Chladič Fera 5 a ventilátor Fluctus PWM dostali ARGB LED

Prichádza osvetlená verzia účinného chladiča SilentiumPC Fera 5

Netrvalo to dlho a procesorový chladič SPC Fera 5 sa nám poriadne vyfarbil. V krátkom časovom slede po jeho vydaní je tu novinka v podobe Fera 5 ARGB. SilentiumPC v tomto prípade ale postupovalo trochu inak než kedysi pri Fera 3 a Fera 3 RGB. V čom je rozdiel? A mimochodom osvetlenie sa týka aj ventilátora Fluctus PWM, teda toho „zázračného“. Ten sa má predávať sa má aj samostatne.

Testy chladiča SilentiumPC Fera 5 sme vydávali len pomerne nedávno, mesiac po jeho vydaní. A v poľskom repertoári je už aj variant s diódami. Uvedenie osvetleného variantu Fera 3 (od uvedenia obyčajného) takto rýchle nebolo. To zrejme i preto, že sa jednalo o pomerne odlišné chladiče, kde mala Fera 3 RGB menší, respektíve nižší pasív, s ktorým chladič dosahoval aj o trochu slabších výsledkov. Fera 3 ARGB sa to už ale týkať nebude, príprava SilentiumPC bola tentokrát premyslenejšia.

S variantom RGB sa určite počítalo už i pri vydávaní neosvetleného chladiča, ale z nejakých prebehlo uvedenie na trh takto oddelene. Konštrukcia pasívu Fera 5 ARGB je presne taká, akú má Fera 5. Rovnaké sú aj celkové rozmery oboch chladičov (155 × 127 × 77 mm) s výškou 155 mm.

Odlišná je iba hmotnosť. Fera 5 ARGB so svojimi takmer diabolskými 665 g má o 18 % vyššiu hmotnosť. To je dané pravdepodobne iba pridaním LED, svetlovodivého pásu pod vrchné rebro chladiča a možno a možno materiálom, z ktorého je vyrobený ventilátor Fluctus 120 PWM. Ten už nemá čierny rotor, ale mliečny, aby dobre viedol svetlo diód. Koľko presne ich ventilátor obsahuje materiály neuvádzajú, ale pripojenie je „digitálne“ a cez obslužnú aplikáciu je možné si nastaviť farbu osvetlenia individuálne pre každú LED. Pripojenie je štandardné, cez 5-voltový konektor s troma pinmi, ktorý dobre poznáte.

Ovládanie efektov a farieb je možné cez aplikácie výrobcov základných dosiek. Okrem osvetleného ventilátora je osvetlený aj vrch chladiča, kde je podsvietené napríklad logo výrobcu. Z týchto miest ide ale samostatný konektor, ktorý je vyvedený nezávisle od ventilátora. Na zjednotenie s pripojením na jeden konektor zakladanej dosky je ale ovládač Nano-Reset. Na jeho úrovni môže efekty osvetlení ovládať aj manuálne a zaujímavý tak môže byť aj pre majiteľov starších dosiek bez konektora ARGB (alebo iba s 12 V konektorom RGB).

Za predpokladu, že je sa v rámci konštrukcie pasívu a ventilátora s ozubenými nábežnými hranami lopatiek nezmenilo nič iné ako osvetlenie, tak na chladiacu účinnosť Fera 5 ARGB v porovnaní s inými chladičmi sa môžete pozrieť v našej recenzii. Nájdete v nej komentár k mnohým konštrukčným detailom, ktorým sa táto správa nevenuje. Rovnaká je, mimochodom, aj dodávaná termopasta Pactum PT-3, hoci existuje už aj Pactum PT-4.

Odporúčaná maloobchodná cena za SPC Fera 5 ARGB je 37 eur. Ventilátor Fluctus 120 PWM ARGB SilentiumPC ešte do ponuky samostatných produktov nezaradilo, ale je to iba otázka času.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Noctua: Nové 140 mm ventilátory odpremiérujú na chladiči CPU

Dlho očakávané next-gen ventilátory Noctua v 140 mm formáte nabrali aj nenabrali sklz v plánovanom vydaní. V rámci samostatného predaja sa síce posunuli z druhého do tretieho štvrťroka 2024, ale spolu s chladičom, ktorý na vrchole ponuky vymení model NH-D15, by mali vyjsť už čoskoro. Okrem toho sa trochu odtajnilo aj to, ktorý zo „starších“ projektov má tesne pred dokončením. Celý článok „Noctua: Nové 140 mm ventilátory odpremiérujú na chladiči CPU“ »

  •  
  •  
  •  

Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty

Dnešním dnem vstupuje na trh nová verze oblíbeného chladiče Endorfy Fera 5 s přívlastkem Black. Název napovídá, že je tento chladič opatřen matně černou povrchovou úpravou, což ocení především příznivci minimalistických PC sestav. Bude samozřejmě potřeba otestovat, zda nemá tato povrchová úprava negativní vliv na účinnost chlazení nebo zda nedošlo ke zhoršení akustiky. Pojďme se tedy společně vydat do temné budoucnosti chladičů Endorfy. Celý článok „Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty“ »

  •  
  •  
  •  

Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital

DeepCool pre niektoré chladiče (ale aj skrinky) s prívlastkom Digital robí nadstavbu s displejom. Jeho implementácia je v minimalistickom duchu, cenu výrazne nezvyšuje a asi sa dá považovať za užitočnú. Vzhľadom na monitorovanie teplôt a intenzity záťaže CPU je to tematická pridaná hodnota, na ktorú sa teraz pozrieme v kontexte s výkonným dvojvežovým chladičom AK620 (Digital). Celý článok „Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *