APU Ryzeny 7000 příští rok už budou mít GPU architektury RDNA 3

APU Phoenix možná dostane grafickou architekturu RDNA 3 jen krátce po té, co přijde do dGPU

Letos na podzim by AMD mělo vydat novou generaci grafických karet (Radeon RX 7000) a procesorů pro desktop, Ryzeny 7000 „Raphael“ s jádry Zen 4. Tuto architekturu by ale měly poměrně rychle převzít také procesory (APU) pro notebooky – Ryzeny 7000 „Phoenix“. O těch je toho zatím známo málo, ale vypadá to, že už k nim také něco uniklo – kód ovladačů pro Linux odhalil architekturu integrovaného GPU.

Do open source kódu, který zajišťuje obsluhu hardwaru od AMD v Linuxu v rámci jádra, ovladačů GPU a dalších komponent se teď začala zdá se dostávat podpora pro novou architekturu RDNA 3. Ta se interně označuje GFX11 a jednotlivé její implementace (mezi jednotlivými GPU AMD mívá malé rozdíly) se pak v kódu označují „gfx110x“. A nyní do kódu přibyl základ podpory pro první takový hardware.

Jsou to tři samostatná GPU, která zřejmě odpovídají chystaným čipům (respektive čipletovým GPU) Navi 31, Navi 32 a Navi 33. Ovšem v kódu je pak ještě čtvrtá položka, u které je uvedeno, že jde o APU, tedy integrovanou grafiku.

Tento seznam ukazuje na to, že AMD připravuje APU neboli procesor Ryzen pro notebooky (a eventuálně možná i pro desktop), který bude mít architekturu iGPU již RDNA 3 (označené je GFX1104). Podle leakerů, kteří si tohoto všimli, je pravděpodobně tímto procesorem již mobilní Ryzen 7000 „Phoenix“.

Není ale zatím nezvratně doloženo, že tento záznam mluví o APU Phoenix. Teoreticky by třeba mohlo jít i o procesor o generaci pozdější (Ryzen 8000, kódové označení je údajně Strix Point). Ovšem APU Phoenix bude vyráběné na stejné 5nm technologii jako samostatná GPU architektury RDNA 3 pro Radeony RX 7000, takže by to u něj dávalo smysl kvůli sdílení návrhu. Starší architekturu RDNA 2 pro 5nm proces firma asi portovanou nemá.

Použití architektury RDNA 3 by této integrované grafice mohlo slušně zlepšit výkon, protože se očekává, že zlepší „IPC“, tedy výkon při určité frekvenci a počtu výpočetních jednotek. Ryzeny 7000 „Phoenix“ by tedy mohly mít zajímavý grafický výkon, možná překonávající dnešní samostatné Radeony RX 6400 a RX 6500 XT. Navíc čipy budou mít procesorová jádra Zen 4 a 5nm proces, takže by měly být hodně zajímavé.

AMD Ryzen 6000 „Rembrandt“ pro notebooky (Zdroj: AMD)

Tyto procesory by AMD mělo odhalit začátkem příštího roku. Mobilní Ryzeny totiž firma tradičně uvádí na trh během CES a poté se notebooky objevují během února až března. Desktopová verze pro socket AM5 by nejspíš také měla existovat, ta ale vyjde asi až někdy později v roce 2023.

Zdroj: Kepler (1, 2)

Jan Olšan, redaktor Cnews.cz


⠀⠀

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Radeony RX 8000 mají prý zcela nové akcelerátory ray tracingu

Grafiky Radeon mají obvykle lepší výkon při stejné ceně než grafiky GeForce, ale jako jeden z důvodů, proč preferovat Nvidii, se často cituje lepší výkon při použití raytracingových efektů, s nimiž na aktuálních grafikách GeForce klesne výkon méně než u AMD. Mohlo by se to ale změnit. Zdá se, že právě akcelerace ray tracingu projde v nových grafikách AMD s architekturou RDNA 4, generaci Radeon RX 8000, největšími změnami. Celý článok „Radeony RX 8000 mají prý zcela nové akcelerátory ray tracingu“ »

  •  
  •  
  •  

MSI přestává prodávat grafiky Radeon. Soustředí na GeForce

Vypadá to, že se opět zmenší výběr grafických karet AMD Radeon. Ty výrobci obvykle nabízejí v menším počtu variant proti grafikám Nvidia GeForce, ale je i o dost více výrobců, od nichž se dá koupit grafika Nvidie, proti těm, kteří vyrábějí Radeony. Mezi těmi teď ubude společnost MSI, která podobně jako Asus nebo Gigabyte dlouho vyráběla grafiky obou značek, ale nyní se přeorientovává čistě na Nvidii. A prakticky s okamžitou platností. Celý článok „MSI přestává prodávat grafiky Radeon. Soustředí na GeForce“ »

  •  
  •  
  •  

Windows 11 už nepoběží na dalších procesorech, potřebují SSE4.2

Letos Microsoft naplnil mlhavá varování provázející od vydání kompatibilitu Windows 11 se staršími počítači, jejichž procesory nejsou oficiálně podporované, a začal používat instrukci POPCNT, čímž systém přestává fungovat na řadě procesorů. To však nebylo všechno a požadavky se mohou dále zvyšovat. Teď totiž Windows 11 začínají vyžadovat další instrukční rozšíření, které odstaví další skupiny procesorů, mezi nimi i Phenomy a první APU. Celý článok „Windows 11 už nepoběží na dalších procesorech, potřebují SSE4.2“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *