Asus ZenBook Flip S – otočné tigrie jazero

Parametre a detaily

Tento rok je nabitý technologickými novinkami a notebooky sú oblasť, kde to obzvlášť žije. Navyše Intel je tak pod veľký tlakom, čo sa prejavilo v pomerne rýchlom vydaní novej generácie procesorov Tiger Lake a prvá novinka v podaní Asus nám už dorazila do redakcie. Aký je nový ZenBook Flip S a má vôbec 11. generácia Intel Core význam v porovnaní s 10. generáciou v nedávno testovanom ZenBook 14?

Základné parametre


Detaily

Vnútorná časť balenia ukrýva krabicu s typickým kruhovým ZenBook dizajnom v zlatej farbe.

   

Do rúk sa nám dostala predprodukčná vzorka, preto nemáme EU nabíjačku. Podobne ako pri ZenBook 14, aj tu je v balení pribalená redukcia pre audio jack, na ktorý už v notebooku neostalo miesto.

Nový Flip sa vracia k dizajnu ZenBookov, ktorý sme už videli. Sivé telo so zlatými akcentami pôsobí prémiovo a štýlovo. Spracovanie je prvotriedne, diamantom brúsené hrany sa pod svetlom pekne lesknú. Nechýba ani vzor sústredných kružníc na veku displeja, ktorý je pre ZenBooky taký typický. Kompaktné rozmery podtrhuje hmotnosť len tesne nad 1,2 kg, vďaka čomu je novinka veľmi skladná a ľahko prenositeľná. Azda jedinou nevýhodou tmavého tela je ľahké zachytávanie odtlačkov.

   

Flip S UX371 je prémiové zariadenie s najnovšou výbavou. Tú tvorí 11. generácia procesorov Intel Tiger Lake, v tomto prípade Core i7-1165G7. Ide o nástupcu Ice Lake verzie i7-1065G7 s jednou veľkou zmenou. Tou je nová grafika Intel Xe, ktorá by mala ponúkať výrazne vyšší výkon. To si samozrejme overíme v našich testoch. Okrem nového procesora sa testovaný kúsok môže pochváliť aj 16 GB RAM a 1 TB SSD. AMD verziu Flip S v ponuke žiaľ nenájdete. Nižšie konfigurácie ponúknu 512 GB SSD, 8 GB RAM a Core i5-1135G7. Ceny sa pohybujú od 1469 – 1799 eur/38 990 – 47 990 Kč.

Zaujímavosť je, že Flip S je jedným z prvých notebookov s certifikáciou Intel Evo. To znamená, že musí spĺňať prísne požiadavky Intelu, aby mohol niesť toto logo. Medzi takéto podmienky patrí použitie procesora z 11. generácie, 8 a viac GB RAM, rýchle prebudenie zo spánku za menej ako 1 sekundu, dlhá výdrž na batériu, rýchle nabíjanie USB-C, prítomnosť WiFi 6, TB4 či LTE a biometrické zabezpečenie. Podobných podmienok je viacero a Intel sa takto snaží vytvoriť akúsi elitnú kategóriu notebookov s OS Windows, pri ktorých bude mať používateľ garanciu najlepšieho zážitku a najnovších technológií. Toto Flip S spĺňa do bodky.

   

Hoci je Flip S len s 14 mm hrúbkou naozaj tenký, portová výbava nijako neutrpela. Podobne ako ZenBook 14, aj tu nájdeme plnohodnotné HDMI aj USB typu A, čo už je skôr vzácnosťou ako pravidlom, hlavne pri takýchto tenkých zariadeniach. Nechýba samozrejme dvojica USB-C, tentokrát však už s podporou najnovšieho Thunderbolt 4. O čo sme oproti ZenBook 14 prišli je čítačka kariet microSD, čo je škoda. Jej miesto zaujalo tlačidlo napájania. Vytknúť by som mohol tiež použitie HDMI 1.4, hoci procesor už podporuje aj HDMI 2.0. Nezobrazíte tak 4K rozlíšenie pri 60 Hz.

Ako už bolo spomenuté, v balení sa nachádza redukcia z USB-C na 3,5 mm audio jack, pre ktorý už v tele neostalo miesto.

Na prednom okraji môžete vidieť zárez v spodnej časti základne, veko displeja však cez tento výrez neprečnieva. Napriek tomu som nemal ťažkosť otvoriť veko palcom a len za použitia jednej ruky. Zadná časť ukrýva všetky otvory ventilácie a chladiaceho systému.

   

Pohľad zhora nám znova ukazuje veko so zlatým logom Asus a kruhovým dizajnom. Spodná časť má štyri gumové nožičky a mriežku ventilácie v strede hore. Nie je však nijako výrazná.

   

Po odobraní spodného krytu sa dostanete ku komponentom. Na jeho demontáž potrebujete skrutkovač T5.

Rozloženie nijako neprekvapí, zaujme sýto modrá základná doska, podobne ako pri ZenBook 14. Celú spodnú časť zaberá veľká batéria a pod ňou vidíme ešte reproduktory.

O chladenie sa stará jedna veľká heatpipe vedúca od procesora až k heatsinku, cez ktorý ventilátor fúka vzduch. Na účinnosť tohto chladenia sa pozrieme neskôr v testoch.

Testovaná konfigurácia má 11. generáciu Intel v podobe procesoru Tiger Lake Core i7-1165G7. Výbavu dopĺňa 16 GB LPDDR4X 4266 MHz RAM a 1 TB SSD. V tejto línii viete siahnuť aj po nižšom modeli s i5-1135G7, 8 GB RAM a 256–512 GB SSD. Dedikovanú grafiku ani procesory AMD v novom Flip S nenájdete. 11. generácia Intel prináša novinku v podobe integrovaných grafík Iris Xe, ktorými Intel sľubuje výrazne vyšší výkon oproti 10. generácii a zároveň si trúfa aj na Vega grafiky v AMD Renoir. Toto porovnanie bude naozaj zaujímavé a o chvíľu sa naň v testoch pozrieme.

Vymeniteľné je len SSD, RAM aj WiFi sú súčasťou základnej dosky. Dobre tak preto zvážte výber konfigurácie podľa vašich potrieb. Osobne by som privítal, keby sme sa posunuli o krok vyššie a 16 GB RAM by sa stal základom, s možnosťou rozšírenia na 32 GB. Dell napríklad v XPS 13 ponúka aj 32 GB konfiguráciu, po ktorej by som ja osobne určite siahol radšej ako po 16 GB.

Najväčšou odlišnosťou oproti ZenBook 14 je samozrejme konvertibilná konštrukcia, alebo teda koncept 2-v-1. Displej je otočný o 360 stupňov a notebook tak viete preklopiť do režimu stan alebo tablet. Zachovaný bol tradičný ErgoLift, ktorý mierne naddvihne klávesnicu pre pohodlnejšie písanie. Na to, ako vyzerá novinka v režime stan a tablet sa môžete pozrieť na obrázkoch nižšie.

   

Klávesnica ponúka prakticky zhodné rozloženie so ZenBook 14. Páči sa mi, že klávesnica zaberá celú šírku základne a odozva klávesov je tiež veľmi dobrá. Potešil by ma ale dvojriadkový enter či iné umiestnenie tlačidiel Home, End, PgUp a PgDn, na ktoré je potrebné si zvyknúť, keďže sa nachádzajú úplne vpravo. Na rozdiel od ZenBook 14 sa však nemôžete pomýliť a namiesto Delete stlačiť tlačidlo napájania. To na klávesnici tentokrát nie je, keďže sa premiestnilo na pravý bok vedľa portu USB.

Chválim pomerne veľký touchpad s príjemným skleneným povrchom a integrovaným touchpadom. Rovnaký sme videli aj na ZenBook 14.

Hoci tu nenájdete čítačku odtlačkov prstov, o biometrické zabezpečenie neprídete. Podobne ako pri ZenBook 14, aj tu sa nachádza 3D IR kamera s podporu Windows Hello. Po zosnímaní a uložení tváre stačí notebook len otvoriť a notebook sa hneď odomkne. Osobne si myslím, že je to ešte rýchlejšie a pohodlnejšie ako čítačka odtlačkov prstov. Webkamera má rozlíšenie 720p, tu sa žiadne prekvapenie neudialo.

ZenBook 14 ma očaril svojou výdržou a Flip S má našliapnuté na rovnako dobrý výsledok. Vďačí tomu rovnako veľkej 67 Wh batérii. Uvidíme, či displej v tomto prípade nebude mať väčší apetít, než by sa patrilo.

Okrem toho, že v našom testovacom balení nemáme EU verziu nabíjačky, ide prakticky o rovnaký 65 W model s koncovkou USB-C, ako sme videli pri ZenBook 14. Ani tu nechýba rýchle nabíjanie a za hodinu sa tak dostanete na 73 % batérie. Celkové nabitie trvá niečo málo cez 2 hodiny.

Veľká batéria a nová generácia procesorov má predpoklad na veľmi dobrú výdrž batérie. Treba však brať ohľad aj na displej, ktorý so 4K rozlíšením a technológiou OLED bude mať určite vyššiu spotrebu ako iné tradičnejšie modely. V našom náročnom YouTube teste Filp S dosiahol veľmi dobrú hodnotu 7 hodín a 5 min. Na ZenBook 14 stráca dve a štvrť hodiny, čo nie je málo, no vzhľadom na zásadný rozdiel v technológii a rozlíšení displeja nejde o žiadne prekvapenie.

Poďme sa pozrieť na výsledky testov.

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake

Od února jsou v povědomí problémy se stabilitou pozorované ve hrách s vysoko taktovanými zejména 125W modely procesorů Core 13. a 14. generace. Vzhledem k četnosti se s nimi potýkají autoři her i výrobci počítačů. Teď zareagoval také Asus a vydává aktualizaci, která má pomoci uživatelům, jejichž procesory Intel nejsou ve hrách stabilní (tj. nefungují korektně a způsobují chyby). Nejde ale o definitivní řešení, to by mělo přijít od Intelu. Celý článok „Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake“ »

  •  
  •  
  •  

Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II: Nielen najefektívnejšia

V pomere k výpočtovému (či hernému) výkonu má pri továrenských nastaveniach najnižšiu spotrebu. A ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II sa takisto radí k modernejším základným doskám, ktoré sú pre platformu Intel LGA 1700 dostupné. Je už z „druhej vlny“, v rámci ktorej sa modernizovala sieťová konektivita (s WiFi 7) a nová je napríklad aj podpora funkcie DIMM Flex užitočnej pre pamäte s mimoriadne vysokou priepustnosťou. Celý článok „Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II: Nielen najefektívnejšia“ »

  •  
  •  
  •  

Asus TUF B760M-BTF WiFi D4: Konektory čelom vzad!

Prečo dávať konektory z prednej strany základnej dosky, keď môžu byť zozadu? Nad týmto sa Asus a aj ďalší výrobcovia zamýšľajú pri základných doskách s povedzme inverzným rozložením konektorov. Model TUF B760M-BTF WiFi (D4) má spredu dozadu presunuté všetky konektory do posledného. To pri súčasnom trende presklených bočníc prispieva hlavne ku krajšiemu vzhľadu. V rámci rozboru nás budú ale zaujímať aj iné, merateľné veci. Celý článok „Asus TUF B760M-BTF WiFi D4: Konektory čelom vzad!“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *