro s rozhraním PCIe 4.0, přičemž tento disk byl použit jako datový, tedy ne systémový (parametry sofwaru a testovaných sestav by měly být zdokumentované zde; na obou platformách byl použitý adaptér a SSD tak bylo připojené do slotu PCIe 4.0 ×16 z procesoru).

Vyšší skóre by mělo odpovídat vyššímu reálnému výkonu disku, i když samozřejmě těžko říci, zda to odpovídá vyšší propustnosti, které by procesor Rocket Lake dosáhl proti Ryzenu, nebo třeba nižším latencím. A zda by se stejný výsledek dostavil i v jiných testech. PCMark je jen jeden z možných benchmarků a dokud nebudou nezávislé recenze, nemůžeme vědět jisté, zda třeba nejde o anomálii.

Nicméně Intel by asi při operacích intenzivně pracujících s daty mohl mít určitou výhodu plynoucí z monolitického čipu. Podobně jakou jsou u čipletových Ryzenů 3000 a 5000 horší latence paměti DDR4 kvůli tomu, že paměťový řadič je na zvláštním čipu a komunikuje s jádry CPU přes externí komunikační propojení, mělo by toto trošku zvyšovat i latence mezi SSD a jádry CPU, neboť řadič PCIe 4.0 je na samostatném čipu také. I když úložiště má obecně větší latenci, takže rozdíl mezi monolitickým a čipletovým CPU bude o dost menší než u RAM.

Řadič PCI Expressu 4.0 v Ryzenech 5000 by měl být stejný jako v Ryzenech 3000 vydaných v létě 2019, takže už není nejnovější, což také může procesoru Rocket Lake, jenž je o rok až rok a půl mladší, dávat určitou výhodu. Nicméně AMD zatím novější nemá, nový IO čiplet a tím vylepšený řadič PCI Expressu asi budou mít až Ryzeny „Raphael“ pro socket AM5 někdy v příštím roce.

Úplně nekonzistentní to není

Je jasné, že nemá cenu moc Intel za tento marketing sekýrovat, byť teď působí trošku legračně. Na obranu Ryana Shrouta a celé firmy je třeba říci, že tehdy v roce 2019 byla řeč hlavně o tom, že PCI Express 4.0 není důležitý pro výkon připojené grafické karty. To se ostatně potvrdilo i rok poté při vydání nové generace grafik, kde sice vliv je, ale je to přinejlepším pár procent (lepší než drátem do oka, ovšem).

Prezentace Intelu z léta 2019, v níž hlásal, že PCI Express 4.0 má zanedbatelný význam (pro grafické karty, ovšem)

Mezitím se jasně ukázalo, že přínos PCIe 4.0 je mnohem více než v 3D výkonu v připojení SSD, kterým dodává dvojnásobnou propustnost a NVMe moduly to oproti grafikám využít dokáží, protože PCIe 3.0 je už tehdy limitovalo.

V Intelu toto asi dobře věděli, protože v oné prezentaci z června 2019 se o tomu, co přináší nebo nepřináší PCI Express 4.0 pro NVMe SSD obloukem vyhnuli. A nyní je právě také řeč o využití PCI Expressu 4.0 pro rychlá SSD a ne o GPU, takže pokud bychom obě oblasti striktně oddělili, tak se Intel nějaké názorové rotační transformace vlastně nedopustil.

Jan Olšan, redaktor Cnews.cz


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake

Od února jsou v povědomí problémy se stabilitou pozorované ve hrách s vysoko taktovanými zejména 125W modely procesorů Core 13. a 14. generace. Vzhledem k četnosti se s nimi potýkají autoři her i výrobci počítačů. Teď zareagoval také Asus a vydává aktualizaci, která má pomoci uživatelům, jejichž procesory Intel nejsou ve hrách stabilní (tj. nefungují korektně a způsobují chyby). Nejde ale o definitivní řešení, to by mělo přijít od Intelu. Celý článok „Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake“ »

  •  
  •  
  •  

Next-gen Xeon má 128 jader P-Core z Meteor Lake a 500W TDP

Sotva jsme tu měli zprávu o tom, že by Intel mohl dohnat, ne-li předehnat AMD ve výkonu integrované grafiky, objevily se informace i o chystaných procesorech Intel Xeon, podle kterých by Intel mohl srovnat nynější náskok AMD v této oblasti. Procesory „Granite Rapids“ totiž zdá se eliminují dlouholetý náskok AMD v počtu jader u procesorů Epyc a přinesou až 128 jader. Nicméně ta budou zřejmě stejná jako v nepříliš úspěšném Meteor Lake… Celý článok „Next-gen Xeon má 128 jader P-Core z Meteor Lake a 500W TDP“ »

  •  
  •  
  •  

Intel Lunar Lake má 100 TOPS AI výkonu. A taky hodně silné GPU?

Microsoft spolu s výrobci notebooků a procesorů plánuje příchod tzv. AI PC (a svou vlastní verzi prý chystá také Apple, až vydá procesory M4). Tato zařízení budou potřebovat výrazně vyšší výkony, aby mohla provozovat pokročilé neuronové sítě lokálně na vlastním hardwaru. Intel se teď pochlubil výkonem chystaných procesorů Lunar Lake, které přijdou koncem roku do mobilních zařízení jako Core Ultra druhé generace. Celý článok „Intel Lunar Lake má 100 TOPS AI výkonu. A taky hodně silné GPU?“ »

  •  
  •  
  •  

Komentáre (6) Pridať komentár

    1. Za tím bych nic nekalého nehledal, podle toho „Hero“ bylo hned jasné, že se spletli a mělo tam být Crosshair (už to opravili), tak jsem to ani nekomentoval (ne že bych si toho všiml sám, ale v komentářích k tomu tweetu na to někdo hned upozorňoal).
      Ono já si taky dlouho to názvosloví desek Asusu nepamatoval a ty Maximusy Rampage/Crosshair mi dělaly problémy.

      Vysvětlení bude asi úplně jednoduché: většina té konfigurace je schodná, takže kdo tu tabulku připravoval, ji zkopíroval a jenom tam změnil ty odlišnosti (procesor, verze BIOSů a tak) u desky to změnil na X570 ale zapomněl že AMD desky se jmenují Crosshair a Intel Rampage a je třeba změnit i to. Všimněte si, že u procesoru AMD je uvedené „PL1=105W TDP“ stejně jako u Intelu, přestože PL1/PL2 je názvosloví používané jenom Intelem, ne AMD.

      Každopádně je to chyba v popisu, z které nic nevyplývá.

      1. vyplýva z nej to, že pokiaľ používajú ctrl+c a ctrl+v ako sa im zachce, tak teda čo ešte skopírovali, len nie takto okato a aká je potom dôveryhodnosť takýchto „testov“, he? ak odflákli základné a primitívne základy….

        1. Tak na jednu stranu všechny oficiální benchmarky jsou podezřelé vždycky – ale většinou to nebude podvod, ale prostě jenom to, že si vyberou ty výsledky, kde jim to dopadá dobře (třeba tohle) a neukážou výsledky, které vypadají špatně (spotřeba…). To se dělá běžně. Ale podvod tam IMHO fakt nebude, zvlášť protože uvádějí konfigurace a tím pádem by je chytili.

          Jako já kdybych tu tabulku vyplňoval, tak to taky udělám přes copypaste. Ostatně tabulky specifikací CPU tak taky dělám – kopie a pak změnit to, co se liší. Jen si člověk musí dávat pozor, aby něco nepřehlídla, což se jim asi stalo.

  1. Intel měl na stejné generaci a verzi rozhraní PCI-E a NVMe vždy o něco vyšší výkon. Uvádět to jakkoli do souvislosti s výkony GPU je totálně nešťastné. A nakonec pro hráče Counter-Strike, jak ukázali na LTT, nebo s omezenou pamětí na kartě Gen4 může mít význam.
    https://www.youtube.com/watch?v=vZ_2kRO-RPg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *