Návrat k FDB – hlavná novinka Arctic P12 Max White

Arctic P12 Max White

Arctic vydal nové, biele vyhotovenie ventilátora P12 Max. Nejedná sa však iba o voľbu medzi svetlou (P12 Max White) a tmavou (P12 Max Black), ale takisto medzi fluidnými a guľôčkovými ložiskami. V každom prípade ide znovu o 120 mm ventilátor, ktorý bude svojou výkonnostnou charakteristikou v porovnávacích testoch dobývať popredné priečky rebríčkov. Má na to všetky predpoklady.

K čiernemu ventilátoru P12 Max sa pridal biely. Ten je takisto 120-milimetrového formátu a postavený je aj na rovnakej geometrii rotora s piatimi lopatkami, ktoré majú výrazne zakrivené nábežné hrany. A hoci je tu menej lopatiek, tak na jednu pripadá nadštandardné veľká plocha, takže medzery medzi lopatkami sú také, aby ventilátor dosahoval stále vysoký statický tlak a bol tým pádom efektívny aj na reštriktívnejších prekážkach.

Vzhľadom na porovnateľný prierez (rotora i rozbočovača) a geometriu (vrátane obruče potláčajúcej vibrácie na špičkách lopatiek) s modelom P12 ARGB tu možno očakávať podobné výsledky, hoci pre použitie iného materiálu na výrobu rotora sa bude hlučnosť P12 White na niektorých frekvenciách viac či menej odlišovať. To aj vplyvom použitia iného, výkonnejšieho motora. Pri P12 White treba zdôrazniť, že maximálna rýchlosť má končiť až na 3300 ot./min. S nimi sa bude celkom určite jednať o ventilátor s jedným s najvyšších prietokov, aké pri „počítačových“ modeloch nájdete. Arctic uvádza 137,69 m³/h a tak nejako to bude i naozaj.

Inzerovaný statický tlak je 4,35 mm H2O . Jeho hodnoty s ohľadom na konštrukciu ventilátora pri nadštandardne vysokej rýchlosti dávajú zmysel. Výkonnostné parametre sú uvádzané rovnaké ako u čierneho variantu P12 Max.

Jedna zmena oproti nemu tu však je, a to síce na mieste ložísk. Namiesto dvojitých guľôčkových (P12 Max Black) sú tu (v P12 Max White) fluidné. Je to teda situácia ako medzi variantmi s označením CO (guľôčkové ložiská) a bez neho (FDB), akurát tu sa, pokiaľ ide o ložiská, riadite podľa farebného vyhotovenia. Ktorý typ ložísk je tichší sa dozviete neskôr, keď príde na tieto ventilátory rad, aj z našich testov.

Odporúčaná cena za jeden ventilátor Arctic P12 Max je 14,49 eur/cca 359 Kč, ale reálne sa v obchodoch predáva aj lacnejšie. Na Amazone či Ebay za približne 12 eur. Ventilátory sú už skladom, dostupné.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Arctic P14 Max: Najlepší doteraz? Ako sa to vezme…

Vyvrcholenie trilógie testov 140 mm ventilátorov Arctic je tu. Pri P14 Max konštruktéri zapracovali na vylepšeniach, ktoré menia akustickú aj výkonnostnú charakteristiku ventilátora. Hlavná novinka, osadenie obruče, okrem iného umožňuje aj výrazné zrýchlenie, pre ktoré môže mať tento ventilátor naozaj vysoký prietok vzduchu. Na druhú stranu, fanúšikov extra nízkych otáčok príliš nepotešíme. Celý článok „Arctic P14 Max: Najlepší doteraz? Ako sa to vezme…“ »

  •  
  •  
  •  

Arctic P14 PWM PST CO alebo guľôčkové ložiská proti fluidným

Dlhšia životnosť výmenou za vyššiu hlučnosť? Aj to sú jedny z bodov programu, ktorým sa budeme venovať v porovnaní ventilátora Arctic P14 CO s variantom (P14) s fluidnými ložiskami. Dokonca sú to hlavné body. Guľôčkové ložiská v drahšom variante týchto ventilátorov každopádne majú aj také špecifiká ktoré sa dajú jednoducho pozorovať a odlíšiť aj v bežnom, „domácom“ nasadení. Celý článok „Arctic P14 PWM PST CO alebo guľôčkové ložiská proti fluidným“ »

  •  
  •  
  •  

Arctic P14 PWM PST: Neporaziteľný vo svojom segmente

Pri Arctic P14 je fascinujúci mimoriadne vysoký kontrast ceny k efektivite (chladenia). Tieto ventilátory patria k najlacnejším a súčasne dosahujú s ohľadom na všetky 140 mm ventilátory špičkové výsledky, pokiaľ ide o prietok vzduchu na jednotku hlučnosti. A to aj cez prekážky. Arctic z dostupných finančných prostriedkov na výrobu ventilátora vyťažil takmer maximum a je rozhodne o čo stáť. Celý článok „Arctic P14 PWM PST: Neporaziteľný vo svojom segmente“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *