Acer Swift 5: ľahký a úsporný ultrabook s Core i7-1065G7

Parametre a detaily

Notebooky s 10. generáciou Intel Ice Lake sú už dostupné v obchodoch vo väčšom počte a my preto pokračujeme v priereze týmito novinkami. Po testoch modelov od Dell a Lenovo dáme šancu aj Aceru, ktorý nám zaslal vynovený Swift 5. Ten je opäť vybavený vrcholovou Core i7 s grafikou Iris, no prekvapivo prináša aj dedikovanú Nvidiu MX250. Toto všetko navyše do 1 kg? Je to dobrý nápad?

Základné parametre


Detaily

Balenie Swiftu je jednoduché. Pozostáva z kartónovej škatule, v ktorej je len dokumentácia a nabíjačka.

Swift 5 ponúka tradičné notebookové telo v zaujímavom a špecifickom dizajne. V prvom rade je netradičná farba, v našom prípade Charcoal Blue, ktorá je kombinovaná so zlatými prvkami, akými sú logo, klávesy či celý pánt.

   

Po otvorení notebooku vidíte 14″ displej IPS displej s rizlíšením Full HD, matnou úpravou a podporou dotyku. To je naozaj netradičná kombinácia. Doteraz som matný displej s dotykom videl len u Lenova. Azda najväčším prekvapením po vybalení notebooku zo škatule je jeho hmotnosť. Je neskutočne ľahký, no svojím dizajnom a formátom to vôbec nedá na sebe poznať. Musíte ho chytiť do rúk, aby ste zistili, že toto nie je bežný 1,3kg ultrabook. Vďaka telu z kombinácie magnézia, lítia a hliníku váži len 969 gramov. To je priam neuveriteľné. Hmotnosť mi naozaj vyrazila dych a to vravím ako dlhodobý používateľ notebookov zo série X1 Carbon, ktoré však mali vždy nad kilogram.

   

Na porovnanie, konkurečný model Dell má 1321 gramov, Lenovo 1369 a spomínaný X1 Carbon 6. generácie má 1140 gramov. Acer s nimi tak doslova vytrie podlahu, čo sa týka hmotnosti. Vravíte si však určite, že takáto nízka hmotnosť sa musela odraziť na pevnosti tela a odolnosti. Prekvapivo nie. Notebook sa nijako významne neprehýba, nie je problém ho držať otvorený za jeden roh a ani displej nemá prílišnú ohybnosť. Mierny flex vidieť, keď zatlačíte nad klávesnicou, ale prečo by ste to robili? Za mňa obrovský palec hore za spracovanie a nízku hmotnosť. Zatiaľ to má Swift 5 u mňa našliapnuté na vysoké hodnotenie.

Prejdime k portovej výbave. Tu sa v niektorých oblastiach ocitáme v minulom desaťročí. USB 2.0 a akýsi okrúhly konektor pre nabíjanie? Nie, zrak vás neklame, naozaj tu nájdete tieto dva prehistorické konektory, čo je naozaj prekvapením v roku 2020. Nie je však všetko stratené. Ďalej tu totiž nájdete aj rýchlejšie 5Gb USB 3.0 a dokonca aj Thunderbolt 3 s 10Gb USB typu C. Aby toho nebolo málo, nechýba ani audio konektor a plnohodnotné HDMI, ktoré je typu 2.0 a teda podporuje 4K pri 60 Hz. Nabíjačke a jej konektoru sa budeme venovať podrobnejšie neskôr, podstatné však je, že na nabíjanie môžete využiť aj spomínaný port Thunderbolt 3. Zaujímavosťou je ešte dvojica LED, ktorá zobrazuje aktivitu notebooku a nabíjanie.

   

Predná strana notebooku má vykrojenie pre ľahšie otvorenie. Veko však jednou rukou na štýl Macbookov neotvoríte, nakoľko základňa je príliš ľahká a zodvihnete celý notebook. Na otvorenie tak potrebujete obe ruky. Kĺb je v zlatej farbe a nesie meno Swift. Modro zlatá kombinácia je v mori strieborných notebookov určite osviežujúca, no už som ju kdesi videl (ehm… Asus Zenbook…).

   

Pokračujeme pohľadom na vrchnú a spodnú časť notebooku. Na veku je len logo, zospodu vidíte otvory na vetranie aj dvojicu ventilátorov. Zaujímavé je, že len tri z piatich otvorov majú mriežku proti prachu. Na otvorenie notebooku budete potrebovať skrutkovač s hrotom T5. Odskrutkujete 11 skrutiek a ste dnu. Rozobratie je pomerne jednoduché a rýchle, oproti Lenovu je tu však priveľa skrutiek a nie sú krížové.

Rozloženie komponentov je úplne bežné a logické. Dole je batéria, napravo od nej SSD, nad ňou základná doska s chladením a v oboch dolných rohoch sú reproduktory. Nič netradičné, pozrite sa tak bližšie na jednotlivé časti. Testovaná konfigurácia obsahuje nový 4-jadrový procesor Core i7-1065G7 s najvýkonnejšou grafikou Iris Plus so 64 EU. Nachádza sa tu tiež dedikovaná GeForce MX250 s 2 GB pamäte GDDR5. Ďalej tu nájdete 16 GB 2667MHz RAM LPDDR4 a 512GB SSD NVMe.

Vymeniteľné komponenty sú SSD a modul WiFi. RAM je na doske rovnako ako CPU a GPU, čo býva pri notebookoch zvykom. Vzhľadom na to, že je tu použitá najnovšia WiFi 6 AX karta od Intel typu AX201, nebudete ju musieť tak skoro vylepšovať. Reálne si tak môžete len zväčšiť úložisko výmenou za iné SSD M.2.

   

O chladenie sa stará dvojica heatpipe, ktoré vedú od CPU cez grafiku až k ventilátoru. Chladenie je pomerne tiché a nemám k nemu výhrady. Teploty v testoch boli primerané a lepšie ako sme videli na iných notebookoch Ice Lake. SSD má na sebe aj nejakú formu teplovodivej podložky a izolačnej fólie.

   

Veko displeja sa otvára v bežnom 135-stupňovom uhle a klávesnica sa pri tom mierne nadvihne. Je to však naozaj minimálne. V budúcom modeli by som privítal otvorenie na plných 180 stupňov.

Klávesnica je pomerne príjemná na písanie, klávesy majú dostatočnú odozvu a ani k rozloženiu nemám nijaké výhrady. CZ/SK rozloženie ponúka našu diakritiku aj L-kový Enter. Nájdete tu tiež PgUp a PgDn pri šípkach vpravo dole, čo sa veľmi podobá na klávesnicu z X1 série Thinkpad. Azda jediné, čo ma na klávesnici mýlilo je pridávanie a uberanie jasu. Tipnite si, ktoré z tlačidiel F3 a F4 pridáva jas? Ak ste povedali F3 s plnou ikonkou slniečka nemáte pravdu. Áno, naozaj plne zafarbený piktogram je na uberanie jasu a ten s prázdnym stredom na pridávanie, čiže presne naopak ako logika káže a ako sa to bežne používa. Takže to len taká malá zaujímavosť.

Touchpad má dostatočne veľkú plochu, hladký povrch a funguje dobre. Nie je problém používať gestá ani stláčať pravé a ľavé tlačidlo. Hoci sa dá touchpad stlačiť hocikde, pravý klik funguje len v pravom dolnom rohu. Keď stlačíte pravú stranu alebo pravý horný roh, vykonáte ľavý klik myši. Čítačka odtlačkov prstov je pomerne spoľahlivá, hoci nie 100%. Pomohlo by, keby bola o čosi väčšia, je totiž dosť úzka a keď nie úplne trafíte prstom na správne miesto nebude odtlačok rozpoznaný.

   

K čitateľnosti žltého fontu cez deň ani v noci nemám výhrady. Pri Yoga C940 to bol pomerne vážny problém, no tu modrá a žltá vytvárajú veľký kontrast a ľahko sa tak písmená a znaky čítajú.

Predná kamera má klasické rozlíšenie HD a kvalitou sa nijako neodlišuje od konkurencie. Poteší ale dvojica mikrofónov, ktorú najmä teraz v čase home office určite využijete.

Prejdime k poslednému aspektu, a to k batérii a jej výdrži. Do notebooku bola osadená 56Wh batéria.

O nabíjanie sa stará 65W nabíjačka. Tá dokáže za hodinu notebook nabiť na 84 % a plné nabitie trvá 1 hodinu a 34 minút. Toto sú naozaj skvelé hodnoty.

Azda jedinou pripomienkou je použitie kruhového konektoru na nabíjanie. Pre mňa osobne ide o návrat o minimálne 5 rokov dozadu, nakoľko práve od roku 2015 už používam výlučne nabíjanie cez USB-C, teda okrem herných notebookov, kde je výkon nabíjačky vyšší ako 100 W. Swift 5 však podporuje aj nabíjanie cez port Thunderbolt 3. Preto ak máte vlastnú nabíjačku USB-C, môžete tú pribalenú s okrúhlym konektorom úplne ignorovať.

Rýchle nabíjanie je teda veľké plus, čo však výdrž na jedno nabitie? Máme tú nový 10nm procesor, pomerne veľkú 56Wh batériu a dotykový displej Full HD. Výdrž by tak mohla byť pomerne dobrá, hlavne ak pri práci nebudete využívať dedikovanú grafiku. Swift 5 v našom teste YouTube vydržal 7 hodín a  24 minút, čo je o pol hodinu viac ako Lenovo a o hodinu a pol viac ako Dell. Oba konkurenčné notebooky však majú vyššie rozlíšenie displeja, čo treba brať do úvahy. Pri kancelárskej práci a nižšom jase by nemal byť problém dostať sa aj cez 10-hodinovú hranicu. Výdrž tak hodnotím pozitívne.

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Acer bude dělat grafiky. První je Intel Arc a má zajímavý chladič

Intel brzo vydá své výkonnější grafické karty Arc A770 a A750. Přímo Intel ukazuje při propagaci karty ve vlastním designu Limited Edition, ale jako u karet GeForce a Radeon budou v nabídce také nereferenční karty od partnerských výrobců. A mezi těmi bude jedno nové jméno. Grafiky totiž začíná vyrábět Acer pod svou herní značkou Predator a vybral si k tomu zrovna GPU Arc od Intelu. A současně je to karta dost zajímavá i chlazením. Celý článok „Acer bude dělat grafiky. První je Intel Arc a má zajímavý chladič“ »

  •  
  •  
  •  

Acer Swift 3X: Diskrétne GPU Iris Xe Max v 14″ notebooku

Po skúsenostiach s modelmi Acer Swift (3 s AMD Renoir a 5 s Intel Ice Lake) sa teraz pozrieme na ročný progres a na zmeny, ktoré sa týkajú novinky Swift 3X. Prvýkrát sa tu stretávame s dedikovanou grafikou Intel, Iris Xe Max s podporou PCIe 4.0. Tá sľubuje vyšší výkon ako iGPU v použitom procesore a pritom je Swift 3X aj za atraktívnu cenu. Bude preto pozoruhodné sledovať, kde a aké kompromisy boli potrebné na jej docielenie. Celý článok „Acer Swift 3X: Diskrétne GPU Iris Xe Max v 14″ notebooku“ »

  •  
  •  
  •  

Acer TravelMate Spin P4: Cenovo dostupný „konvertibil“

Konvretibilné zariadenia vo veľkom spopularizovalo Lenovo so svojimi Yogami, no ani zdaleka nejde o jediného výrobcu notebookov typu 2v1. Testovali sme už rôzne modely od Asus či Dell a tentokrát sa pozrieme na riešenie Aceru, ktoré sa od ostatných spomínaných tak trochu odlišuje. Rozdielnym aspektom je cena. Tá je v prípade TravelMate Spin P4 orientovaná mainstreamovo a nie na high-end ako u konkurencie. Celý článok „Acer TravelMate Spin P4: Cenovo dostupný „konvertibil““ »

  •  
  •  
  •  

Komentáre (5) Pridať komentár

  1. U mna taketo nieco nie je priechodne kvoli klavesnici. Sipky su skoro nepouzitelne s kombinaciou PgUp a PgDown ale najviac to tlacidlo Power namiesto Delete. Za toto vypinanie by si niekto zasluzil prefackat.

    1. Máš pravdu, power namiesto delete by mal byť trestný čin, ale žiaľ čím ďalej viac notebookov to tak má. Aj ďalší notebook, ktorý testujem to tak má…

  2. Ahoj,
    možná jste se trošku upsali ve větě: „Vďaka telu z kombinácie magnézia, lítia a hliníku váži len 969 gramov.“. To lithium bych jako kryt notebooku opravdu nechtěl. Víte, co jsou to alkalické kovy?
    A když už namísto hořčíku píšete magnesium, proč taky místo hliníku nepíšete aluminium? Vypadá to blbě.
    Jinak pěkná recenze a rozborka, jen tak dál 😉

    1. Ahoj, citácia zo stránky výrobcu:
      The ultra-light magnesium-lithium and magnesium-aluminum metal chassis
      Neviem ako u vás, ale u nás sa horčík a magnézium používajú oba tvary, napríklad v reklamách na tabletky =D
      Naopak aluminium rozhodne nie je slovenský výraz a preto som ho nepoužil.

      1. Ahoj,
        pak jste měl napsat, že notebook má hořečnato-lithné a hořečnato-hlinité kovové tělo. Tak by to bylo v pořádku. Jsou to slitiny používané například v letectví a mají velmi zajímavé vlastnosti. Samostatné lithium tam samozřejmě být ani nemůže, protože by okamžitě, za ohlušujícího rachotu a kouřových a světelných efektů, zmizelo 🙂

        A co se názvosloví týče, tak magnesium a aluminium jsou latinské názvy a ano, i v čechách jsou běžně používány (další je třeba vápník/kalcium, a podobně) hlavně v reklamách a v marketingu lidmi, co se snaží vypadat chytře, cizokrajně a „cool“. Přitom dost často ani neví, co říkají a dnes to už bohužel je považováno za normální. Tudíž „magnesium“ je slovenský tvar asi tak stejně jako „aluminium“. Proto to rýpnutí.
        Malý příklad – v jedné reklamě na nejmenovanou vodu bylo: „obsahuje množství magnesia a hořčíku“. To dali do televize. Takže i v čechách se používají oba názvy. Dokonce dohromady, protože ti „dosaď urážku“ ani neví, že je to jedna a ta samá látka 😀
        Z mojí strany je to jenom „slovíčkaření“, za to se omlouvám…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *