Nové Mini-ITX desky Biostar se staršími mobilními procesory AMD

Biostar A10N-9830E, A10N-9630E a FX9830M

Vypadá to, že Biostar rád oživuje staré procesory. Vydává teď desky s integrovanými APU z doby před architekturou Zen: a sice s APU Bristol Ridge, což jsou čtyřjádro s jádry Excavator z roku 2016. Bylo by samozřejmě zajímavější, kdyby takto byly k mání nové Ryzeny, ale díky staršímu APU mohou tyto desky být levné a pro ty, kdo chtějí mít v desktopu (formátu Mini-ITX) notebookový procesor, možná zajímavé.

Možná si vzpomenete, že něco takového už tu bylo: Mini-ITX deska Biostar A10N-8800E, v které firma osadila čtyřjádro FX-8800P z generace Carrizo (2015). Teď přichází nové verze, která jsou opět v provedení Mini-ITX vhodném pro kompaktní PC a opět mají procesor integrovaný a z výroby i opatřený chladičem (ovšem větším než minule). Použité čipy Bristol Ridge jsou o rok novější verze předtím používaného Carriza, které by měly běžet na vyšších taktech a s lepším výkonem.

Je zajímavé, že Biostar tyto desky vyrábí dokonce se dvěma různými PCB. Modely A10N-9630EA10N-9830E mají žluté konektory a procesor buď A10-9630P, nebo u druhé výkonnější FX-9830P. Tyto desky mají standardní Mini-ITX PCB o rozměru 17 × 17 cm.

Takto vypadají modely Biostar A10N-9830E a A10N-9630E

Kromě toho ale Biostar vyrobil i desku FX9830M, která je celá v černém a má druhý výkonnější procesor FX-9830P. Tato ovšem přerostla do kategorie mATX: výška je 20 cm a šířka 18,3 cm. Možná se pořád vejde do některých Mini-ITX skříní dělaných na dvou/tříslotové grafiky, ale plně Mini-ITX kompatibilní už není.

Procesory Bristol Ridge: opáčko

Bristol Ridge je SoC s integrovaným čipsetem, mající čtyři jádra Excavator (dva moduly). V procesoru FX-9830P na základním taktu 3,0 GHz, přičemž turbo umožňuje vyhnat takt až na 3,7 GHz. Čip měl 2×1 MB L2 cache vždy sdílený mezi dvěma jádry (což byla výkonnostní slabina Excavatoru). Integrovaná grafika s 512 shadery běží na 900 MHz. Procesor A10-9630P se liší slabší integrovanou grafikou, která má jen 384 shaderů a takt jen 800 MHz. Jeho CPU má ale stále čtyři jádra, ale běží jenom na 2,7–3,6 GHz. Pro „kancelařinu“ bude asi téměř rovnocenný.

GPU je architektury GCN odpovídající GPU Tonga – tedy architekturu starší než Polaris, ale již s podporou delta komprese pamětí pro lepší využití propustnosti. Podle specifikací by tyto procesory měly mít 35W TDP, takže spotřeba bude o dost výš než u úsporných SoC typu Gemini Lake nebo starých AMD Kabini.

Parametry APU Bristol Ridge, zeleně vyznačené jsou procesory použité v těchto deskách

CPU (APU) je na všech těchto deskách chlazeno aktivně. Pasiv je větší než u minulého modelu a profukovaný ventilátorem, který má zdá se rozměr 60mm; u desky FX9830M to vypadá na větší 80mm ventilátor. Uchycení je přes montážní díry, takže s nějakou improvizací by asi byla možná výměna, ovšem CPU je těsně u slotů pro paměti, takže nasadit třeba Arctic Alpine 12 bude komplikovanější a na vrtačku.

Desky mají dva sloty pro paměti DDR4 s maximální frekvencí 2400 MHz (procesor má dvoukanálový řadič, který vyšší frekvence neumí ani skrze OC) a napájení ATX zdrojem. Do slotu PCI Express ×16 se dá osadit přídavná grafika, ale bude mít k dispozici jenom připojení PCIe 3.0 ×8.

Co u desky s relativně starým procesorem potěší, je slot M.2, která mají všechny tři desky pod procesorem, takže je ofukovaný průvanem (ovšem také teplým vzduchem) z chladiče. Slot o délce 80 mm podporuje jak SATA moduly, tak NVMe, ovšem poskytuje jenom rozhraní PCI Express 3.0 ×2. Další úložiště se dají připojit k portům SATA, které jsou na obou žlutých Mini-ITX deskách dva.

mATX deska má čtyři porty SATA

Černý mATX model FX9830M má díky většímu PCB integrovaný přídavný řadič a nabízí čtyři porty SATA – ovšem při osazení NVMe modulu do slotu asi o dva přijdete (což platí asi i pro první dvě desky). Pokud byste M.2 nepoužili, pak se ale u FX9830M nabízí možnost použít desku na čtyřdiskový NAS.

Biostar FX9830M se čtyřmi porty SATA

Vnější porty a konektivita jsou u všech třech desek stejné: gigabitový Ethernet (Realtek RTL8111H), tři jacky integrovaného audia (Realtek ALC887), dvojice USB 3.0, dvojice USB 2.0, dvě PS/2, analogový videovýstup a HDMI. Ten pravděpodobně ale není typu HDMI 2.0, i když podporuje rozlišení 4K. Další USB 3.0 a USB 2.0 lze vyvést dopředu na skříň.

Jak už jsme nadhodili, atraktivita těchto desek osazujících notebookové SoC do desktpového formátu by byla o dost větší, pokud by používaly mobilní Ryzeny, klidně i ty ze starší generace 2000. Se staršími 28nm APU jde asi o řešení atraktivní jenom tam, kde za všm rozhoduje nízká cena. Biostar zřejmě v těchto deskách používá výprodejové zbytky procesorů zapomenutých na skladech. Ale zda bude i prodejní cena celé desky tak nízká, aby se ji vyplatilo na nějaké účely pořídit, to teprve uvidíme, u nás v prodeji zatím nejsou. Pro orientaci, onen starší Biostar A10N-8800E se dá koupit od 2350 Kč/91 €…

 

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Radeony RX 8000 mají prý zcela nové akcelerátory ray tracingu

Grafiky Radeon mají obvykle lepší výkon při stejné ceně než grafiky GeForce, ale jako jeden z důvodů, proč preferovat Nvidii, se často cituje lepší výkon při použití raytracingových efektů, s nimiž na aktuálních grafikách GeForce klesne výkon méně než u AMD. Mohlo by se to ale změnit. Zdá se, že právě akcelerace ray tracingu projde v nových grafikách AMD s architekturou RDNA 4, generaci Radeon RX 8000, největšími změnami. Celý článok „Radeony RX 8000 mají prý zcela nové akcelerátory ray tracingu“ »

  •  
  •  
  •  

MSI přestává prodávat grafiky Radeon. Soustředí na GeForce

Vypadá to, že se opět zmenší výběr grafických karet AMD Radeon. Ty výrobci obvykle nabízejí v menším počtu variant proti grafikám Nvidia GeForce, ale je i o dost více výrobců, od nichž se dá koupit grafika Nvidie, proti těm, kteří vyrábějí Radeony. Mezi těmi teď ubude společnost MSI, která podobně jako Asus nebo Gigabyte dlouho vyráběla grafiky obou značek, ale nyní se přeorientovává čistě na Nvidii. A prakticky s okamžitou platností. Celý článok „MSI přestává prodávat grafiky Radeon. Soustředí na GeForce“ »

  •  
  •  
  •  

Windows 11 už nepoběží na dalších procesorech, potřebují SSE4.2

Letos Microsoft naplnil mlhavá varování provázející od vydání kompatibilitu Windows 11 se staršími počítači, jejichž procesory nejsou oficiálně podporované, a začal používat instrukci POPCNT, čímž systém přestává fungovat na řadě procesorů. To však nebylo všechno a požadavky se mohou dále zvyšovat. Teď totiž Windows 11 začínají vyžadovat další instrukční rozšíření, které odstaví další skupiny procesorů, mezi nimi i Phenomy a první APU. Celý článok „Windows 11 už nepoběží na dalších procesorech, potřebují SSE4.2“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *