Akasa AK-CC6606BP01: Výkonnejšia alternatíva k Laminar RM1

Detaily chladiča Akasa AK-CC6606BP01

Zbierka výsledkov lacnejších nízkych chladičov CPU sa pomaly rozrastá. Otestovali sme najväčší z top-flow modelov Akasy na platformu Intel LGA 1700. Podľa udávaného TDP 125 W to vyzerá, že by sa nemuselo jednať iba o náhradu Laminar RM1 a RS1 pribaľovaným k úspornejším procesorom, ale aj o riešenie pre modely s otvoreným násobičom, ku ktorým sa chladič nedodáva.

Jednoduchý chladič s komplikovaným označením. Akasa AK-CC6606BP01 je z podobnej kategórie ako už otestované chladiče Laminar (RM1RS1), Arctic Alpine 17 CO či Akasa AK-CC6603EP01. Model AK-CC6606BP01, ktorý si v tomto článku podrobne rozanalyzujeme, sľubuje najvyšší chladiaci výkon.

Detaily chladiča Akasa AK-CC6606BP01

Konštrukcia pripomína chladiče Intelu z balení starých Core i7-2700K (Sandy Bridge) a 3770K (Ivy Bridge). Po týchto generáciách sa už vyrábali iba chladiče s výrazne nižšími pasívmi. V tomto prípade (na Akasa AK-CC6606BP01) je ale pasív pomerne vysoký a spolu s ventilátorom chladič Akasa prerastá Intel Laminar RM1 o 16 mm.

Axiálny ventilátor s priemerom 90 mm má iba veľmi nízky rámček, zospodu. Funkciu tunela, ktorý by zvyšoval tlak rotora, tak príliš neplní. Vzhľadom k tomu, že nižší model Akasy tunel na výšku rotora má, je to pomerne zvláštne. Spoločné však tieto ventilátory majú to, že používajú štandardizovanú rozteč dier – 71,5 × 71,5 mm. Vďaka nej môžete pomerne jednoducho ventilátor v prípade poruchy vymeniť za 80 alebo 90 mm ventilátory, ktoré sú v bežnom predaji.

Na rozdiel od lacnejšieho AK-CC6603EP01 (s TDP 77 W) na tomto chladiči už ventilátor nevrčí a má aj trvácnejšie, guľôčkové ložiská.

   

Rebrá pasívu sú usporiadané do kruhu s tým, že na konci sa rozdvojujú do vidličky (to pre dosiahnutie väčšej kontaktnej plochy s obtekajúcim vzduchom). Kruhová je aj veľká základňa, ktorá je v kontakte s celou plochou tepelných rozvádzačov procesorov, čo nebýva zvykom (obvykle je prekrytá iba plocha nad kremíkovým jadrom a rohy IHS sú už mimo os).

Prierez medeného jadra je ale naprieč telom menší a vlastne ide o jadro bez výplne. Nad procesorom je síce zhruba 10 mm vrstva, ale hrúbku bočnej steny nameriate už medzi 1–1,5 mm. Aj tak je ale celková hmotnosť chladiča oproti Intel Laminar RM1 (s plným jadrom naprieč výškou pasívu) vyššia o 19 % (412 g). To ale hlavne pre väčší objem hliníkových rebier.

   

Ešte nejaké detaily poznámky, na ktoré by ste mohli hľadať odpovede: Termopasta je na základni predaplikovaná, vrecúško na druhé použitie príslušenstvo neobsahuje. Inštalácia je cez push-piny, idisťovacie zámky pre skrutkovač majú praktický vzor v tvare presýpadích hodín. Napájací káblik je pomerne krátky (14 cm), ale na konektor CPU_fan dočiahne vždy a prebytok aspoň nikde neplantá. Konektor je 4-pinový, s podporou regulácie PWM.

Metodika

Chladiče testujeme pri maximálnom výkone a pri nižších rýchlostiach, ktoré zodpovedajú fixným hladinám hluku 45, 42, 39, 36, 33 a 31 dBA. Hladiny hluku snímame hlukomerom Reed R8080 (s parabolickým golierom na zvýšenie citlivosti) so vzdialenosti 15 centimetrov od zdroja zvuku (ventilátora).

Merania prebiehajú tradične vo veternom tuneli, s dvoma 500-otáčkovými Noctua NF-S12A PWM na vstupe a s rovnakým počtom týchto ventilátorov na výstupe. Teplota vzduchu (21–21,1 °C) na vstupe je stála, riadne kontrolovaná počas celého priebehu testovania. Testy prebiehajú na procesore Intel Core i5-12400 stepping H0 (t.j. variant s menším jadrom, ktoré majú aj Core i3, Pentiá a Celerony). To v režime bez napájacích limitov (priemerná spotreba CPU je vtedy okolo 93 W) a s PL2 obmedzeným na úroveň TDP (65 W). Záťaž simulujeme v Cinebench R23, testovacia základná doska je MSI MAG Z690 Tomahawk WiFi DDR4. Z logu okrem zahrievania CPU vyťahujeme do grafov aj teploty snímačov MOS a CPU socket. Výsledky teda ukazujú i to, ako ventilátor okrem pasívu ochladzuje aj okolie pätice so súčiastkami, ktoré sa zahrievajú na kritické hodnoty.


  •  
  •  
  •  
Flattr this!

Test 14 ventilátorov v prirodzenom prostredí systémových pozícií

Sem-tam sa stretávame s názorom, že je ventilátory vhodné testovať v reálnych podmienkach, čo dokážeme jednoducho vyvrátiť. Zároveň ale rozumieme, že laik sa najlepšie stotožní s rozdielmi teplôt komponentov, ktoré vznikajú práve v dôsledku rôzneho prietoku ventilátorov. Aby ste videli korelácie takýchto testov s výsledkami z „neprirodzeného“ prostredia, na niečo sme si spomenuli. Celý článok „Test 14 ventilátorov v prirodzenom prostredí systémových pozícií“ »

  •  
  •  
  •  

Akasa Gecko Pro: „Inak“ orientovaný chladič SSD

Nástupca chladiča SSD, ktorý vo svojej cenovej relácii nemal príliš veľkú konkurenciu. Aj tak by sa dal uviesť Gecko Pro, ktorý je síce o trochu drahší, ale takisto dokonalejší (aj čo sa týka montáže). A má aj charakteristický znak, ktorým sa od iných chladičov jasne odlišuje – rebrá nemá pozdĺžne (tak, ako to je bežné), ale na šírku. Pomer ceny k chladiacemu výkonu je znovu výborný. Celý článok „Akasa Gecko Pro: „Inak“ orientovaný chladič SSD“ »

  •  
  •  
  •  

Po 10 rokoch prichádza nový dvojvežový chladič Akasa, Soho H7

Pri príležitosti uvedenia chladičov Akasa Alucia H4 a Soho H4 s prívlastkami Plus (t.j. konečne s podporou LGA 1700) sa na jednej snímke objavil aj robustný chladič s dvoma vežami. Známe sú už aj všetky jeho parametre. Po veľmi dlhom čase sa tak doposiaľ najvýkonnejší chladič Akasy – model Venom Medusa – dočká nástupcu. Materiály Akasy uvádzajú, že tento chladič je optimalizovaný na najvýkonnejšie procesory Intel Alder Lake. Celý článok „Po 10 rokoch prichádza nový dvojvežový chladič Akasa, Soho H7“ »

  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *