Informace k AMD Navi 21 XT: takt GPU až 2,4 GHz, TDP 280–300 W

Unikly částečné parametry Navi 21 XT, prostřední varianty Big Navi

Blíží se odhalení Radeonů RX 6000 a s tím nejspíš ještě vzrůstá napětí, jak to s nimi dopadne. Na internet se teď dostaly částečné informace o tom, co by mohlo přinést tzv. Big Navi, tedy nejvýkonnější GPU s architekturou RDNA 2, které má AMD nachystané. To má prý mít tři varianty, jednu exkluzivně prodávanou jenom samotným AMD. Spotřeba by zřejmě u OC karet mohla být stejně vysoká jako u Ampere.

Zatím nevíme, zda AMD příští týden (28. října/októbra) odhalí jen karty s čipem Navi 21, nebo i se slabším Navi 22. Ovšem od samotného Navi 21 prý mají existovat tři různé varianty. Podle informací webu VideoCardz, které mají pocházet od výrobců karet, bude mít tři varianty. Nejvýkonnější Navi 21 XTX bude speciální v tom, že ji údajně bude prodávat jen a pouze AMD, tedy zřejmě v nějakých grafických kartách s referenčním chlazením, které jsme už viděli.

Až pod touto variantou bude model Navi 21 XT, který už bude dostupný i od výrobců karet s jejich custom chladiči a nereferenčními provedeními. Je možné, že tato varianta bude mít o třeba o něco méně shaderů (plná konfigurace čipu 21 je údajně 80 CU/5120 shaderů), ale zatím to není potvrzené. Dále pak bude existovat ještě třetí levnější varianta Navi 21 XL, ta už bude o něco ořezaná určitě. Zatím není známo, jaké budou jména těchto modelů, zda třeba Radeon RX 6900, RX 6900 XT a RX 6900 Special Edition… Zatím proto budeme používat jen jména pro variantu čipu GPU.

Zatímco pro druhé dva modely výrobci karet mají informace, parametry a výkon, variantu Navi 21 XTX údajně AMD tají, a tak o něm nic zatím není známo. Asi by mohla mít vyšší frekvence než Navi 21 XT. Víme, že všechny tři varianta používají shodně 256bitovou sběrnici a 16 GB paměti GDDR6, v tomto se tedy lišit nemohou.

Navi 21 XT

Pro Navi 21 XT přinesl nějaké informace Patrick Schur. Grafiky Radeon s touto variantou mají vedle známých 16 GB GDDR6 mít údajně takt až 2400 MHz. Toto prý má být „game clock“, což by implikovalo, že maximální boost může být i vyšší. Ale VideoCardz si myslí, že jde místo toho o frekvenci Boostu, což zní o dost pravděpodobněji, protože i to by byl obří nárůst proti čipům Navi 10.

Oněch 2,4 GHz je ovšem údaj pro nereferenční model s přetaktováním. Schur uvádí, že tuto frekvenci bude mít minimálně jedna karta nejmenovaného výrobce. Mnohé (nebo možná i téměř všechny?) půjdou o něco níž a pohybovat se budou spíše okolo 2300 MHz. VideoCardz k tomu dodává, že základní frekvence by mohla být 2065–2160 MHz. Referenční takty by asi mohly být ty na spodní hranici, tedy těch 2300 MHz.

Dále máme informaci o spotřebě. Podle Schura je hodnota „TGP“ pro Navi 21 XT stanovená na 255 W. TGP neznamená ovšem spotřebu celé karty. Jde o TDP jen samotného GPU a k tomu TDP pamětí GDDR6, ale zahrnuté už nejsou LED, ventilátory a zejména VRM. Právě napájecí kaskáda propálí hodně wattů. Celková spotřeba/TDP kompletní grafické karty by pravděpodobně mohla být dejme tomu 280–300 W.

Toto TGP je údaj pro kartu některého z výrobců, takže není 100% jisté, zda jde o referenční hodnotu a ne číslo pro OC kartu. Zatím bych ale počítal spíš s tím, že je referenční. OC karty mohou mít spotřebu nastavenou i vyšší. Nejvíc, co mají výrobci karet od AMD povolené, je ale prý TGP 290 W, tedy navýšení spotřeby GPU a RAM o 35 W. Pak by už taková továrně přetaktovaná karta určitě měla vyšší spotřebu než 300 W a nejspíš i vyšší než 320W referenční GeForce RTX 3080.

Parametry Navi 21 XT a Navi 21 XL podle webu VideoCardz

Navi 21 XL

Pro levnější variantu XL Schur tyto informace zatím nemá. Podle VideoCardz by tato karta měla mít nižší takty. Základ by snad měl být 1980 MHz a Boost 2190 MHz (toto jsou opět možná takty získané od výrobců karet a není jisté, zda jsou referenční a ne z nějakého OC modelu). Frekvence tedy budou až o 10 % nižší, ale navíc asi Navi 21 XL bude mít méně shaderů kvůli oříznutému čipu; výkon by tedy mohl být proti verzi XT znatelně nižší. Její TDP by ale také díky tomuto mohlo být nižší. Informace o něm ale nejsou.

Aktualizováno: podle igor’sLAB by u Navi XL měla být spotřeba samotného GPU plus pamětí,tedy ono TGP, být 220 W. Karta by mohla tedy mít dejme tomu o 35 až 40 W nižší celkovou spotřebu (250 až 280 W? ovšem to jen tipujeme). Zajímavé je, že údajně podle Igora Walloska budou použité paměti GDDR6 na 14,0 GHz efektivně. Propustnost tedy bude jen 448 GB/s jako u GeForce RTX 3070.

Tyto údaje o výkonu next-gen Radeonu sdělilo AMD při odhalení Ryzenů 5000. Ale nebylo řečeno, o jakou kartu se jedná

AMD prezentovalo na odhalení Ryzenů 5000 tři údaje o výkonu nejmenovaného Radeonu RX 6000 a tato čísla indikovala výkon někde pod GeForce RTX 3080. Ovšem asi spíše blíž tomuto modelu než ke kartě RTX 3070. Nevíme ale, zda šlo o údaj pro Navi 21 XL, Navi 21 XT, nebo dokonce Navi 21 XTX, takže zatím zůstává neznámé, kam přesně se tyto karty výkonově zařadí. Úplně jasně to samozřejmě ukážou až recenze.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

MSI přestává prodávat grafiky Radeon. Soustředí na GeForce

Vypadá to, že se opět zmenší výběr grafických karet AMD Radeon. Ty výrobci obvykle nabízejí v menším počtu variant proti grafikám Nvidia GeForce, ale je i o dost více výrobců, od nichž se dá koupit grafika Nvidie, proti těm, kteří vyrábějí Radeony. Mezi těmi teď ubude společnost MSI, která podobně jako Asus nebo Gigabyte dlouho vyráběla grafiky obou značek, ale nyní se přeorientovává čistě na Nvidii. A prakticky s okamžitou platností. Celý článok „MSI přestává prodávat grafiky Radeon. Soustředí na GeForce“ »

  •  
  •  
  •  

Windows 11 už nepoběží na dalších procesorech, potřebují SSE4.2

Letos Microsoft naplnil mlhavá varování provázející od vydání kompatibilitu Windows 11 se staršími počítači, jejichž procesory nejsou oficiálně podporované, a začal používat instrukci POPCNT, čímž systém přestává fungovat na řadě procesorů. To však nebylo všechno a požadavky se mohou dále zvyšovat. Teď totiž Windows 11 začínají vyžadovat další instrukční rozšíření, které odstaví další skupiny procesorů, mezi nimi i Phenomy a první APU. Celý článok „Windows 11 už nepoběží na dalších procesorech, potřebují SSE4.2“ »

  •  
  •  
  •  

Radeony RX 8000 nemají paměti GDDR7, ani rychlejší GDDR6

O Velikonocích se objevily údajné specifikace pro grafické karty Radeon RX 8000, tedy nové grafiky založené na architektuře RDNA 4 pro mainstream a levnější část trhu (zatímco highendový model údajně AMD zrušilo). Teď se k nim objevila další zvěst, dle níž AMD u těchto grafik nepřejde na novou technologii pamětí GDDR7, která se má objevit u Nvidie. Vypadá to však, že ani nevyužije možností rychlejších pamětí GDDR6, které jsou na trhu. Celý článok „Radeony RX 8000 nemají paměti GDDR7, ani rychlejší GDDR6“ »

  •  
  •  
  •  

One comment Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *