Alphacool SL-15 PWM: Nízky profil nerovná sa nízky prietok

Detaily Alphacool SL-15 PWM

Existujú situácie, do ktorých sa štandardné ventilátory s hrúbkou 25 mm nevojdú. Aj v 120 mm formáte preto existujú nižšie alternatívy. Prvá vec, ktorá pri nich človeku prirodzene napadne je, že takéto ventilátory budú znamenať kompromis pre chladiacu efektivitu. Pravda to však byť nemusí a trápenie s premýšľaním o tom, ako tam predsa len ten hrubší ventilátor dostať, môže byť dokonca i dosť zbytočné.

Úzke skrinky či nízke stropy. Do takýchto prostredí sa často vyžadujú nízkoprofilové ventilátory. V prípade skriniek (na systémové chladenie) ide typicky o štíhle, na šírku orientované modely. Uplatnenie tenkých ventilátorov sa nájde ale aj vo veľkých skrinkách. Typicky na radiátoroch kvapalinových chladičov, ktoré majú byť umiestnené nad základnou doskou, kde je voľný priestor často pod 52 mm. To znamená, že buď musí byť užší než bežne radiátor (27 mm) alebo ventilátory (25 mm) a niekedy je nutná i kombinácia obidvoch komponentov.

A rôznych atypických aplikácií, kde treba siahnuť po ventilátoroch s hrúbkou 15 mm, by sa zopár ešte určite našlo (užší ventilátor sa na veživotom chladiči lepšie než hrubší vyhne aj pamäťovým modulom). Preto si urobíme prehľad aj v tomto segmente. Nachystaných máme niekoľko rôznych modelov, z ktorý nám Alphacool SL-15 dáva na štart z viacerých dôvodov najväčší zmysel. Rozhodne nejde o zlý ventilátor, ale má svoje muchy, ktoré sa dajú prekonať, ale v prvom rade je dôležité na ne ukázať prstom.

* Pri čítaní výkonnostných hodnôt treba vždy počítať s určitou toleranciou. Pre maximálne otáčky sa obvykle uvádza ± 10 %, minimálne otáčky sa kus od kusa môžu rozchádzať podstatne výraznejšie, niekedy sa výrobcovia kryjú aj ± 50 %. To je potom potrebné adekvátne zohľadňovať aj pri hodnotách prietoku vzduchu, statického tlaku či hladiny hluku. Ak je v bunke tabuľky uvádzaná iba jedna hodnota, znamená to, že tá vždy odkazuje na situáciu pri maximálnych otáčkach, ktoré sú dosahované pri 12 V, respektíve 100 % intenzite PWM. Spodnú hranicu výkonnostných špecifikácií výrobca vtedy vo svojich materiáloch nezverejňuje. Cena v poslednom stĺpci je vždy iba orientačná.

Ventilátor má až jedenásť lopatiek. Ich celková plocha tak nebude výrazne menšia ako u 7-lopatkových ventilátorov s o centimeter väčšou hĺbkou. Lopatky na Alphacool SL-15 sú pomerne subtílne, majú hrúbku iba jeden milimeter. Okrem vyššieho rizika zlomenia pri kolízii s iným predmetom je ale dôležitejšie to, že vplyvom väčšej tepelnej rozťažnosti za behu rôzne menia svoj tvar. A tým, že je rotor celkovo ľahký, tak ho výraznejšie (než masívnejšie rotory) brzdí aj odpor prekážky.

Pri meraniach statického tlaku vplyvom vysokého odporu prostredia jeho maximálna rýchlosť klesla až o 350 ot./min (z 1870 ot./min) aj keď odber ventilátora stúpol o 170 mW. K podobnému modelu správania (pokles otáčok, nárast spotreby) dochádza vždy, pri všetkých ventilátoroch, ale tu sú tie rozdiely výraznejšie a preto je na ne vhodné poukázať.

Parametre, ktoré Aplhacool uvádza, sú pomerne zvláštne. To preto, že sú uvádzané rôzne otáčky a nadväznosti na to i rôzne dosahované prietoky vzduchu. Za smerodajný však považujeme častejšie sa spomínajúci rozsah 600–1800 ot./min. V technických detailoch ale nájdete aj rozsah 1500–1950 ot./min. Ťažko povedať, k čomu sa vzťahuje a je dosť možné, že ide iba o papierovú chybu, ktorá sa do tabuľky zamotala z nejakého iného ventilátora.

   

Vidieť to aj na fotkách, ale pre každý prípad to uvedieme aj do textu – povrchová úprava rotora je spredu lesklá a zozadu už matná. Rámček ventilátora je na rozdiel od lopatiek už robustný. Z toho dôvodu je celková hmotnosť na pomery tohto formátu nadštandardná, „až“ 93 gramov.

Hrúbka je rámčeka (15,8 mm) má o trochu bližšie k 16 ako 15 mm. Prekvapiť sa nenechajte ani atypickým vyhotovením montážnych dier, ktoré majú z prednej strany výrazne rozšírené hrdlo. Je to z toho dôvodu, aby bol možný hlboký ponor hlavičky (asi preto, aby ju nebolo vidieť, teda estetická záležitosť).

Keď ale hlavičku nechcete a nemôžete zapúšťať, pretože je pred ventilátorom mriežka, tak nemusia poriadne chytiť ani inak dlhé, 12 mm skrutky. Cez milimetrový plech našej mriežky bolo upevnenie vratké, zrejme iba na prvom závite. Ten sa mal tendenciu pretáčať, aj keď mriežka nejako na ventilátore držala. Riešenie je to každopádne nedomyslené a pokiaľ o Alphacool SL-15 uvažujete ako o vstupnom ventilátore, pozor na to. Z druhej strany sú už diery tradičné, závit sa reže hneď, takže montáž na výduch skrinky bude v poriadku za každých okolností.

Kábel má na dĺžku 355 mm (bez konektora, tej je mimochodom 4-pinový – PWM) a opletený tkaninou. A solídne, vrátane pevne tesných a hlboko zasadených zmršťovacích bužírok na obidvoch stranách. To by mala byť samozrejmosť, ale nebýva to vždy tak. Spomeňme ešte prítomnosť guľôčkového ložiska. Hodnotu MTBF Alphacool udáva 50 000 hodín.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Obrnené ventilátory Apex Stealth sľubujú „nemožné“

Alphacool pustil do sveta nové ventilátory Apex Stealth, ktoré vzbudzujú pozornosť najmä dvoma vecami. Jednak tým, že obsahujú robustné kovové prvky a potom ešte špecifikáciami. Tie sa zdajú byť doslova neuveriteľné a hoci nepochybujeme o tom, že efektivita týchto ventilátorov bude špičková, tak ťažko a hľadajú prvky, pre ktoré by mali byť „najlepšie“, ako to naznačujú špecifikácie. Celý článok „Obrnené ventilátory Apex Stealth sľubujú „nemožné““ »

  •  
  •  
  •  

Alphacool uviedol sériu vysokorýchlostných ventilátorov „Core“

Šesť nových modelov, z ktorých najpomalší končí na 2000 ot./min a najrýchlejší až na 4000 ot./min. Jedná sa o mix 120 a 140-milimetrových ventilátorov, kde pri väčšom formáte Alphacool siahol po rôzne vymodelovaných rotoroch. To aj s ohľadom na to, aby takto rýchly a relatívne veľký ventilátor bolo vôbec možné prevádzkovať pri rozumne nízkych vibráciách. Medzi novinkami Alphacoolu je preto aj ventilátor s robustnejšími lopatkami. Celý článok „Alphacool uviedol sériu vysokorýchlostných ventilátorov „Core““ »

  •  
  •  
  •  

Plastový vs. kovový backplate Alphacool (pod LGA 1700)

Z dosť nepochopiteľných dôvodov chladiaci výkon drvivej väčšiny kvapalinových chladičov typu AIO degraduje použitie nevhodného backplate. Ten je obvykle poddimenzovaný, z plastu, a nedokáže na procesor vyvinúť optimálny prítlak. Aby ste mali predstavu, ako stojí „tradičný“ plastový backplate oproti poriadnemu, z ocele, sme pre vás pripravili ich vzájomné porovnanie. Celý článok „Plastový vs. kovový backplate Alphacool (pod LGA 1700)“ »

  •  
  •  
  •  

Komentáre (2) Pridať komentár

  1. Vďaka za parádnu recenziu.
    Vcelku ma prekvapuje konkurencie schopný výkon vzhľadom ku hrúbke, čakal som že sa umiestní niekde v dolnej štvrtine výsledkov.
    Dosť vydarený ventilátor keď sa pozriem na cenu, výkon, vibrácie.

    1. Jasné, nie je zlý, ale počkajme si na to, v akom svetle sa predvedie Arctic P12 Slim. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *