Thermalright oživuje Silver Arrow IB-E. Prichádza revízia B

Staro-nový Silver Arrow dostáva podporu nových pätíc

Chladiče Silver Arrow patrili z pohľadu chladiaceho výkonu k hmotnosti vždy k tomu najefektívnejšiemu na trhu. V posledných rokoch však táto séria skôr upadávala, až sa teraz znovu začali objavovať nové modely, vrátane toho na Threadripper. Na aktuálne platformy AMD AM4 a Intel LGA 2066 je pripravený ale už i „strieborný šíp“ kedysi dizajnovaný na Ivy Bridge Extreme. Čo ďalšie sa zmenilo okrem podpory?

Ak ide o pasívnu časť, masterpiece Thermalrightu bol bezosporu Silver Arrow SB-E. Rebrovanie naformátované presne podľa tvaru rotorov (tj. k vruchu a spodku sa rebrá skracovali) sa v porovnaní s nástupcom v podobe Silver Arrow IB-E ukázalo v lepšom svetle. Pekne to je vidieť v testoch pri rovnakej nízkej hlučnosti.

Prvá revízia Silver Arrow IB-E mala už všetky lamely rovnako dlhé a v porovnaní s variantom SB-E má pasív i o chlp nižšiu hmotnosť (735 vs. 750 g). Nižšej efektivite sa tak nedá čudovať, keď SB-E využíval väčšiu plochu rebrovania rozumnejšie. Revízia B sa (žiaľ) v tomto smere nezmenila a celkovo je tých úprav minimum. To je i zrejme dôvod, prečo sa výrobca neodvážil chladič premenovať na Skylake-X. Detailnejší pohľad ale prezrádza, že predsa len nejde o pôvodný pasív. Ten „nový“ má podľa všetkého o jedno rebro menej, a to pri rovnakej celkovej výške. Rozstupy medzi rebrami by však nemali byť širšie. Podľa kót v nákresoch je o 2 mm výraznejší odstup základne od najspodnejšieho rebra. Práve v tomto prípade, pri takto úzkom twin-towery, je to však zvláštny krok. Z dôvodu, že na žiadnej doske konštrukcia pasívu nebude kolidovať s pamäťovými modulmi. Do takéhoto konfliktu príde až bočný ventilátor. Viac by sa teda hodilo nejaké to odklonenie od slotov RAM. Základňa v tomto prípade vytočená iba k slotom PCI Express, čo je už dnes, kedy sa osadzujú od pätice ďalej než kedysi, pomerne nedôležité.

Ďalšou záhadou sú použité ventilátory s vysokými štartovacími otáčkami. Po uvedení modelu Silver Arrow ITX (2015) s inovovanými ventilátormi s rozbehom od 300 ot./min, sa zdalo, že tento nedostatok je už za nami. Teraz to však tak nevyzerá.

Nech je už Silver Arrow IB-E v mnohých smeroch akokoľvek podivný, je treba uznať nesporné kvality jeho pasívu. Ten je podstatne ľahší než pasív Noctua NH-D15 a ak výrobca niečo nepokazil v konštrukcii heatpipe, základne a tak podobne, tak chladiacu kapacitu má prakticky rovnakú. Zmysel má teda i dnes a podpore nových pätíc sa tešíme. Cenu očakávame okolo 80 eur.

Thermalright Silver Arrow IB-E rev. B


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty

Dnešním dnem vstupuje na trh nová verze oblíbeného chladiče Endorfy Fera 5 s přívlastkem Black. Název napovídá, že je tento chladič opatřen matně černou povrchovou úpravou, což ocení především příznivci minimalistických PC sestav. Bude samozřejmě potřeba otestovat, zda nemá tato povrchová úprava negativní vliv na účinnost chlazení nebo zda nedošlo ke zhoršení akustiky. Pojďme se tedy společně vydat do temné budoucnosti chladičů Endorfy. Celý článok „Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty“ »

  •  
  •  
  •  

Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital

DeepCool pre niektoré chladiče (ale aj skrinky) s prívlastkom Digital robí nadstavbu s displejom. Jeho implementácia je v minimalistickom duchu, cenu výrazne nezvyšuje a asi sa dá považovať za užitočnú. Vzhľadom na monitorovanie teplôt a intenzity záťaže CPU je to tematická pridaná hodnota, na ktorú sa teraz pozrieme v kontexte s výkonným dvojvežovým chladičom AK620 (Digital). Celý článok „Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital“ »

  •  
  •  
  •  

EK-Nucleus CR360 Lux White – Jednoduše nádherný vodník

Společnost EK Water Blocks zde nejspíš nemusím blíže představovat. Jedná se o výrobce špičkových komponent pro vodní okruhy a poslední roky zúročuje své zkušenosti z této oblasti také při navrhování AIO chladičů. EK-Nucleus CR360 Lux představuje vrchol současné nabídky a zaujme vás především svým čistým a elegantním designem. Při dobrých výsledcích v testech lze s ohledem na jeho cenu očekávat atraktivní poměr ceny, kvality a účinnosti. Celý článok „EK-Nucleus CR360 Lux White – Jednoduše nádherný vodník“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *