Asus ZenBook Pro Duo – keď jeden displej nestačí

Parametre a detaily

V Berlíne na IFA 2019 sme prvýkrát videli zaujímavý notebook s dvomi displejmi s názvom ZenBook Pro Duo. Teraz sa nám dostal do rúk aj na podrobnú recenziu, v ktorej sa pozrieme na to, či má druhý displej nad klávesnicou nejaký reálny význam alebo ide len o akýsi módny výstrelok. Možno sme však pri zrode novej éry, poďme sa naň spoločne pozrieť.

Základné parametre


Detaily

Balenie je netradične rozdelené do dvoch škatúľ.

Obsahom je tradične notebook, nabíjačka a dokumentácia. Príjemným prekvapením je prítomnosť stylusu a podložky pod zápästia.

Prvé, čím vás ZenBook Pro Duo zaskočí, je jeho hmotnosť, a to nie v pozitívnom slova zmysle. Je až prekvapivo ťažký s hmotnosťou 2474 gramov rozhodne nepatrí medzi najľahšie 15″ notebooky na trhu. Jeho rozmery sú pritom kompaktné a nič nenasvedčuje tomu, že by mal byť až taký ťažký. Hmotnosť má totiž vyššiu ako ROG Scar III, ktorý sme nedávno testovali. Ostáva tak len polemizovať, či je za vyššou hmotnosťou práve druhý displej, celohliníkové telo alebo niečo iné…

   

Dizajn notebooku je na jednotku. Ide skôr o štýlové zariadenie ako biznisové či herné, takže zabudnite na RGB alebo fádne farby. ZenBook Pro Duo je odetý do akejsi sivo-modro-zelenej farby, ktorá bude rozhodne vyčnievať v mori čiernych a strieborných zariadení.

   

Testovaná konfigurácia disponuje 6-jadrovým procesorom Intel Core i7-9750H, 16 GB RAM, grafikou Nvidia RTX 2060 v mobilnej verzii a 512GB SSD. Pozeráme sa teda na jednu zo základných konfigurácií. Za príplatok môžete dostať Intel Core i9-9980HK, 32 GB RAM či 1TB SSD.

Portová výbava je na pomery dnešných ultrabookov dobrá, no nie skvelá. Na ľavej strane sa nachádza napájací konektor, HDMI 2.0b a USB-C 3.1 gen 2 (10 Gb/s). Na pravom boku je Thunderbolt 3, audio konektor a druhý USB 3.2 gen 2 (10 Gb/s). Chvála tomu, kto konečne Asus inžinierov presvedčil, aby znovu použili Thunderbolt 3, nakoľko na posledných produktoch zo série ZenBook, ale aj Zephyrus absentoval. Uvítal by som však ešte jeden a k nemu aj slot pre SD kartu, ak má ísť o notebook pre kreatívcov ako grafikov či fotografov.

Predná aj zadná strana už žiadne ďalšie porty neobsahujú a nenájdeme na nich ani žiadne ďalšie ovládacie prvky.

   

Veko displeja ponúka pekné spracovanie v štýle sústredných kružníc okolo loga Asus. Pôsobí to efektne najmä pri rôznych svetelných podmienkach, kedy sú niektoré časti tmavšie a iné svetlejšie, čo môžete vidieť aj na našich fotografiách.

Spodná strana má dve perforácie pre prísun vzduchu k ventilátorom. Úplne tu chýbajú nožičky a namiesto nich sú tu dva pásy s drsnou textúrou, ktorá pripomína umelú kožu, ktoré majú zabrániť posúvaniu na podložke.

Pri odnímaní spodného krytu sa dostávame ku komponentom. Zaujme netradičné rozloženie ventilátorov a izolácia nad kartou WiFi kartou aj SSD.

O odvod tepla z CPU aj GPU sa stará viacero heatpipe, ktoré vedú k ventilátorom na pravej aj ľavej strane notebooku. Systém chladenia vyzerá na prvý pohľad solídne, uvidíme, ako sa mu bude dariť v našich testoch.

Celú spodnú časť zapĺňa 71Wh batéria. Po jej bokoch nájdeme reproduktory.

   

Dostávame sa k poslednej časti prehliadky komponentov, ktorou sú možnosti vylepšenia v budúcnosti. Prakticky jediné, čo budete môcť vylepšiť, je M.2 SSD. Karta Wi-Fi by sa tiež dala vymeniť, je tu však Intel AX200, ktorá je momentálne najlepšie čo môžete v notebooku mať. Pri sťahovaní hier zo Steam na testy som cez WiFi dosiahol rýchlosť až 96 MB/s vďaka využitiu WiFi 6 rýchlostí na routri Asus RT-AX88U, ktorý sme otestovali v lete.

   

Pri otváraní ZenBook Pro Duo som narazil na komplikácie v podobe T5 skrutiek a dvojice gumových krytiek. Asus veľmi nechce, aby ste notebook otvárali, čo je krok späť oproti ROG Scar III, ktorý sa dal otvoriť pomerne rýchlo a jednoducho ak opomenieme káble vedúce k RGB podsvieteniu. V ďalšej iterácií by som tak uvítal jednoduchšie otváranie aj viac možností vylepšenia.

Veko displeja sa nedá vyklopiť úplne na 180 stupňov, uspokojiť sa tak budete musieť len so zhruba 160 stupňami. Treba si tiež všimnúť, že spodná časť displeja sa akoby zarýva do podložky a nadvihuje klávesnicu, čím sa nie len vytvára priestor pre ventiláciu, ale aj mierny sklon klávesnice pre pohodlnejšie písanie.

Keď už sme pri písaní, poďme sa pozrieť na klávesnicu. Vzhľadom na prítomnosť druhého displeja bola posunutá do spodnej časti. Preto touchpad nájdeme vpravo na mieste numerickej klávesnice.

Klávesy ponúkajú 1,4mm zdvih a príjemnú odozvu. Klávesnica milo prekvapila, píše sa na nej dobre. Vytkol by som malé šípky, ale to bude preto, že som zvyknutý na klávesnice ThinkPad. Takisto aj malý pravý Enter na štýl US klávesnice namiesto veľkého v tvare opačného L, na aký sme u nás zvyknutí. Naopak chválim veľké množstvo multimediálnych skratiek v hornom rade a biele podsvietenie.

Podložka pod zápästia je vítaná, nakoľko hrúbka notebooku je pomerne vysoká a vďaka nej tak prekonáte rozdiel medzi klávesami a stolom. Ide však len o kus plastu s akoby koženou textúrou a protišmykový gumenými prúžkami. Škoda, že sa nepripája magneticky.

Zaujímavá je tiež možnosť prepnúť sa do režimu numerickej klávesnice, ktorá sa zobrazí na ploche touchpadu. Funguje to prekvapivo dobre, treba však počítať s tým, že po stlačení číslice nemáte žiadnu odozvu na dotyk a používanie tak nie je úplne ideálne. Pri zapnutej numerickej klávesnici môžete touchpad aj naďalej používať na pohyb myši, klikanie je však už problematické, lebo stláčate zobrazené číslice.

Na prednej hrane notebooku nájdeme označenie harman/kardon, ktoré napovedá, že notebook má solídnu audio sústavu.

V praxi znejú reproduktory naozaj dobre. Samozrejme lepšie by bolo, keby smerovali nahor k používateľovi a nie odrážali zvuk od stola, no nad klávesnicou kvôli displeju už žiadne miesto neostalo.

HD kamera je na rovnako zlej úrovni ako na ostatných notebookoch, tu sa žiadne prekvapenie nekoná. Naopak, poteší IR kamera pre prihlásenie Windows Hello. Odomykanie tvárou je rýchle a funguje veľmi dobre. Plne nahrádza čítačku odtlačkov prstov, ktorá sa na notebooku aj tak nenachádza.

Batéria a výdrž na jedno nabitie sú pri notebooku tiež jedným z kľúčových parametrov. Osobne som od ZenBook Pro Duo očakával viac, najmä pri vypnutom druhom displeji. 71Wh batéria je však zjavne na výkonné komponenty v kombinácii s dvomi displejmi málo a v našom teste na YouTube sme tak namerali len 4 hodiny a 8 minút pri vypnutom ScreenPad Plus a 3 hodiny a 37 minút, ak bol druhý displej aktívny. Na pracovný notebook pre kreatívcov na cestách sa mi to zdá málo. Nabitie 230 W nabíjačkou trvalo 2 hodiny a 21 minút.

Ostáva nám pozrieť sa už len na ScreenPad Plus, ktorý si však zaslúži samostatnú sekciu.

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake

Od února jsou v povědomí problémy se stabilitou pozorované ve hrách s vysoko taktovanými zejména 125W modely procesorů Core 13. a 14. generace. Vzhledem k četnosti se s nimi potýkají autoři her i výrobci počítačů. Teď zareagoval také Asus a vydává aktualizaci, která má pomoci uživatelům, jejichž procesory Intel nejsou ve hrách stabilní (tj. nefungují korektně a způsobují chyby). Nejde ale o definitivní řešení, to by mělo přijít od Intelu. Celý článok „Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake“ »

  •  
  •  
  •  

Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II: Nielen najefektívnejšia

V pomere k výpočtovému (či hernému) výkonu má pri továrenských nastaveniach najnižšiu spotrebu. A ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II sa takisto radí k modernejším základným doskám, ktoré sú pre platformu Intel LGA 1700 dostupné. Je už z „druhej vlny“, v rámci ktorej sa modernizovala sieťová konektivita (s WiFi 7) a nová je napríklad aj podpora funkcie DIMM Flex užitočnej pre pamäte s mimoriadne vysokou priepustnosťou. Celý článok „Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II: Nielen najefektívnejšia“ »

  •  
  •  
  •  

Asus TUF B760M-BTF WiFi D4: Konektory čelom vzad!

Prečo dávať konektory z prednej strany základnej dosky, keď môžu byť zozadu? Nad týmto sa Asus a aj ďalší výrobcovia zamýšľajú pri základných doskách s povedzme inverzným rozložením konektorov. Model TUF B760M-BTF WiFi (D4) má spredu dozadu presunuté všetky konektory do posledného. To pri súčasnom trende presklených bočníc prispieva hlavne ku krajšiemu vzhľadu. V rámci rozboru nás budú ale zaujímať aj iné, merateľné veci. Celý článok „Asus TUF B760M-BTF WiFi D4: Konektory čelom vzad!“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *