MSI RTX 4060 Ti Gaming X Trio 8G: Skvelá efektivita a tichý chod

MSI RTX 4060 Ti Gaming X Trio 8G v detailoch

Do generácie Ada Lovelace pribudla konečne už aj stredná trieda grafických kariet s GPU Nvidia. Medzinegeračný progres v rýchlosti je u RTX 4060 Ti síce relatívne nižší, ale zato výrazne klesla spotreba a celkovo sú prevádzkové vlastnosti sympatické. Najmä pokiaľ ide o konštrukcie podobné MSI Gaming X Trio s dobre naddimenzovaným chladičom. Tri ventilátory, spotreba do 170 W a herný výkon výrazne nad Radeon RX 6650 XT.

GeForce RTX 4060 Ti sú postavené na jadre AD106(-350-A1), ktoré má porovnaní s GPU GeForce RTX 3060 Ti (Ampere) menej ako polovičnú plochu. Uvádzané TDP (160 W) je pritom nižšie aj oproti Radeon RX 6650 XT (176 W). Podobne ako ten RTX 4060 Ti používa iba osem liniek rozhrania PCIe. V prípade najnovšieho štandardu 4.0 síce nedochádza k výkonnostným obmedzeniam, na starších doskách s PCIe 3.0 či dokonca PCIe 2.0 (napríklad na platformách s procesormi Intel Sandy Bridge, ktoré sú stále v obehu) už k nejakému škrteniu dochádzať môže.

Tieto grafické karty (RTX 4060 Ti) sa podobne ako svojho času GTX 1060 (s 3 a 6 GB) osádzajú rôzne veľkými pamäťami, s 8 GB a 16 GB GDDR6. Testovaný variant Gaming X Trio (8G) je 8-gigabajtový podobne, ako boli RTX 3060 Ti. Oproti RTX 3060 (s 12 GB) sa to ale môže javiť ako zhoršenie. Teraz ale nebudeme dumať nad tým, koľko pamäte je dosť a koľko málo (to sa ukáže v prípadných testoch RTX 4060 Ti so 16 GB VRAM) a rozbor sa vrhneme na rozbor karty, ktorú máme k dispozícii. Kompletný prehľad parametrov nájdete tradične v tabuľke druhej kapitoly.

Detaily MSI RTX 4060 Ti Gaming X Trio 8G

Vyhotovenie Gaming X Trio 8G predstavuje vrchol ponuky RTX 4060 Ti od MSI. To znamená, že sa jedná o „príplatkový“ variant, ktorý nebude mať najvýhodnejší pomer cena výkon, ale zase u neho nebude ani najhlučnejší chladič, na ktorom sa pri lacnejších modeloch šetrí.

Na ochladzovanie pasívu sa používajú tri axiálne ventilátory s priemerom 95 mm. Výška ich profilu je 12 mm, čiže priemerná, ale aerodynamický návrh je efektívny. Jednak pre osvedčený tvar s výraznejším zakrivením nábežných hrán, jednak pre väčší počet lopatiek s pomerne malými vzájomnými medzerami. To znamená, že je tu pomerne malý priestor na to, aby prúdnice vzduchu neefektívne unikali pôsobením spätného tlaku, čo znamená, že úbytok prietoku vplyvom konštrukcie pasívu nebude vysoký. Inými slovami, tieto ventilátory majú v rámci možností formátu veľmi slušný statický tlak.

Zlepšením, ktoré vylepšuje zase akustické vlastnosti, je spájanie špičiek lopatiek po trojiciach. Bez tohto prvku by na špičke jednej lopatky vznikali vyššie vibrácie, ktoré by sa ďalej šírili grafickou kartou (a vytvárali sekundárny hluk) a takisto boli zdrojom ostrejších tónových špičiek. Takýmto spevnením sa ale eliminuje nežiadúca pružnosť lopatiek a výsledkom je príjemnejší zvukový profil, ako to dokazuje aj naša spektrálna analýza.

PCB je krátke, z celkovej dĺžky grafickej karty tvorí zhruba polovicu, čím vzniká priestor na veľké okno v zadnej časti. V týchto miestach má backplate poriadnu dieru, cez ktorú môže efektívnejšie unikať ohriaty vzduch pretláčaný ventilátormi zospodu. Aj napriek tomuto výrezu je konštrukcia robustná a neprehýba sa. K vysokej pevnosti prispievajú aj obvodové záhyby profilu backplate.

Z detailu rebier pasívu si môžete všimnúť akýchsi poloblúkových výstupkov, ktoré by mali takisto prispievať k vyššej efektivite chladenia. Tie sú už v druhej generácii (2.0) a MSI u nich hovorí o optimalizáciách s rovnováhou medzi chladením a hlučnosťou. To môže mať základ v tom, ako efektívne sú s ohľadom na „teplejšie a chladnejšie“ miesta prúdnice vzduchu vedené rebrovaním a zároveň aký majú tieto „deflektory“ dosah na rezonančné frekvencie zvuku, ktoré vznikajú pri obtekaní pasívu.

S približne 138 mm (od slotu PCI po kryt na opačnej strane) sa síce jedná o pomerne širokú kartu, ale výhoda je tu v tom, že napájací konektor už nezvyšuje nároky na dostupný priestor. V backplate je totiž veľký výrez, v ktorom sa napájací konektor stratí a celkové rozmery sa zväčšia iba o hrúbku vodičov. Externé napájanie je, mimochodom, realizované iba jedným 8-pinom PCIe.

      

Na dĺžku má RTX 4060 Ti až 338 mm, ktoré môžu byť v kolízii s niektorými skrinkami. Obzvlášť v nižšej až strednej cenovej relácii, ktorá sa hodí na párovanie s touto triedou grafických kariet.  Pri výške 50 mm počítajte s tým, že na základnej doske budú blokované sloty PCI Express.

   

Celkovo MSI RTX 4060 Ti Gaming X Trio 8G pôsobí robustným dojmom – backplate hliníkový, predok krytu z pevného, dobre lícujúceho plastu s luxusnejšou povrchovou úpravou…

   

… zastúpené sú aj prvky RGB LED. Čo všetko svieti môžete vidieť na fotke nižšie.

Súčasťou príslušenstva je aj horizontálny držiak – podpera grafickej karty. Tá jednak odľahčí slot PCIe (dochádza tak menšej záťaži na kontakty, špeciálne pri preprave, kde môže byť kinetická energia nárazoch devastačná), jednak drží kartu v rovine, čo ocenia používatelia, ktorí si potrpia na pekný pohľad cez priehľadnú bočnicu počítačovej skrinky. Hmotnosť grafickej karty je 1160 gramov.

Upozornenie: Článok pokračuje ďalšími kapitolami.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Nvidia DLSS (3.5) v Alan Wake II. Kdy hra běží nejlépe?

Alan Wake II je prvá hra, v ktorej sú od začiatku podporované Nvidia DLSS 3.5. Okrem technologickej stránky je tu aj vysoká popularita hráčov. Tým máme pokope základné dôvody na to, prečo sa podrobne pozrieť na fungovanie pri rôznych nastaveniach. V prieniku s herným výkonom sa budeme zaujímať nielen o vizuálnu stránku, ale aj spotrebu. Nielen grafickej karty, ale i procesora. Celý článok „Nvidia DLSS (3.5) v Alan Wake II. Kdy hra běží nejlépe?“ »

  •  
  •  
  •  

Minitest: Lacné zdroje vs. pískanie cievok grafických kariet

Veľkú analýzu vplyvu pískania cievok grafických kariet v závislosti od použitého zdroja už máte za sebou. Na to, aby za ňou šlo dať bodku, chýba ešte jedna vec. A tou je doplnenie správania sa lacných zdrojov s nižšou kvalitou súčiastok. V opačnom prípade by sa dalo stále špekulovať o tom, že naprieč triedami sa môže situácia výrazne odlišovať. Môže? Na to sa zameriame v meraniach so zdrojmi „80 Plus“, z ktorých jeden je už aj pomerne starý. Celý článok „Minitest: Lacné zdroje vs. pískanie cievok grafických kariet“ »

  •  
  •  
  •  

Aká kombinácia píska najmenej? 12 zdrojov, 3 grafické karty…

„Po výmene zdroja prestali pískať cievky grafickej karty“. Mimoriadne časté tvrdenie a pritom zostáva vždy iba na subjektívnej úrovni, čo je škoda. Ale aj preto sa teraz na veci pozrieme exaktným spôsobom, číselne. To otestovaním viacerých grafických kariet, kde sa pri každej sleduje hlučnosti cievok VRM v závislosti od použitého zdroja ATX (3.0). Ako je to s tým „pískaním“? Kedy je silnejšie a kedy slabšie? Celý článok „Aká kombinácia píska najmenej? 12 zdrojov, 3 grafické karty…“ »

  •  
  •  
  •  

One comment Pridať komentár

  1. Příznivá spotřeba, hlučnost a 16GB paměti pravděpodobně zní jako rajská hudba někomu, kdo chce kartu využívat primárně pro CUDA. V relativním srovnání se pak dá mluvit i o příznivé ceně. Bude asi zábavné srovnávat jednotlivá provedení. Těším se, co výrobci s tímto modelem předvedou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *