Asus ZenBook 13 OLED: Dostupný ultrabook so špičkovým displejom

Parametre a detaily

Asus minulý rok predstavil nové ZenBooky, ktoré postupne vylepšuje a okrem procesorov novej generácie sme sa dočkali aj zmeny technológie displejov, o ktorej sme vám už v samostatnom článku písali. Na test sa k nám dostal najlacnejší model s OLED displejom. Ten má okrem 13-palcového tela i vynovený Ryzen 5500U. Alternatívnu konfiguráciu s platformou Intel sme testovali len nedávno a tak sa tu črtá zaujímavé porovnanie.

Základné parametre


Detaily

Oproti predchodcovi novinka prináša v podstate len nové komponenty a displej úvodná časť článku bude preto kratšia, než zvyčajne. Balenie je prakticky identické s predchádzajúcimi testovanými notebookmi.

Okrem notebooku je v balení redukcia z USB-C na audio jack aj ochranný obal, podobne ako sme videli pri predchádzajúcich testoch.

Navonok je UM325U zhodný s UX325E, čo nie je žiadne prekvapenie. Vonkajšie rozmery aj hmotnosť ostali rovnaké, stále ide o veľmi kompaktný a s 1,1 kg hmotnosťou, veľmi ľahký notebook.

Vylepšenia sa udiali hlavne pod povrchom a to najmä zmenou technológie displeja. Displeju sa budeme venovať v samostatnej kapitole. V skratke len teda za zmienku stojí, že novinka dostala OLED namiesto klasického panelu IPS, čo je v tejto cenovej kategórii nevídané. OLED refresh ZenBookov sa týka viacerých modelov, nielen testovanej 13.

Testovaný notebook nesie označenie UM325UA-KG022T a ide o najdostupnejšiu vstupenku do sveta OLED v tomto modelovom rade. V útrobách notebooku nájdete nový Ryzen 5 5500U, 8 GB operačnej pamäte a 512 GB SSD. K dispozícii sú aj modely s 11. generáciou Intel Tiger Lake, pričom takýto model sme už testovali. Vtedy však ešte mal displej IPS a nie OLED. Na stránke výrobcu nájdete informáciu aj o Ryzen 7 modeloch, tie sú však u nás menej dostupné. Na výber tak v praxi máte s Ryzen 5 a Core i5 a i7.

Jednotlivé modely sa potom rozlišujú veľkosťou operačnej pamäte – 8 alebo 16 GB a takisto veľkosťou SSD – 512 GB alebo 1 TB. Intel platforma podľa stránky výrobcu ponúka aj 32 GB RAM a 2 TB úložisko, no dostupnosť takejto konfigurácia je u nás otázna. Ceny sa pohybujú okolo 960 eur za Ryzen 5 verziu, 1050 za Ryzen 7, 1080 za Core i5 a 1200 za Core i7.

Všetky ostatné aspekty ostali nezmenené. Stále tu nájdete kovové telo, prémiové spracovanie a pomerne bohatú portovú výbavu. Je tu dvojica portov USB-C, jeden port USB-A, slot pre microSD karty či plnohodnotné HDMI sú pri ultrabookoch skôr raritou a portovú výbavu na ZenBookoch preto vždy chválim. 14-palcový model ponúka aj samostatný 3,5 mm audio jack, pri 13-palcovom modeli si budete musieť vystačiť s redukciou. Za zmienku stojí fakt, že konfigurácie Intel ponúkajú  konektory Thunderbolt 4 USB-C, pri AMD ide len o bežné 10 Gb porty. V obidvoch prípadoch je však podporované nabíjanie aj video výstup.

Rovnako boli zachované aj ďalšie funkcie ako IR kamera pre Windows Hello, zvýšená odolnosť s certifikáciou MIL-STD 810G či nadpriemerne veľká batéria.

Nezmenená ostala aj predná hrana notebooku bez výrezu, napriek tomu sa veko displeja dá ľahko nahmatať a otvoriť. Notebook tiež otvoríte použitím jednej ruky, čo nebýva samozrejmosťou, hlavne pri takto ľahkých zariadeniach. Zadná časť ukrýva všetky otvory ventilácie a chladiaceho systému.

   

Pohľad zhora znova ukazuje veko s logom Asus a kruhovú štruktúru jeho povrchu. Spodná časť má štyri gumové nožičky a mriežku ventilácie v hornej časti. Po odobraní spodného krytu sa dostanete ku komponentom. Na jeho demontáž potrebujete skrutkovač T5. Upozorniť treba na dvojicu skrutiek ukrytých pod gumenými nožičkami.

   

Rozloženie nijako neprekvapí, zaujme sýto modrá základná doska, podobne ako pri ZenBook 14 a 13. Celú spodnú časť zaberá veľká batéria a vedľa nej vidíme ešte reproduktory. Vnútro je prakticky identické s naposledy testovanou Intel verziou.

O chladenie sa stará jedna veľká heatpipe vedúca od procesora až k heatsinku, cez ktorý ventilátor fúka vzduch. Na účinnosť tohto chladenia sa pozrieme neskôr v testoch.

Ďalšie aspekty ako klávesnica, touchpad, kamera, Ergo Lift pánt a podobne ostali nezmenené, odporúčame preto pozrieť si predchádzajúce recenzie, ak vás tieto oblasti zaujímajú.

Batéria má aj v novom modeli rovnakú 67 Wh kapacitu, čo je stále medzi 13-palcovými notebookmi nadpriemerná hodnota. Nabíjanie prebieha cez USB-C nabíjačku v balení, ktorá po hodine nabije batériu na cca 75 % a plné nabitie trvá takmer dve hodiny. Predchodca s 11. generáciou Intel je kráľom nášho YouTube testu výdrže batérie, novinka s OLEDom zaostala o 40 minút, čo je s celkovou hodnotou takmer 9 hodín stále veľmi dobrá hodnota.

Poďme sa pozrieť na výsledky testov.

  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake

Od února jsou v povědomí problémy se stabilitou pozorované ve hrách s vysoko taktovanými zejména 125W modely procesorů Core 13. a 14. generace. Vzhledem k četnosti se s nimi potýkají autoři her i výrobci počítačů. Teď zareagoval také Asus a vydává aktualizaci, která má pomoci uživatelům, jejichž procesory Intel nejsou ve hrách stabilní (tj. nefungují korektně a způsobují chyby). Nejde ale o definitivní řešení, to by mělo přijít od Intelu. Celý článok „Asus vydává aktualizace BIOSu řešící nestabilní Intel Raptor Lake“ »

  •  
  •  
  •  

Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II: Nielen najefektívnejšia

V pomere k výpočtovému (či hernému) výkonu má pri továrenských nastaveniach najnižšiu spotrebu. A ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II sa takisto radí k modernejším základným doskám, ktoré sú pre platformu Intel LGA 1700 dostupné. Je už z „druhej vlny“, v rámci ktorej sa modernizovala sieťová konektivita (s WiFi 7) a nová je napríklad aj podpora funkcie DIMM Flex užitočnej pre pamäte s mimoriadne vysokou priepustnosťou. Celý článok „Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II: Nielen najefektívnejšia“ »

  •  
  •  
  •  

Asus TUF B760M-BTF WiFi D4: Konektory čelom vzad!

Prečo dávať konektory z prednej strany základnej dosky, keď môžu byť zozadu? Nad týmto sa Asus a aj ďalší výrobcovia zamýšľajú pri základných doskách s povedzme inverzným rozložením konektorov. Model TUF B760M-BTF WiFi (D4) má spredu dozadu presunuté všetky konektory do posledného. To pri súčasnom trende presklených bočníc prispieva hlavne ku krajšiemu vzhľadu. V rámci rozboru nás budú ale zaujímať aj iné, merateľné veci. Celý článok „Asus TUF B760M-BTF WiFi D4: Konektory čelom vzad!“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *