Displej a prevádzkové vlastnosti Asus ROG Zephyrus Duo 15

Testy displeja

K Zephyrusu Duo vám dlžíme ešte druhú časť testov. Okrem šifrovania, kódovania, testov pamätí a SSD nájdete v tomto článku podrobné testy výkonu pod rozhraním Nvidia OptiX, merania displeja a hlavne hĺbkový rozbor prevádzkových vlastností. Zahrievanie, power management či správa taktov naprieč všetkými režimami (Turbo, Performance a Silent) prvýkrát zachytávame do detailných priebehových grafov.

Gamut, jas a odchýlka

Obrazové vlastnosti displeja sme odmerali pomocou sondy Datacolor Spyder5Elite. Ide o 15,6″ displej IPS s rozlíšením 4K v pomere strán 16:9 (3840 × 2160 px) a 60 Hz. Pochváliť sa môže aj 100 % pokrytím AdobeRGB či Validáciou Pantone. Nechýba dokonca G-Sync. Tento panel je najvyšší v ponuke a zameraný je prevažne na grafikov, dizajnérov a podobne. Pre hráčov bude vhodnejší 300 Hz panel Full HD.

Displej poteší tenkými rámčekmi z troch strán, hoci spodná brada je pomerne veľká, kvôli štvorcovému tvaru notebooku. 4K rozlíšenie je na 15 palcoch extrémne ostré a na bežné používanie až nepraktické. Dizajnéri a grafici však jemnosť obrazu určite ocenia. Vysoké rozlíšenie bude tiež veľkou daňou na fps, ak budete chcieť hrať v natívnom rozlíšení.

Hoci 4K displej nie je úplne vhodný pre hráčov, nedá sa mu uprieť, že je naozaj skvelý. 100 % pokrytie AdobeRGB sa potvrdilo a samozrejmosťou je tak viac ako 100 % sRGB. Vďaka sonde vieme aj o 93 % DCI-P3 a 99 % NTSC. Gamma je na úrovni 2,3 s malou odchýlkou a maximálny jas atakuje hranicu 400 nitov. Veľmi dobrá je aj uniformita displeja, či už farebná alebo podsvietnenia, len s malými odchýlkami v pravej časti testovaného kusu. Skvelé hodnoty sme namerali vo farebnej odchýlke, respektíve presnosti. Delta-E má priemernú hodnotu 0,92 a maximum bolo len 1,78. To sú naozaj skvelé parametre, veď Delta-E pod 2 je hodnotené ako ideálna hodnota pre dizajnérsku prácu.

Na ovládanie displeja slúži aplikácia ROG Game Visual, kde si môžete prepínať medzi viacerými režimami či upraviť parametre farieb podľa seba.

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake

Od února jsou v povědomí problémy se stabilitou pozorované ve hrách s vysoko taktovanými zejména 125W modely procesorů Core 13. a 14. generace. Vzhledem k četnosti se s nimi potýkají autoři her i výrobci počítačů. Teď zareagoval také Asus a vydává aktualizaci, která má pomoci uživatelům, jejichž procesory Intel nejsou ve hrách stabilní (tj. nefungují korektně a způsobují chyby). Nejde ale o definitivní řešení, to by mělo přijít od Intelu. Celý článok „Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake“ »

  •  
  •  
  •  

Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II: Nielen najefektívnejšia

V pomere k výpočtovému (či hernému) výkonu má pri továrenských nastaveniach najnižšiu spotrebu. A ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II sa takisto radí k modernejším základným doskám, ktoré sú pre platformu Intel LGA 1700 dostupné. Je už z „druhej vlny“, v rámci ktorej sa modernizovala sieťová konektivita (s WiFi 7) a nová je napríklad aj podpora funkcie DIMM Flex užitočnej pre pamäte s mimoriadne vysokou priepustnosťou. Celý článok „Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II: Nielen najefektívnejšia“ »

  •  
  •  
  •  

Asus TUF B760M-BTF WiFi D4: Konektory čelom vzad!

Prečo dávať konektory z prednej strany základnej dosky, keď môžu byť zozadu? Nad týmto sa Asus a aj ďalší výrobcovia zamýšľajú pri základných doskách s povedzme inverzným rozložením konektorov. Model TUF B760M-BTF WiFi (D4) má spredu dozadu presunuté všetky konektory do posledného. To pri súčasnom trende presklených bočníc prispieva hlavne ku krajšiemu vzhľadu. V rámci rozboru nás budú ale zaujímať aj iné, merateľné veci. Celý článok „Asus TUF B760M-BTF WiFi D4: Konektory čelom vzad!“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *