Thermalright Frost Spirit 140 v Európe od mája, za iba 60 eur

Dvojvežový chladič Frost Spirit 140 má byť čoskoro dostupný už i u nás

O chladiči Frost Spirit 140 sme písali už dávnejšie. Koncom roka 2019 sa prvýkrát objavil na fotkách Čínskeho webu Chiphell a medzičasom možno i nejaká azijská distribúcia fungovala (zopár používateľských videí s FS140 nájdete), ale čo nevidieť by sa mal začať masívne rozširovať aj v našich končinách. S takou informáciou prišiel web ComputerBase. Tento chladič Thermalrightu bude, zdá sa zaujímavý cenou a aj netradičným návrhom heatipipe.

Minulý týždeň Thermlaright vyrukoval s novou revíziou Silver Arrow ITX-R a tentokrát je tu nová informácia o blížiacej sa dostupnosti Frost Spiritu 140. Podľa parametrov by mohlo ísť o lacnejšiu alternatívu k dobre etablovaným twin-towerom, ako sú Noctua NH-D15, Cryorig R1 Ultimate a… vlastne ich zase toľko nie je. Takisto stavia na konštrukcii dvoch veží a masívnom radiátore s udávanou celkovou hmotnosťou jeden kilogram.

Iný v porovnaní s vyššie spomínanými chladičmi je Frost Spirit 140 v návrhu heatpipe. Tie sú síce tiež vytvarované do „U“, ale namiesto typických šiestich sú iba štyri. Ale zase 8-milimetrové. Na jednu trubičku tak pripadá vyššia kapacita, no súčasne sa v pasíve nerozkladajú tak rovnomerne ako viaceré s menším priemerom. To by mohlo znamenať, že z plochy pasívu by sa nemuselo žmýkať úplne maximum. V tomto je Frost Spirit 140 podobný ako staručký Coolink Corator (tiež so štyrmi 8 mm heatpipe), ktorý kedysi niečo znamenal a vďaka širším rozstupom v rebrovaní podával vzhľadom k hmotnosti veľmi slušné výsledky i v pasívnom režime.

Frost Spirit 140 má ale zrejme trochu iné ambície – rebrá má pomerne nahusto (špecifikácie uvádzajú rozstup medzi rebrami na 1,6 mm) a k tomu dva pomerne rýchle ventilátory s maximálnou rýchlosťou 1500 ot./min.

Predný ventilátor je menší, 120-milimetrový TL-C12, takže dosahuje nižší prietok (112,4 m³/h) i statický tlak (1,53 mm H2O) než TL-D14 s priemerom 140 mm. Ten má prietok udávaný na 132,1 m³/h a statický tlak 2,09 mm H2O. Ložiská sú fluidné (S-FDB) od Sony (preto to S v označení) a životnosť majú mať až 150 000 hodín. V porovnaní s tými guľôčkovými ložiskami, ktoré Thermalright dlho používal, by to mal byť po tejto stránke (životnosti) podľa slov výrobcu posun k lepšiemu.

Na výšku ide inak o štandardne vysoký pasív (so 158 mm) so snahou o podporu s vysokými pamäťami v prvom slote DIMM od pätice. Sprava i zľava (čo sa hodí pre platformy Intel HEDT). Podpora zahŕňa Intel LGA 2066/2011-3, ale i mainstreamové LGA 1200/115x a AMD AM4. Základňa chladiča je pritom poriadna – plný liaty blok. A podľa ilustrácii výrobcu je pekne hladká a vyleštená do zrkadlového finišu.

Za predpokladu, že sa bude Frost Spirit 140 naozaj predávať za 60 eur, tak môže ísť o mimoriadne atraktívny chladič. Špeciálne, keď podľa testov ComputerBase je chladiaci výkon na podobnej úrovni ako má Noctua NH-D15.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Noctua: Nové 140 mm ventilátory odpremiérujú na chladiči CPU

Dlho očakávané next-gen ventilátory Noctua v 140 mm formáte nabrali aj nenabrali sklz v plánovanom vydaní. V rámci samostatného predaja sa síce posunuli z druhého do tretieho štvrťroka 2024, ale spolu s chladičom, ktorý na vrchole ponuky vymení model NH-D15, by mali vyjsť už čoskoro. Okrem toho sa trochu odtajnilo aj to, ktorý zo „starších“ projektov má tesne pred dokončením. Celý článok „Noctua: Nové 140 mm ventilátory odpremiérujú na chladiči CPU“ »

  •  
  •  
  •  

Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty

Dnešním dnem vstupuje na trh nová verze oblíbeného chladiče Endorfy Fera 5 s přívlastkem Black. Název napovídá, že je tento chladič opatřen matně černou povrchovou úpravou, což ocení především příznivci minimalistických PC sestav. Bude samozřejmě potřeba otestovat, zda nemá tato povrchová úprava negativní vliv na účinnost chlazení nebo zda nedošlo ke zhoršení akustiky. Pojďme se tedy společně vydat do temné budoucnosti chladičů Endorfy. Celý článok „Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty“ »

  •  
  •  
  •  

Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital

DeepCool pre niektoré chladiče (ale aj skrinky) s prívlastkom Digital robí nadstavbu s displejom. Jeho implementácia je v minimalistickom duchu, cenu výrazne nezvyšuje a asi sa dá považovať za užitočnú. Vzhľadom na monitorovanie teplôt a intenzity záťaže CPU je to tematická pridaná hodnota, na ktorú sa teraz pozrieme v kontexte s výkonným dvojvežovým chladičom AK620 (Digital). Celý článok „Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *