Moto G9 Plus – k veľkému displeju veľká batéria

Parametre, balenie a detaily

Stredná trieda smartfónov s cenou medzi 200–300 eurami je čím ďalej zaujímavejšia a Motorola ako jeden z lídrov na trhu má túto kategóriu dlhodobo dobre pokrytú. Aktuálny model G9 Plus prináša viacero vylepšení oproti predchodcovi, predovšetkým väčší displej a veľkú 5000 mAh batériu, ktorá bola kedysi výsadou modelov s označením Power. Prekvapivo bola znížená cena na 229 € a v týchto dňoch sa smartfón dá kúpiť už aj pod 200 eur.

Základné parametre



Balenie

Motorola obsahom balenia vždy poteší a ani tentokrát tomu nie je inak. G9 Plus rovnako ako predchádzajúce modely ponúkne v balení okrem samotného smartfónu, kábla USB a nabíjačky aj gumený obal s dobrým spracovaním a presnými výrezmi pre všetky potrebné ovládacie prvky. Samozrejmosťou je aj dokumentácia či spinka na vyberanie SIM karty.

Detaily

Dizajn série Moto prechádza postupnou evolúciou, pričom 9. generácia je akousi nadstavbou nad 8. G9 Plus prináša prechod z tzv. waterdrop, teda fotoaparátu v tvare kvapky, k modernejšiemu výrezu, aký ste už videli pri G8 Power. Okrem toho je tu bezrámčekový dizajn, pričom mám pocit, že aj spodná brada je tentokrát o niečo menšia než na predchodcovi. Viac menej sa ale telefón podobá práve na Power verziu minulej generácie, kde azda jediným očividným rozdielom sú väčšie rozmery a ešte „dlhší“ displej. Hovorím o rozdiele 6,4″ a 6,8″ v uhlopriečke a 19:9 vs. 20:9 pri pomere strán. Telefón je tak pomerne úzky no vysoký, čo je ideálne na čítanie internetového obsahu, prehliadanie sociálnych médií a písanie správ. Na displej sa totiž vojde viac obsahu, no smartfón sa stále pohodlne drží v ruke.

Kde sú väčšie zmeny oproti predchádzajúcej generácii je zadná strana. Vidieť tu prechod od trojice spojených snímačov a jedného samostatného k združenému oválu so všetkými senzormi v jednom. Snímače sú štyri, teda rovnako ako mal G8 Power a o jeden viac než priamy predchodca G8 Plus. Fotoaparátom sa budeme venovať podrobnejšie v samostatnej sekcii. Späť teda k zadnej strane. Predchádzajúce modely tu mali čítačku odtlačkov, tá sa však tentokrát premiestnila na pravý bok do tlačidla napájania. Ide o zaujímavé rozhodnutie, na ktoré si budete musieť v praxi zvyknúť. Čítačka je citlivá aj na dotyk, čím sa môže vyvolať rýchle menu, o čom si povieme viac v sekcii o softvéri.

Motorola posledné roky rada experimentuje s farbami a G9 Plus je tak v ponuke v modrej Navy Blue a zlatej Blush Gold. Tentokrát teda ide o pomerne zabehnuté farby, no výrobca sa v minulosti nebál ukázať aj červené či fialové modely. Hoci by sa mohlo zdať, že zadná strana je sklenená, nie je tomu tak. Použitý plast je však veľmi kvalitný a lesklý, takže naozaj na prvý pohľad vyzerá ako sklo. Azda jedinou nevýhodou môže byť nižšia odolnosť voči škrabancom, no vďaka plastu je telefón ľahší, lacnejší a odolnejší voči pádom.

Plastový kryt zadnej strany plynulo prechádza do bočných strán a nenachádza sa tu teda kovový rám ako mal Power. Napriek ľahšiemu plastu je hmotnosť pomerne vysokých 221 gramov. G8 Power mal 198 g, čo je vzhľadom na nižšie rozmery pochopiteľné. Rovnakých 221 gramov som nameral iPhone XS Max, novšie 11 Pro Max a 12 Pro Max sú ťažšie s 234 a 239 gramami.

Dôvodom vyššej hmotnosti G9 Plus pri použití neprémiových materiálov je rozhodne batéria. Tá má kapacitu až 5000 mAh, čo je rovnako veľa ako mal G8 Power a o 1000 mAh než predchodca G8 Plus. Vylepšené bolo aj nabíjanie TurboPower z 18 W na 30 W, čo je pri veľkej kapacite batérie určite vítané. Na výdrž batérie aj rýchlosť nabíjania sa pozrieme podrobnejšie neskôr.

Ovládacie prvky telefónu prešli zopár zmenami oproti predchodcom. Okrem integrácie čítačky odtlačkov do tlačidla napájania na pravom boku nájdete aj ovládač hlasitosti. Ľavý bok obsahuje ďalšie tlačidlo, ktoré slúži na vyvolanie Google Asistenta a rovnako je tu aj slot pre SIM a kartu microSD. Horný okraj obsahuje 3,5 mm audio konektor, ktorý sa už zo smartfónov takmer vytratil a sekundárny mikrofón.  Spodná strana má už klasicky reproduktor, konektor USB-C a mikrofón. Zadná strana okrem kamier je prakticky prázdna a rovnako aj predná strana je prázdna ak nepočítame displej. Na hornom okraji prednej strany nájdeme ešte umiestnený reproduktor, ktorý slúži spolu so spodným na stereo-reprodukciu zvuku. Je však veľmi tichý a v praxi tak veľa vody nenamúti.

Konektivita G9 Plus ponúka konektor USB-C, GPS, LTE, 3,5mm audio jack, Bluetooth 5.0 a dokonca aj FM rádio. Slot na SIM karty je  hybridný slot a musíte si teda vybrať medzi dvoma kartami nanoSIM alebo jednou SIM a kartou microSD. Dôležitou funkciou v dnešnej dobe je aj NFC, ktoré umožňuje bezkontaktné platby v obchodoch. Na G9 Plus vďaka tomu môžete využívať Google Pay.

Moto G8 Power som kritizoval za pomalú WiFi, ktorá síce mohla byť spôsobená nejakým bugom, no ani factory reset a aktualizácia nepomohli. Posvietil som si preto na túto oblasť aj pri G9 Plus a odľahlo mi, že novinka podobnými problémami netrpí. Navyše podporuje 5 GHz WiFi, ktorá Power verziám úplne chýbala. V teste rýchlosti som tak nameral 325 Mb/s download a 154 Mb/s upload, čo sú hodnoty, aké by som na WiFi 5 802.11 ac očakával. Samozrejme, drahšie smartfóny ponúknu už aj WiFi 6. Pre zopakovanie podmienok testovania len spomeniem, že pri teste bol použitý špičkový WiFi 6 router od Asus a moje internetové pripojenie je 1 Gb/s. Maximálny možný výsledok predstavuje iPhone 11 Pro Max s WiFi 6 ax, ktorý dosiahol vyše 500 Mb/s a pre spravodlivejšie porovnanie uvádzam aj Xiaomi Mi 5X (A1), ktorý som našiel na poličke. Ide o telefón z r. 2017 v približnej cenovej relácii ako G9 Plus. Na ňom som nameral 306 Mb/s.

Toľko k úvodu, poďme sa podrobne pozrieť na jednotlivé časti telefónu.

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Moto G8 Power – dlhá výdrž, pomalá WiFi

Motorola aktualizovala svoj smartfón zameraný na dlhú výdrž. Je však G8 Power aj niečo viac? Zmien oproti predchodcovi je na povrchu aj vnútri viac než dosť. Väčší displej s vyšší rozlíšením, rýchlejší procesor, štvorica fotoaparátov na zadnej strane či dokonca stereofónne reproduktory. Čerešničkou na torte je 5000mAh batéria. Naozaj je toto smartfón za 229 €? Papierové parametre znejú až príliš dobre, kde je háčik? Celý článok „Moto G8 Power – dlhá výdrž, pomalá WiFi“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *