Jak vybrat vhodný router v roce 2024

V dnešní zrychlené IT době je jedním z klíčových prvků mít doma a nebo v práci rychlý a zabezpečený internet. To vše je úzce propojené nejen s internetovým tarifem, ale také s výběrem správného routeru. Ten zapůjčený od poskytovatele internetových služeb nemusí být nejvýhodnější a nejspolehlivější. Mnoho uživatelů ještě používá WiFi 5 a nebo dokonce staré WiFi 4 routery. Celý článok „Jak vybrat vhodný router v roce 2024“ »

AMD dává k Radeonům RX 7700 XT a 7800 XT dvě hry zadarmo

Už dlouho (od listopadu 2023) neproběhla žádná akce s tzv. „bundlem“ hry zadarmo ke koupené grafické kartě, což jinak dříve AMD i Nvidia dělávaly i několikrát do roka. Suploval to sice Asus s nejnovějším dílem série Yakuza, což se ale týkalo jen karet vyráběných pouze touto firmou. Teď po delší době přichází opět akce na podporu prodejů grafik Radeon od AMD a budou se s ním dát získat dokonce dvě hry. Celý článok „AMD dává k Radeonům RX 7700 XT a 7800 XT dvě hry zadarmo“ »

Hlavne čo najnižšia cena: Nová termopasta Endorfy Pactum 1

Endorfy vydalo teplovodivé pasty Pactum 1. Tie sa vyznačujú predovšetkým nízkou cenou. Nižšia je aj tepelná vodivosť, ale to stále na takej úrovni, ktorá by mohla pre mnohé aplikácie dostatočná. Pasty Pactum 1 sú dostupné v dvoch variantoch. Zatiaľ čo jeden je vhodný skôr na domáce použitie, tak druhý, väčší, nájde uplatnenie aj v dielňach servisných technikov. Celý článok „Hlavne čo najnižšia cena: Nová termopasta Endorfy Pactum 1“ »

Už jsou známé specifikace všech GPU generace Blackwell od Nvidie

Pomalu se blíží chvíle, kdy uběhnou dva roky od vydání grafik GeForce RTX 4000 od Nvidie, a tak už asi začínáte vyhlížet novou generaci. Leaker Kopite7kimi, který mívá v posledních letech nejspolehlivější informace o plánech Nvidie, teď na Twitteru prozradil parametry všech čipů, které Nvidia v generaci GeForce RTX 5000 chystá, což může leccos napovědět o výkonu, který tato nová generace grafik přinese. Celý článok „Už jsou známé specifikace všech GPU generace Blackwell od Nvidie“ »

Intel uvádí Xeon 6700E, svůj první 3nm procesor se 144 E-Core

AMD se na Computexu pochlubilo budoucími serverovými procesory Epyc Turin. Jeho hlavní konkurent Intel také nenechal serverovou oblast na tomto veletrhu na pokoji a rovnou oznámil vydání nových serverových procesorů Intel Xeon 6 „Sierra Forest“. Jde o poměrně zajímavá CPU – čipletové Xeony, které poprvé používají architekturu malých jader, kterých ovšem obsahují velký počet a konkurují tak různým „cloudovým“ procesorům ARM. Celý článok „Intel uvádí Xeon 6700E, svůj první 3nm procesor se 144 E-Core“ »

Intel Lunar Lake: Detaily nejefektivnějšího x86 procesoru

Intel na Computexu 2024 nyní představil extrémně zajímavé nové procesory Lunar Lake. Mají mít velmi vysokou mobilitu a efektivitu (údajně nejlepší mezi x86 procesory) a být jak konkurencí k čipům Applu, tak proti jiným ARM procesorům v Copilot+ PC, vedle konkurování AMD. Lunar Lake má velmi zajímavé architektury jak velkých jader P-Core, tak malých E-Core, ale novinek je v něm mnohem víc – v podstatě ve všem to bude to „nej“, co Intel má. Celý článok „Intel Lunar Lake: Detaily nejefektivnějšího x86 procesoru“ »

AMD ukázalo nejrychlejší CPU na světě. Turin má 192 jader Zen 5

V pondělí odhalilo AMD procesory Ryzen 9000 pro desktop, první s jádry Zen 5 a po nich také nové mobilní procesory „Strix Point“ s touto architekturou. Ovšem firma rovnou oznámila i verzi Zenu 5 pro servery, která bude možná nejimpozantnější. Tyto procesory budou poskytovat až 192 jader. Epycy 9005 „Turin“, jak se jmenují, také přijdou na trh v druhé polovině roku a mohly by dál posílit pozici AMD proti Intelu a také proti různým procesorům ARM. Celý článok „AMD ukázalo nejrychlejší CPU na světě. Turin má 192 jader Zen 5“ »

Novinky Fractal Design: Malé skrinky, headsety, kreslá

Tohtoročný Computex už síce skončil, ale máme tu z neho ešte nejaké resty, ktoré chceme opublikovať. Patrí medzi ne aj expozícia produktov Fractal Design. Z pohľadu nášho zamerania by sa dalo povedať, že stánok FD bol hlavne o počítačových skrinkách, ale pozoruhodná je aj expanzia na nové trhy. Pod značkou Fractal Design čoskoro budú dostupné aj slúchadlá s mikrofónom či počítačové kreslá. Celý článok „Novinky Fractal Design: Malé skrinky, headsety, kreslá“ »

Vychází Ryzeny 5000XT pro AM4. I socket AM5 vydrží do roku 2027

Ve stejný moment, kdy AMD na Computexu 2024 odhalilo nejnovější procesory Ryzen 9000, firma paradoxně přichází i s dalšími procesory pro předchozí socket AM4 a desky s pamětí DDR4, byť ho už od roku 2022 nový AM5 nahrazuje. Sice nebyly ukázány během prezentace, ale AMD teď oficiálně vydává Ryzen 7 5800XT a Ryzen 9 5900XT pro tuto starší platformu. A potvrdilo, že i socket AM5 by v budoucnu měl být podporován podobně dlouho. Celý článok „Vychází Ryzeny 5000XT pro AM4. I socket AM5 vydrží do roku 2027“ »

„Dva ventilátory v jednom“. MSI chystá netradičný koncept

Vyšší tlak z miesta v okolí rotorového rozbočovača. Týmto sa v nasledujúcom období zrejme bude zaoberať viacero ventilátorových výrobcov. Každý na to pôjde trochu iným spôsobom a svoju „stratégiu“ na dosahovanie atraktívnejších výsledkov na Computexe (24) ukázalo aj MSI. S ventilátormi s jeden, dva, tri, … s osemnástimi lopatkami sústredenými v dvoch radoch. Predávať sa začne v počítačových skrinkách. Celý článok „„Dva ventilátory v jednom“. MSI chystá netradičný koncept“ »

Handheld Asus ROG Ally X: Hodně vylepšení a obří kapacita baterie

Na Computexu 2024 byly nejen odhaleny nové procesory AMD a Intelu, ale také novinka pro mobilní hraní, totiž nové vylepšené zařízení ROG Ally X od Asusu. Jde o plnohodnotné herní PC umožňující hrát všechny hry na Steamu a podobných platformách pod Windows v podstatě kdekoliv díky handheldovému formátu podobného Steam Decku nebo konzoli Nintendo Switch. Proti nim je ale ROG Ally X o dost výkonnější zařízení. Celý článok „Handheld Asus ROG Ally X: Hodně vylepšení a obří kapacita baterie“ »

AMD odhalilo Ryzen AI 300: APU Strix Point s jádry Zen 5

Na Computexu mělo AMD úvodní prezentaci a tento rok do ní bylo nacpáno hodně novinek. Už jsme psali o odhalení desktopových procesorů Ryzen 5000, prvních CPU s ambiciózním jádrem Zen 5. Firma ale oznámila i verzi pro notebooky, procesory s kódovým označením Strix Point (či jen Strix). Ty už přinášejí i malá jádra Zen 5c, novou integrovanou grafiku s architekturou RDNA 3.5 a samozřejmě velký důraz na AI, po níž se tyto čipy dokonce i jmenují. Celý článok „AMD odhalilo Ryzen AI 300: APU Strix Point s jádry Zen 5“ »

Nové velké jádro Intelu: Lion Cove je největší změna od Nehalemu

Intel na Computexu 2024 odhalil svůj next-gen mobilní procesor Lunar Lake, který vyjde letos v létě. Ten bude svou silnou NPU pohánět Copilot+ PC a má být velmi energeticky efektivní, ale extrémně zajímavý je hlavně úplně novými architekturami CPU, které nás čekají i v budoucích procesorech Arrow Lake pro desktop. Jako na první se podíváme na architekturu velkého jádra P-Core, která přináší největší změny minimálně od Sandy Bridge. Celý článok „Nové velké jádro Intelu: Lion Cove je největší změna od Nehalemu“ »

Peklo zamrzlo, Noctua chystá vodní chlazení. Je hodně speciální

Tak to je novinka, kterou jsme z Computexu 2024 nečekali: Noctua – jméno, které se řadě z vás asi jako první vynoří v hlavě, když je řeč o chladičích a ventilátorech – představila vodní chladič. Divné je to proto, že tato firma je hodně zaměřená na tichost (s kterou mívají pumpy u vodníků problém) a spolehlivost a módní AIO kapalinové chladiče doteď tvrdošíjně nevyráběla. Vodník od Noctuy ale jde jinou než obvyklou cestou. Celý článok „Peklo zamrzlo, Noctua chystá vodní chlazení. Je hodně speciální“ »

Noctua NH-D15 G2 vyjde na tri spôsoby. A nové A12 ventilátory

Na Computexe 2024 Noctua „neoficiálne“ oznámila, že nový elitný dvojvežový chladič CPU (NH-D15 G2) sa dostane do predaja tento mesiac, pričom novinka je, že bude mať rôzne základne s ohľadom na čo najlepší kontakt naprieč platformami (AMD a Intel). Okrem toho Noctua ukázala druhú generáciu 120-milimetrového ventilátora A12. Zdroj s ventilátorom Noctua? Tiež realita, ktorá vznikla v spolupráci so Seasonicom. Celý článok „Noctua NH-D15 G2 vyjde na tri spôsoby. A nové A12 ventilátory“ »

1 2 3 184