Asus ROG Maximus Z690 Hero: Elitná doska s extrémnym VRM

Asus ROG Maximus Z690 Hero v detailoch

Drahá, ale eventuálne aj veľmi efektívna základná doska. Vysoká obstarávajúca cena Maximus Z690 Hero sa tak po odladení môže postupne vracať na nižších prevádzkových nákladoch. V prvom rade sa však jedná o poriadnu oporu pre najvýkonnejšie procesory, ktoré je možné bezpečne pretaktovať i za hranicu možností najvýkonnejších chladičov. Tým, ktorým sloty M.2 v obvyklých počtoch nestačia, sa k doske dodáva rozširujúca karta na ďalšie SSD.

Základnú dosku Z690 Hero možno považovať za akýsi „štartovací“ model radu ROG Maximus. Z celkového pohľadu je síce cena okolo 685 eur (cca 17 000 Kč) posadená veľmi vysoko, ale Asus má aj väčšie extrémy, doslova – trikrát drahšiu ROG Maximus Z690 Extreme.

Z690 Hero  je na rozdiel od podobne drahej (aj keď ešte o trochu drahšej…) Z690 Apex koncipovaná pre bežného používateľa, ktorý má stále vysoké nároky, ale neocení napríklad funkcie na podporu pretaktovania CPU tekutým dusíkom (LN2) a podobne.


Asus ROG Maximus Z690 Hero

Vo svojej podstate je Z690 Hero výbavou veľmi podobná doske Z690 Formula, akurát sa tu nepočíta s kvapalinovým ochladzovaním VRM (Formula na to pripravená je) a ani s 10-gigabitovým ethernetom (Hero má tradične „iba“ 2,5 Gb sieť). Toľko k základnej orientácií medzi doskami ROG Maximus pre procesory Intel Alder Lake, i prichádzajúcu generáciu Raptor Lake.

Hoci sme vo vyššej triede, kde sa už objavujú aj širšie formáty dosiek E-ATX, tak Z690 Hero si stále drží miery ATX (305 × 244 mm) a tým pádom aj kompatibilitu aj s relatívne menšími počítačovými skrinkami. Čelnú stranu od iných dosiek odlišuje najmä displej Polymo. Ten je medzi panelom externých I/O a pasívom VRM. Nemá také perfektné rozlíšenie ako displeje OLED, ale je to výrobne lacnejšia a z časového hľadiska snáď i trvácnejšia možnosť.

To, čo doske v tejto cenovej triede trochu chýba, je rozhodne backplate, ktorý PCB jednak chráni pri montáži (do skrinky, ale napríklad i chladiča CPU), jednak ku spevňuje. Pi použití ťažších chladičov (čo je aj prípad Z690 Hero), u ktorých je vhodný aj vyšší prítlak, by sa substrát nemusel skrúcať. Isteže, je to kozmetická vec, ktorá sa pri montáži stratí, ale napriek tomu…

   

Ušetrené Asus investoval do rozširujúcej karty ROG Hyper na rozšírenie celkového počtu pozícií na SSD M.2 s podporou rozhrania PCI Express 4.0. K dvom vstavaným na doske tak pribúdajú ďalšie dve (na rozširujúcej karte) a keď zoberiete do úvahy aj najpomalší slot M.2 (s podporou PCIe 3.0, ale stále štvorlinkový), tak je na tento moderný formát úložísk k dispozícii až päť pozícii. To je už o jednu viac, než majú niektoré dosky portov SATA. Tu je to o jednej slot (M.2) menej, keďže k Z690 Hero môžete pripojiť až šesť úložísk palcových mier.

Karta ROG Hyper umožňuje montáž SSD M.2 až do dĺžky 110 mm a má pre ne aj chladič s poriadnou (takmer polkilovou, celá karta má hmotnosť 515 gramov) porciou hliníka. Z troch slotov M.2 priamo na doske dva umožňujú montáž SSD do 80 mm a jeden (prvý) do 110 mm. Mimochodom, prvý slot PCI Express ×16, pripojený k severnému mostíku čipsetu (v procesore) podporuje PCIe 5.0. To pri tejto doske asi nikoho neprekvapuje, ale na úplnosť je dobré to spomenúť.

Tak, ako Asus materiálom nešetril na karte ROG Hyper, ním nešetril ani pre chladič napájacej kaskády CPU a iGPU. Ten naváži tiež slušnú hmotnosť (567 g) a na lepšiu distribúciu s rovnomernejším rozložením tepla je použitá aj heatpipe, ktorá dva inak monolitické bloky spája v jeden celok.

Vyzdvihnúť treba aj členitejší povrch pasívu, vďaka ktorému má chladič väčšiu kontaktnú plochu s prúdiacim vzduchom, čo zvyšuje jeho efektivitu. Zvyšovať chladiaci výkon na maximum je tu obzvlášť dôležité, pretože napájacia kaskáda je naozaj masívna a bola by naozaj škoda, keby ju brzdil slabší chladič.

   

Celkovo má napájacia kaskáda 21 fáz (z toho 20 pre CPU, jednu pre iGPU) s maximálnym prúdovým zaťažením 1890 A (pre CPU 1800 A). Odber procesorov, aj tých najvýkonnejším po pretaktovaní, je prirodzene výrazne nižší, ale s ohľadom na dosahovanie čo najlepšej efektivity pri čo najnižšom zahrievaní takéto robustné riešenie dáva zmysel. Napäťové regulátory sú, mimochodom, použité Renesas ISL99390, ku ktorým máme k dispozícii aj technickú dokumentáciu so schémou zapojeniami a podrobnými parametrami.

Na napájanie procesorového VRM je tu dvojica osempinových konektorov, ktoré sa oproti mnohým konkurenčným doskám, a to aj drahším, odlišujú kovovým spevnením. Z hľadiska zvýšenia mechanickej záťaže, ku ktoré dochádza typicky pri manipulácii a pripájaní konektorov s povedzme rôznou používateľskou šikovnosťou, takéto opatrenie má opodstatnenie.

Rovnako ako väčšina drahších dosiek má aj Z690 Hero vyvedené tlačidlo na zapnutie (pri experimentovaní mimo skrinku tak nemusíte skrutkovačom skratovať front panel), ale aj reset (FlexKey). Potom je medzi tlačidlami ešte jedno malé – ReTry, ktoré ladiči dobre poznajú. To sa hodí, keď vám doska po zmene nastavení nePOSTuje a neúspešné voľby chcete po reštarte vrátiť.

   

Zvyšok výbavy je inak, pomerne, bežný. Za pochvalu ale stoja teplovodivé vložky pod slotmi m.2 s podporou PCIe 4.0. Tie cez ne odvádzajú teplo zo zadnej strane SDD na väčšiu plochu základnej dosky, ktorá má v týchto miestach v kritických situáciách nižšiu teplotu a funguje tak ako chladič. Hliníkové pasívy na SSD spredu sú vo všetkých pozíciách.

Potom je vhodné upozorniť aj na absenciu krátkych slotov PCI Express ×1 (k dispozícii sú len tri PCIe ×16). Konektorov na ventilátory je pre zmenu dosť (8), dobre rozmiestnených pri hranách PCB. Praktické, lomené, sú aj dva konektory USB 3.2 gen. 1 a všetky porty SATA (III). Zvukový čip je Realtek ALC4082 s DAC ESS ES9018Q2C sieťový adaptér potom 2,5 Gb Intel I225-V a čo sme ešte zabudli? Radiofrekvenčný modul WiFi (6E), ktorý je súčasťou dodávky a na zadnom paneli sú preň vyvedené konektory (SMA) na montáž antén (ani tie medzi príslušenstvom nechýbajú).

To už sme na zadnom paneli, kde dve z troch USB podporujú Thuderbolt 4 (so 40 Gb/s), na rozdiel od dosiek Apex sa počíta aj s pripojením monitora k iGPU a medzi konektormi je aj HDMI 2.1. Väčšina externých portov USB je v štandarde 3.2 gen. 2 (7×). Dvojnásobnú rýchlosť (20 Gb/s) – 3.2 gen. 2×2 – je možné vytiahnuť iba z interného konektora.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake

Od února jsou v povědomí problémy se stabilitou pozorované ve hrách s vysoko taktovanými zejména 125W modely procesorů Core 13. a 14. generace. Vzhledem k četnosti se s nimi potýkají autoři her i výrobci počítačů. Teď zareagoval také Asus a vydává aktualizaci, která má pomoci uživatelům, jejichž procesory Intel nejsou ve hrách stabilní (tj. nefungují korektně a způsobují chyby). Nejde ale o definitivní řešení, to by mělo přijít od Intelu. Celý článok „Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake“ »

  •  
  •  
  •  

Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II: Nielen najefektívnejšia

V pomere k výpočtovému (či hernému) výkonu má pri továrenských nastaveniach najnižšiu spotrebu. A ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II sa takisto radí k modernejším základným doskám, ktoré sú pre platformu Intel LGA 1700 dostupné. Je už z „druhej vlny“, v rámci ktorej sa modernizovala sieťová konektivita (s WiFi 7) a nová je napríklad aj podpora funkcie DIMM Flex užitočnej pre pamäte s mimoriadne vysokou priepustnosťou. Celý článok „Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II: Nielen najefektívnejšia“ »

  •  
  •  
  •  

Asus TUF B760M-BTF WiFi D4: Konektory čelom vzad!

Prečo dávať konektory z prednej strany základnej dosky, keď môžu byť zozadu? Nad týmto sa Asus a aj ďalší výrobcovia zamýšľajú pri základných doskách s povedzme inverzným rozložením konektorov. Model TUF B760M-BTF WiFi (D4) má spredu dozadu presunuté všetky konektory do posledného. To pri súčasnom trende presklených bočníc prispieva hlavne ku krajšiemu vzhľadu. V rámci rozboru nás budú ale zaujímať aj iné, merateľné veci. Celý článok „Asus TUF B760M-BTF WiFi D4: Konektory čelom vzad!“ »

  •  
  •  
  •  

Komentáre (2) Pridať komentár

  1. Ľubo, stačil jsem si všimnout, že došlo k záměně termovizních obrázků s/bez limitu napájení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *