Dvojtest monitorov MSI: 2160p alebo 1440p rozlíšenie na 32″?

Detaily

32-palcové monitory boli ešte nedávno pomerne okrajovou kategóriou a výrobcovia tlačili najmä na menšie 27″ verzie. V poslednej dobe akoby sa s monitormi s 32″ uhlopriečkami roztrhlo vrece a po novinke od AOC sa pozrieme hneď na dva nové herné modely MSI. Na prvý pohľad vyzerajú rovnako, no okrem názvu sa líšia aj v paneloch, konektivite, či iných drobnostiach, ktoré si postupne rozoberieme.

Základné parametre


Balenie a výbava

Balenie monitorov je veľmi podobné a okrem inej grafiky na displeji a v pozadí sú balenia prakticky zhodné. Dôležité je tak všímať si hlavne nápisy, ktoré nám odhalia hlavný rozdiel medzi oboma modelmi, ktorým je rozlíšenie. Pre zjednodušenie ich budeme v recenzii označovať ako QHD a UHD verzie, aby sme nemuseli písať dlhé modelové označenia MPG321xx…

   

.  

V balení nájdeme napájací kábel bez veľkého adaptéra, nakoľko zdroj je integrovaný v monitore, HDMI, DisplayPort aj káble USB-C, ďalej USB typu B aj audio káble doplnené dokumentáciou a skrutkami.

Monitory zdieľajú rovnaký stojan obdĺžnikového tvaru, ktorý pevne drží na stole a hoci jeho plocha je väčšia, dá sa naň niečo položiť, takže nejde o úplne stratený priestor na stole.

Druhá časť stojana je rovnako odetá do čiernej farby s nenápadným nápisom Gaming Series na zadnej strane. Ponúka otvor na kabeláž a výškové nastavenie, na ktoré sa neskôr pozrieme detailnejšie. RGB osvetlenie stojana ani jedna novinka neponúka.

Naďalej platí, že na spojenie oboch častí stojana nepotrebujete žiadne nástroje a je to len otázka pár sekúnd.

Zadná strana kombinuje dizajn brúseného hliníka s lesklou čiernou a otvormi pre RGB osvetlenie, nechýbajú ani zlaté logá, ktoré u výrobcu už nejaký ten rok vídame. Nechýba ani úchyt VESA 100 × 100.

Inštalácia stojana k monitoru sa nám u MSI nezmenila a stále vyžaduje dva kroky.

Okrem klasického zakliknutia stojana do VESA otvoru je potrebné ešte spodný okraj uchytiť dvomi skrutkami, čo predlžuje inštaláciu. Je zvláštne pozorovať, že MSI stále tento spôsob zachováva, keď konkurencia už žiadne skrutky nepoužíva.

Nakoľko majú monitory zhodnú konštrukciu, budeme si ukazovať vždy len jeden a na rozdiely medzi QHD a UHD verziou vždy upozorníme.

Pohľad na prednú stranu ukazuje veľký rovný panel s antireflexnou úpravou, bezrámikový dizajn z troch strán a pomerne tenkú spodnú bradu, ktorá z diaľky nijako nevytŕča.

Zadná strana je bez aktívneho RGB LED pomerne nenápadná a okrem lesklého „krídla“ veľmi nevidieť herného ducha monitora.

Portová výbava je po rozlíšení displeja ďalším dôležitým aspektom, v ktorom sa testovaná dvojica líši. Začneme QHD modelom (MPG321QRF-QD). Ten ponúka dvojicu HDMI 2.0b a jeden DisplayPort 1.4, doplnený o USB-C s DP alt. mode. Nasleduje USB typu B vo verzii 3.0 a jediný, USB typu A hneď vedľa. Úplne vpravo vidíme audio konektor.

UHD model má výrazne plnšiu spodnú stranu, čo je spôsobené trojicou USB typu B vo verzii 2.0, ktoré sú prepletené medzi video konektormi a na rozdiel od jedného typu A pri QHD modeli tu nájdeme až 4 USB typu A 2.0. Audio konektor je na rovnakom mieste.

Naľavo od video/USB portov nájdeme napájací konektor, pričom zdroj je integorvaný v monitore.

Podobne ako sme videli rozdiel medzi portami USB na spodnej strane, tak aj konektory na boku sa líšia v štandarde USB. QHD model má rýchlejšie porty USB 3.2 gen. 1, zatiaľ čo UHD verzia ich má len štandardu 2.0. Rozdiel v rýchlosti je spôsobený najmä tým, že UHD model je určený aj pre konzolové hranie a porty USB majú slúžiť na pripojenie príslušenstva ako gamepad, myš či klávesnica a nie na prenosy dát z pamäťového kľúča USB a podobne.

Na ovládanie slúži joystick v zlatej farbe, podobne ako pri predchádzajúcich testovaných modeloch výrobcu.

Ďalšie tlačidlá slúžia na zapnutie/vypnutie monitora a aktivovanie makro režimu.

   

Na prednej strane pod logom nájdeme svetelný senzor a po oboch stranách mikrofón.

Stojan oboch monitorov ponúka možnosť výškového polohovania, aj naklopenia displeja.

Náklon je možný v rozsahu +20° a – 5°. Výšku si môžete nastaviť a to od 50 do 150 mm od podložky. Vrchná hrana monitora sa tak hýbe od 480 do 580 mm od stola. Celkový rozsah výškového nastavenia je teda 100 mm.

Monitor ponúka tiež možnosť otáčania do strán a to 30 stupňov v oboch smeroch. Pivot, teda otočenie na výšku tu nenájdete.

Zadná strana ponúka decentné osvetlenie RGB, ktoré si samozrejme môžete prispôsobiť aj zosynchronizovať s príslušenstvom a komponentami.

V balení nájdete aj zaujímavý doplnok, ktorý slúži na držanie kábla myši.

Držiak sa uchytí o spodnú časť monitora, kde sú pripravené otvory. Tie sú na oboch stranách monitora, takže toto riešenie je vhodné pre pravákov aj ľavákov.

V teste backlightbleed si UHD model počínal veľmi dobre, voľným okom nebolo vidieť takmer žiadne odchýlky, čo si zaslúži pochvalu.

QHD model už taký skvelý nebol, tu vidieť ochýlky vľavo hore aj vpravo dole, no nie je to nijako dramatické a dá sa povedať, že ide o priemer.

Samozrejme ako vždy platí, že každý panel je iný a váš kúsok môže byť lepší, ale aj horší. Uniformitu si v nasledujúcej kapitole premeriame aj kolorimetrickou sondou.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Pastva pre oči. Test monitora MSI MPG 321URX QD-OLED

Ako sa hovorí, do tretice všetko dobré. Tretí OLED u nás v teste je po širokáči MSI a obrovi ROG opäť z dielne MSI a tentokrát konečne tradičnejší 32″ formát so 4K rozlíšením a s obnovovacou frekvenciou obrazu až 240 Hz, čo sú špičkové parametre. Okrem toho prináša MPG 321URX tretiu generáciu QD-OLED s 3-ročnou zárukou a veľkým množstvom funkcií, na ktoré sa pozrieme podrobnejšie. Celý článok „Pastva pre oči. Test monitora MSI MPG 321URX QD-OLED“ »

  •  
  •  
  •  

Monitor Philips 40B1U5601: Veľký, ultraširoký a rovný

Ultraširoké monitory boli dlhé roky dostupné predovšetkým v 34-palcovom vyhotovení. Či už išlo o modely s rovnými alebo zahnutými panelmi, na prácu alebo na hranie. Philips však po novom expanduje a prechádza na 40-palcovú uhlopriečku. Jedným z prvých takýcho zväčšenych prírastkov je WQHD monitor s označením 40B1U5601, sprituálny nástupca Philips 34B1U5600. Ten už z testov poznáte. Celý článok „Monitor Philips 40B1U5601: Veľký, ultraširoký a rovný“ »

  •  
  •  
  •  

AOC U32P2CA – Známa tvár s nový trikom

Pri pohľade na U32P2CA môžete zažiť mierne deja-vu. Ide totiž o vynovenú verziu U32P2, ktorý sme pred nejakým časom testovali. Novinka navonok neponúka žiadne zmeny a neprináša ani nový panel, ale jedno zásadné zlepšenie, ktoré ocenia najmä používatelia notebookov. Ako už možno podľa modelového označenia tušíte, ide o USB-C konektor. A nie hocijaký, ale s podporou 65 W nabíjania aj DisplayPort 1.2. Celý článok „AOC U32P2CA – Známa tvár s nový trikom“ »

  •  
  •  
  •  

Komentáre (4) Pridať komentár

  1. Pre mladých s dobrým zrakom, 32″ UHD, pre starších, s horším zrakom 32″ QHD a keď UHD, tak 43″ TV.
    Celé určenie tých monitorov je pre mladých s orlím zrakom, ktorí využijú vysoké frekvencie. Cena oproti 60-75Hz trojnásobná.
    Určite odporúčam radšej väčší v rozmeroch, alebo s nižším rozlíšením. Ušetríte si tak časom 2-3 dioptrie.
    Inak fajn recenzia, prečítal, pozrel som si ju, ale viac ako 500 eur do monitoru by som nedal. Tie nad 500 sú určené profíkom, ktorí majú aj kalibračné sondy.
    Skôr by som uvítal občas recenziu lacnejších. Už som kúpil monitory, plánujm akurát tak kúpiť 32″ QHD pre príbuzného, čakám na nové modely, nechcem tie predávané už 2-3 roky, ale s cenou to je asi tak do 300 Eur. Kedysi (2019-2020) 32″ IPS AOC alza predávala za 170Eur a ja nekúpil, že načo 🙂

    Vie niekto, prečo takmer všetky monitory QHD a UHD od tých 27″ sú väčšinou IPS? Mám aj ja teraz IPS, ale predtým keď som mal FHD, vyberal som VA strašený zlou čiernou pri IPS, ale na mojom IPS čierna je čierna. Čo sa zlepšilo, majú matné povrchy, pred niekoľkými rokmi blázni vyrábali chvíľu s lesklými. Keď som sa pýtal prečo, no sýtejšie farby. Ja že ok, aspoň sa nemusím otáčať, uvidím všetko za sebou.

    1. Tak to teda nevím, jak bys klasifikoval můj zrak, když léta používám 4K na 24″ a výhledově bych se nebránil ani 5K na stejné úhlopříčce 😀

      1. Že nečítaš z mobilu v posteli. To je ničiteľ očí. Potom prídeš pracovať ku PC a zistíš, že musíš ísť bližšie, lebo nevidíš. Mne oči zničil mobil, keď narástli a namiesto 10″ tabletu som začal používať 5″ mobil. Ale 4K na 24″ by som nedal. Samozrejme pokiaľ máš nastavené 100% zväčšenie a nie 150-200%. Len samotné tlačidlá by boli tak malé, že by to musela byť extra presnosť, aj s laserovou myškou.
        Nech ti zrak vydrží čo najdlhšie.

        1. Škálování GUI je samozřejmě stále problém, nic ale nevyřešíme tím, že vývojáře nedonutíme mu čelit. Používám běžné škálování, mám ve zvyku pracovat s mnoha nástroji najednou a myš mám za pár stováků. Používám ještě 13″ tablet s 1080p, kde bych ocenil 1440p a na terminálu mám 1440p na 24″ – to považuji za ještě použitelné. Mi zase příjde docela zhovadilé lifrovat do omezeného prostoru domácnosti i kanceláře monitor větší jak 27″, vícero monitorů, nebo zakřivený ultrawide, který zkreslí každou rovnou čáru – nemám potřebu si při práci připadat jak pilot Boeingu 😛

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *