Duel procesorov: AMD Ryzen 3 3100 vs. Intel Core i3-10100

Intro

Od predstavenia AMD Ryzen tretej generácie už ubehol rok, no stále nebola produktová línia hotová. Čakali sme na vynovenie najnižšieho radu s označením Ryzen 3. Medzičasom vyšla už 10. generácia procesorov Intel Core a medzi nimi aj nové modely triedy i3. Do duelu sa nám dostali novinky od oboch výrobcov, a to Ryzen 3 3100 a Core i3-10100. Ktorý je lepší?

Základné parametre



Tretia generácia Ryzen 3 prináša niekoľko zmien. Prvýkrát v tejto produktovej línii vidíme Hyperthreading (respektíve v terminológii AMD je to SMT – Simultaneous Multi-Threading), teda dve vlákna na jedno jadro. Doteraz boli všetky modely 4-jadrové a 4-vláknové. 4 jadrá ostali, no už máme 8 vlákien. To bola donedávna konfigurácia, akú ste mohli nájsť v Core i7-7700K. Teraz je v entry level procesoroch. Oproti predchádzajúcim Ryzen 3 prvej a druhej generácie dostali procesory vyššie základné takty aj boost. Konkrétne v prípade 3100 je to 3,6 GHz base clock a 3,9 GHz boost clock. Naďalej platí, že procesory sú odomknuténa taktovanie. Zväčšná bola cache, a to na celkových 18 MB. Zachované bolo aj TDP 65 W. Pribudla podpora PCIe 4.0, ktorú už poznáme s Ryzen 5, 7 a 9. Od 7 nm Zen 2 architektúre vieme, že prináša výrazné zlepšenia IPC a aj je energeticky efektívnejšia, hoci spotreba by pri tejto triede procesorov nemala byť vôbec problém. Spolu s novými procesormi Ryzen 3 sa na trh dostávajú aj lacnejšie základné dosky s čipsetom B550. Už máme niekoľko modelov na ceste, no na testovanie procesora bola použitá X570.

Na druhej strane máme 10. generáciu procesorov Intel Core s prezývkou Comet Lake. Prichádza v neľahkých časoch pre Intel, ktorý je atakovaný AMD snáď na všetkých frontoch. Azda najväčším problémom je, že stále sa pozeráme na 14 nm procesory, ktoré za číslovkou 14 nesú už toľko +, že to prestáva byť smiešne. V podstate ide o piatu iteráciu Skylake, čo neveští nič dobré. Obavy z prehrievania Core i9-10900K sa šíria ako blesk a nie sa čomu čudovať. Nové modely Core i7 a i9 budeme tiež testovať, späť však k téme. Core i3-10100 tiež prináša Hyperthreading k štyrom jadrám. Doteraz boli Ci3-9100 a Ci3-8100 štvorjadrové/štvorvláknové a Ci3-7100 a Ci3-6100 dokonca len dvojjadrá s HT. Zaujímavé, kam sme sa posunuli len za 3 roky, že? (Keď Core i3 má výbavu ako kedysi i7…).

Samozrejme, Ci3-10100 má nižšie takty ako spomínaná Ci7-7700K, ale ide o princíp. Okrem HT sa veľa zmien neudialo, base clock je stále 3,6 GHz ako aj pri 9100 a 8100. Mierne sa zvýšil boost na 4,3 GHz, ale to platí pre dve jadrá, all-core boost je 4,1 GHz. Procesor dostal kompatibilitu s 2666 MHz RAM a podporu až na 128 GB. Integrovaná grafika je stále UHD Graphics 630, tu sa žiadne veľké zmeny neudiali. Zmena, ktorá ale rozhodne nepoteší, je prechod na LGA1200 päticu, čo je už klasický spôsob Intelu, ako donútiť používateľov po dvoch rokoch kupovať nové dosky. Tentokrát je to odôvodnené tým, že LGA 1200 bude už kompatibilná s procesormi Rocket Lake z nadchádzajúcej 11. generácie, ktoré už majú podporovať PCIe 4.0, čo sa Ryzenov týka už rok. Viem si však predstaviť, že o dva roky tu máme opäť novú päticu, aby 10. generácia nebrzdila pokrok. V červenom tíme však vidíme, ako by to malo správne fungovať a AM4 sa tak dočká aj 4. generácie procesorov.

Metodika testovania

Procesory sme testovali v domácom, nie laboratórnom prostredí. Napriek tomu bola snaha o čo najpresnejšie výsledky. Tie sú preto priemerom nameraných hodnôt z opakovaných testov. Snažili sme sa eliminovať faktory, ktoré by ovplyvnili výkon okrem samotného procesora a základnej dosky. Použili sme tak v oboch prípadoch rovnaké komponenty. Idea všetkých testov bola základné nastavenia a zapnúť XMP, žiadne iné úpravy neboli spravené. Takto bude totiž väčšina používateľov aj reálne fungovať.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

AM5 základní desky už začaly dostávat podporu pro Zen 5

Jak daleko je přesně chvíle, kdy AMD vydá novou generaci procesorů s chystanou architekturou Zen 5, stále není jasné. Ale zřejmě se ten okamžik přiblížil, protože základní desky už pro ně začínají přidávat podporu v BIOSech, respektive UEFI firmwarech. To je důležité i proto, aby desky koupené v e-shopech nové procesory hned po vydání podporovaly (byť dnes už to s možnostmi flashování z USB není tak kritické). Celý článok „AM5 základní desky už začaly dostávat podporu pro Zen 5“ »

  •  
  •  
  •  

Radeony generace RDNA 4: Unikly specifikace a výkon obou GPU

V předchozích cyklech nové generace GPU měly dvouletý cyklus, což by vycházelo na letošní podzim. Nvidia před časem v roadmapě kladla GeForce RTX 5000 na rok 2025 a u AMD není stále jasné, kdy by mohly Radeony RX 8000 přijít, určitá šance, že to bude letos, ale asi zůstává. Nyní se na internetu objevily specifikace těchto GPU s architekturou RDNA 4. Pokud jsou pravé, možná by to i mohlo ukazovat na vydání relativně brzo. Celý článok „Radeony generace RDNA 4: Unikly specifikace a výkon obou GPU“ »

  •  
  •  
  •  

Zen 5 bude mít vyšší spotřebu i cenu, frekvence dosáhne 6 GHz

V pondělí jsme tu měli zprávu, dle níž by procesory AMD s architekturou Zen 5 měly dosahovat výkonů až o 40 % lepších na jedno jádro proti Zenu 4 (ne však nutně v jednovláknové aplikaci, jak jsem rozebírali). K Zenu 5 se toho teď na internetu seběhlo víc, takže se podíváme ještě na nějaké další zvěsti. Máme další únik o výkonu, ale bohužel i negativnější informace o možném napálení cen a o zvýšení spotřeby – to je asi skoro jisté. Celý článok „Zen 5 bude mít vyšší spotřebu i cenu, frekvence dosáhne 6 GHz“ »

  •  
  •  
  •  

Komentáre (3) Pridať komentár

  1. Nejsou závěry v části o výkonu ve hrách trochu zjednodušené? Řekl bych notně, jakkoli uznávám, že i3 nemusí být vyloženě nerozumná koupě.

    1. Ahoj, samozrejme výkon v hrách záleží na rozlíšení, grafických nastaveniach a kombinácii procesora a grafiky. V našom prípade úmyselne používame RTX 2080 Ti, aby grafika nebola bottleneck, no nepredpokladám, že by v praxi niekto takúto kombináciu používal. Na ukázanie rozdielu v hernom výkone CPU je potrebné dosiahnuť vysoké FPS, vtedy sa rozdiely medzi jednotlivým CPU ukážu. Ak budeme testovať 4K ultra, rozdiel medzi 45 a 45,5 FPS nikomu nič nepovie a bude to rozdiel spôsobený viac grafikou ako CPU. Čiže preto som testoval Full HD a medium/normal nastavenia. Naprieč hernými testami i3 ukázala o niečo lepší výkon, čo by som pripísal hlavne vyšším taktom. Kolega Ľubo sa s obomi CPU hral viac a v 4K bol rozdiel len 1 %, čo je presne to, čo som pred chvíľou spomenul. Pri Full HD aj jemu i3 vychádzala lepšie, takže ak niekto hľadá low budget CPU na hranie pri 144+ FPS táto i3 nemusí byť zlá voľba. Ide však o veľmi špecifické zameranie a Ryzen 3100 je určite univerzálnejší procesor.

      1. Já rozumím podstatě použité metodiky, ale drhne rozsah testů, aby bylo možno test obecně uzavřít s tím, že se dočkáme až 30% výkonnostního bonusu – vyznívá to trochu jako špatná reklama, chybí už jen odkaz na poznámku pod čarou specifikující podmínky. No a když jsi nakousl, že je 3100 univerzál a na kancelářskou práci jednoznačně výhodnější, asi bych se mohl hádat pro přítomnost grafiky a možnosti akcelerace. Jen se mi zdá, že v článku padají některá definitiva, o jejichž platnosti se dá pochybovat a raději bych na nich ubral.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *