Gigabyte uvádí vlastní věžový chladič Aorus ATC800 s RGB LED

Aorus ATC800, výkonný věžový chladič z dílny Gigabyte

Před krátkou dobou přivanul airflow najednou několik nových vzduchových chladičů. S menším zpožděním se k tomu přidává ještě jedna novinka, tentokrát věžový vzduchový chladič od firmy Gigabyte, která podobně jako třeba MSI také do této oblasti vstoupila. Jako u dalších výrobců je chladič od Gigabyte směřován primárně na příznivce designového herního příslušenství, takže přináší výraznou RGB iluminaci a oplášťování.

Tento chladič se jmenuje Gigabyte Aorus ATC800 a je to docela rozměrný exemplář: výška je 16,3 cm, šířka/tloušťka pak 13,9 × 10,7 cm a celé to váží 1,01 kilogramu. Pasiv s hliníkovými žebry je do základy napojen šesti 6mm poniklovanými měděnými heatpipe, které mají přímý kontakt s rozvaděčem tepla. Samotná žebra jsou z velké části schována plastovými kryty ventilátorů, které jsou z obou stran passivu v push-pull uspořádání. Návrh není nějak speciálně upraven pro nekolidování s paměťovými sloty, které budou pod předním ventilátorem. Gigabyte uvádí, že by měly být nižší než 43 mm.

Gigabyte Aorus ATC800

Ventilátory jsou 120mm s kuličkovými ložisky (přesněji „double ball“), jejichž životnost má být 70 000 hodin. Pomocí čtyřpinového konektoru jsou regulovatelné v rozsahu 600 až 2000 otáček (plus minus 10 %), kromě PWM má fungovat i regulace napětím. V tomto rozsahu má být průtok vzduchu 14,05–51,7 krychlových stop za minutu a vyvinutý tlak 0,18–2,0 mm vodního sloupce. Hlučnost je udávána 18–31 dB. Je na papíře vyšší než u řady konkurentů, což se asi už dalo čekat z vysokých maximálních otáček.

Gigabyte Aorus ATC800

Chladič bude tedy zaměřen spíš na výkon než ticho, možná pod vlivem toho, že při hraní se dnes typicky používají sluchátka a také grafická karta tvoří často slušný hukot. Má údajně utáhnout přes 200 W tepla. Může to být z procesorů pro mainstreamové a highendové sockety Intelu (LGA 115x, LGA 1366 a LGA 2011/2066) nebo mainstreamových CPU AMD (kompatibilita je s AM3+/FM2+ a AM4). Montáž na Threadrippery a TR4 možná není.

Profil pod pasivem a maximální výška pamětí (Zdroj XanxoGaming)

RGB LED, které chladič pro dekoraci obsahuje, iluminují rotory obou ventilátorů a pak ještě horní (po montáži čelní) stranu pasivu, kde je svítící logo značky Aorus/Gigabyte. Svítící sekce chladiče se k desce připojuje pomocí kabelu USB 2.0 a minimálně na deskách Gigabyte by měla fungovat obligátní synchronizace se zbytkem PC a nastavení různých efektů. Výrobce jinak uvádí, že spotřeba chladiče Aorus ATC800 má být 1,44 W (12 V/0,12 A). Ale to se mi moc nezdá, protože to bývá spotřeba jednoho úspornějšího 120mm ventilátoru, kdežto tady jsou dva a LED navíc – plný příkon by asi měl být vyšší. Je možné, že někdo do specifikací omylem jen opsal příkon z (jednoho) ventilátoru.

Gigabyte tento chladič zatím nemá na svých stránkách, ale údajně by se měl začít prodávat už tento měsíc (v USA pak na začátku toho příštího). Cenu ještě firma neoznámila, bude v ní ale nějaký nevyhnutelný příplatek za onu ozdobnou iluminaci.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Noctua: Nové 140 mm ventilátory odpremiérujú na chladiči CPU

Dlho očakávané next-gen ventilátory Noctua v 140 mm formáte nabrali aj nenabrali sklz v plánovanom vydaní. V rámci samostatného predaja sa síce posunuli z druhého do tretieho štvrťroka 2024, ale spolu s chladičom, ktorý na vrchole ponuky vymení model NH-D15, by mali vyjsť už čoskoro. Okrem toho sa trochu odtajnilo aj to, ktorý zo „starších“ projektov má tesne pred dokončením. Celý článok „Noctua: Nové 140 mm ventilátory odpremiérujú na chladiči CPU“ »

  •  
  •  
  •  

Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty

Dnešním dnem vstupuje na trh nová verze oblíbeného chladiče Endorfy Fera 5 s přívlastkem Black. Název napovídá, že je tento chladič opatřen matně černou povrchovou úpravou, což ocení především příznivci minimalistických PC sestav. Bude samozřejmě potřeba otestovat, zda nemá tato povrchová úprava negativní vliv na účinnost chlazení nebo zda nedošlo ke zhoršení akustiky. Pojďme se tedy společně vydat do temné budoucnosti chladičů Endorfy. Celý článok „Endorfy Fera 5 Black – Bestseller na cestě do temnoty“ »

  •  
  •  
  •  

Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital

DeepCool pre niektoré chladiče (ale aj skrinky) s prívlastkom Digital robí nadstavbu s displejom. Jeho implementácia je v minimalistickom duchu, cenu výrazne nezvyšuje a asi sa dá považovať za užitočnú. Vzhľadom na monitorovanie teplôt a intenzity záťaže CPU je to tematická pridaná hodnota, na ktorú sa teraz pozrieme v kontexte s výkonným dvojvežovým chladičom AK620 (Digital). Celý článok „Displej na chladiči CPU: Náhľad DeepCool AK620 Digital“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *