AMD potichu zlevnilo, ceny Ryzenů 5000 výrazně klesly. Už i u nás

Alder Lake a konkurence konečně zapůsobily

Možná to trošku může být tím, že čipová krize se zmírnila, ale hodně velký podíl určitě bude mít i to, že procesory Intel Alder Lake jsou v desktopu konečně víc než konkurenceschopné. Každopádně to ale vypadá, že se konečně sníží docela vysoké ceny Ryzenů 5000, od vydání na podzim 2020 jejich hlavní chyba na kráse. Konečně se teď děje to, co u předchozích generací: procesory zlevňují výrazně pod své oficiální ceny.

Tyto slevy začaly jako často v USA. AMD formálně nějaké snížení oficiální ceny procesorů neoznámilo, ale má se za to, že tyto neformální slevy jsou nějak koordinované, takže odrážejí strategii firmy. A pravděpodobně by měly dříve nebo později dorazit i k nám. Současné ceny v USA dal dohromady WCCFtech podle cen v největších amerických obchodech (Newegg, Microcenter, BestBuy, Amazon).

Nejzajímavější pro hráče a stavitele desktopových PC asi budou slevy u dostupnějších šestijádrových a osmijádrových modelů, jejichž ceny AMD na začátku posadilo hodně vysoko proti minulosti – respektive proti minulosti nevydalo nějaké jejich levnější modely. Ryzen 5 5600X se v USA teď dostal z původní oficiální ceny 299 $ na částku začínající od 230 $ (BestBuy, MicroCenter). To při nynějším zhruba 23korunovém kurzu a po připočtení 21% DPH dělá cenu asi 6400 Kč (250 eur). Ovšem pozor, v ČR teď velcí prodejci už dokonce mají o stovku lepší cenu (od 6290 Kč), na Slovensku jsou ceny od 243 €. Zde tedy zlevnění už máme doma.

Osmijádrový Ryzen 7 5800X stojí v Microcenteru nyní místo původních 450 $ už jen 300 $, což je však cena, na kterou byl párkrát zlevněn i dříve. Doufejme, že se z ní pomalu stane cena stabilní, nebo ideálně klesne ještě víc. Dlužno říct, že ostatní americké eshopy mají toto CPU zatím o nějaké desítky dolarů dražší. Při 300 dolarech by u nás s DPH cena vycházela na 8350 Kč (327 €). Nejnižší ceny u nás jsou zatím ještě o něco vyšší, od 8900 Kč (v SR od 331 do 340 €), tak snad také ještě uvidíme sestup o něco dál.

Poměrně shodu mají američtí prodejci na ceně Ryzenu 9 5900X s 12 jádry, ta padla na 450 $ z původních 550 $. Procesor s tedy přesunul na pozici, kde byl na začátku model 5800X. Tato částka by vzhledem ke své „kulatosti“ asi mohla být blízko tomu, co AMD interně teď považuje za doporučenou cenu, byť to oficiálně řečeno není. U nás by to odpovídalo 12 500 Kč (490 €), ale i tady máme dobrou zprávu, podle Heureky už v některých velkých českých eshopech dokonce 5900X je jen za 12 200 Kč. Na Slovensku se objevily ceny od od 478 €, ojedinělý obchod (a nejsou to problémové Gigastore nebo Ingram…), chce dokonce jen 440 €.

AMD Ryzen 9 5950X (Zdroj: HWCooling.net)

Zajímavé by ale pro hodně lidí, kteří měli zájem o vysoký mnohovláknový výkon, ale cena je odrazovala, mohlo být zlevnění šestnáctijádra Ryzen 9 5950X. Z původních 800 $ je nyní v USA koupitelný za 600 $ (Amazon, BestBuy), u nás by to tedy vycházelo na nějakých 16 700 Kč (654 €).

A v tomto případě je teď cena u nás také dokonce lepší než by odpovídalo přepočtu – 5950X v našich velkých eshopech lze mít už od 16 400 Kč/645 €, ale v SR se už objevil ojedinělý případ, kdy je cena jen 581 €. Což jsou pořád hodně drsné peníze, samozřejmě, nicméně toto CPU dřív stálo 22 tisíc. Škoda, že mezitím oslabila naše měna, možná to mohlo být ještě trochu lepší.

Levnější procesory s integrovaným Radeonem pro zoufalé hráče

AMD také zdá se povolilo prodejcům o něco zlevnit procesory Ryzen s integrovaným GPU – šestijádro Ryzen 5 5600G je v eshopepch od 219 $ a Microcenteru (kamenný prodejce) dokonce jen za 200 $, což by u nás bylo jen 5550 Kč/218 €. Osmijádro Ryzen 7 5700G stojí sice pořád kolem 300 $, ale zase ten Microcenter je zlevnil až na 250 $ (6950 Kč/272 €). Původní oficiální ceny této dvojice byly 259 $ a 359 $.

Parametry procesoru AMD Ryzen 5 5600G (Zdroj: AMD)

U nás teď ceny na Heurece ukazují 5600G někde od 5650 Kč a 5700G od 8000 Kč. Na Slovensku jsou ceny od 213 € a 296 € – osmijádrové APU bohužel zatím u nás nezlevnilo dle západního vzoru. Šestijádrové ale konečně začíná vypadat jako ne úplně zlé dočasné řešení pro základní hraní.

Parametry procesoru AMD Ryzen 7 5700G (Zdroj: AMD)

Snížení cen by mělo aspoň z části vyvážit to, že nyní konkurenční Intel vede minimálně v herních výkonu svých 7nm procesorů Alder Lake (ale pravda při často výrazně vyšší spotřebě a energie bohužel zdražují). AMD nejspíš pořád nemá vážný problém s tím, komu procesory prodávat, protože nedostatek a vyčerpané skladové zásoby zejména levnějších CPU, který poslední rok i déle panoval, asi bude nějakou chvíli dohánět. Ale evidentně už se dospělo do situace, kdy na retailovém trhu chce reagovat na zesílenou pozici Intelu.

Pro nás speciálně je dobře, že tyto slevy dorazily už i k nám, což se nestává vždy, nebo to někdy trvá delší dobu.

Zdroje: WCCFtech, Heureka.cz/sk

Jan Olšan, redaktor Cnews.cz


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

MSI přestává prodávat grafiky Radeon. Soustředí na GeForce

Vypadá to, že se opět zmenší výběr grafických karet AMD Radeon. Ty výrobci obvykle nabízejí v menším počtu variant proti grafikám Nvidia GeForce, ale je i o dost více výrobců, od nichž se dá koupit grafika Nvidie, proti těm, kteří vyrábějí Radeony. Mezi těmi teď ubude společnost MSI, která podobně jako Asus nebo Gigabyte dlouho vyráběla grafiky obou značek, ale nyní se přeorientovává čistě na Nvidii. A prakticky s okamžitou platností. Celý článok „MSI přestává prodávat grafiky Radeon. Soustředí na GeForce“ »

  •  
  •  
  •  

Windows 11 už nepoběží na dalších procesorech, potřebují SSE4.2

Letos Microsoft naplnil mlhavá varování provázející od vydání kompatibilitu Windows 11 se staršími počítači, jejichž procesory nejsou oficiálně podporované, a začal používat instrukci POPCNT, čímž systém přestává fungovat na řadě procesorů. To však nebylo všechno a požadavky se mohou dále zvyšovat. Teď totiž Windows 11 začínají vyžadovat další instrukční rozšíření, které odstaví další skupiny procesorů, mezi nimi i Phenomy a první APU. Celý článok „Windows 11 už nepoběží na dalších procesorech, potřebují SSE4.2“ »

  •  
  •  
  •  

Radeony RX 8000 nemají paměti GDDR7, ani rychlejší GDDR6

O Velikonocích se objevily údajné specifikace pro grafické karty Radeon RX 8000, tedy nové grafiky založené na architektuře RDNA 4 pro mainstream a levnější část trhu (zatímco highendový model údajně AMD zrušilo). Teď se k nim objevila další zvěst, dle níž AMD u těchto grafik nepřejde na novou technologii pamětí GDDR7, která se má objevit u Nvidie. Vypadá to však, že ani nevyužije možností rychlejších pamětí GDDR6, které jsou na trhu. Celý článok „Radeony RX 8000 nemají paměti GDDR7, ani rychlejší GDDR6“ »

  •  
  •  
  •  

Komentáre (2) Pridať komentár

    1. Tak pokiaľ to nebol zrovna Ryzen 7 5800X (ten reálne zlacnel najviac?), tak to zase nebude až také strašné. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *