Výroba pamětí DDR3 končí, upgrady starých PC zdraží. Kvůli AI

Paměti HBM2, HBM3 a tak dále byly původně poměrně okrajovou záležitostí, používanou na drahém serverovém a výpočetním hardwaru, ale v malých sériích. Boom akcelerátorů AI (jako GPU Nvidie) ale najednou tyto paměti katapultoval mezi velmi žádané zboží, které teď tvoří velká procenta celkové výroby pamětí DRAM. Stalo se to i na úkor výroby starších operačních pamětí – na paměti HBM údajně přešla velká část linek doteď vyrábějících pamětí DDR3. Celý článok „Výroba pamětí DDR3 končí, upgrady starých PC zdraží. Kvůli AI“ »

Sapphire má speciální edici Radeonu RX 7700 XT ke hře Frostpunk 2

V nadcházejícím létě vychází očekávaná hra Frostpunk 2 od 11 Bit Studios. Pro fandy Frostpunku vyrobil Sapphire speciální edici grafické karty s tématem této hry evokujícím její kombinaci steampunkové alternativní minulosti a mrazivé postkatastrofické zimy. Je založená na Radeonu RX 7700 XT, který ponese speciální vizuál a příslušenství a dostanete s ní i kód na samotnou hru Frostpunk 2 v edici Deluxe, až v červenci vyjde. Celý článok „Sapphire má speciální edici Radeonu RX 7700 XT ke hře Frostpunk 2“ »

Přes Thunderbolt se bude dát sdílet obrazovka a soubory mezi PC

Pokud jste tápali, proč vůbec mít rozhraní Thunderbolt v notebooku nebo ve stolním PC, možná vás zaujme jedna novinka, kterou teď vyvinul Intel. Už v dávnější době, kdy ještě Thunderbolt nebyl spojený s USB-C, Intel experimentoval s jeho použitím v roli náhrady sítě. Teď se k tomu vrátil a s technologií Thunderbolt Share se budou dát propojit jednotlivé počítače. Užitečné by to mohlo být, pokud střídavě používáte notebook a desktop. Celý článok „Přes Thunderbolt se bude dát sdílet obrazovka a soubory mezi PC“ »

Hrubší profil už aj na ventilátore ARGB Asus (TUF TR120)

Z návrhu nového ventilátora TUF Gaming TR120 je evidentné, že Asus dobre diagnostikoval slabé stránky jeho predchodcu (a zo súčasného pohľadu nižšieho modelu) a zapracoval na nich s ohľadom na dosahovanie lepších výsledkov. Na tieto kľúčové zmeny sa dá aj ľahko poukázať a je pravdepodobné, že naprieč všetkými možnými scenármi pôjde aerodynamicky o jeden z najefektívnejších osvetlených ventilátorov v 120 mm formáte. Celý článok „Hrubší profil už aj na ventilátore ARGB Asus (TUF TR120)“ »

Levné 4nm Ryzeny 5 8400F a Ryzeny 7 8700F už jsou v obchodech

Začátkem jara prosákly z Číny zprávy o tom, že by se pro desktopové desky se socketem AM5 měla dát koupit verze nových APU Ryzenů 8000G s deaktivovanou grafikou. Tyto modely Ryzen 7 8700F a Ryzen 5 8400F pak skutečně byly vydané, ale zprvu jen pro OEM trh. Nyní je však AMD začíná prodávat globálně jako levnou možnost pro zájemce o něco se Zen 4. To platí hlavně pro Ryzen 5 8400F, který by teď mohl být nejlevnějším CPU pro socket AM5. Celý článok „Levné 4nm Ryzeny 5 8400F a Ryzeny 7 8700F už jsou v obchodech“ »

Corsair MP700 Pro SE: 14 GB/s SSD rovnou s vodním chlazením

SSD používající k přenosům rozhraní PCI Express 5.0 už jsou na trhu rok, ze začátku ale vyšla s nižšími rychlostmi, než jaké by se zhruba daly označit za typický potenciál PCIe 5.0. To teď ale dohánějí dodatečně vydávané rychlejší verze modulů. S tou přišel i Corsair a jeho moduly MP700 Pro SE nabízejí rychlost až 14 000 MB/s. A opět si je můžete pořídit rovnou s vodním blokem pro zapojení do custom chladicího okruhu. Celý článok „Corsair MP700 Pro SE: 14 GB/s SSD rovnou s vodním chlazením“ »

Nestabilní CPU Intel: Propad výkonu s novými BIOSy bude menší

Máme tu třetí článek o tom, jakou reakci Intel chystá coby náplast na problém nestabilních procesorů Core 13. a 14. generace, který vešel ve známost během letošní zimy a jara, a opět je tu změna. Těžko říct, zda se mění to, co Intel plánuje udělat, nebo jen kvůli oficiálnímu tichu prosakovaly ven nepřesné informace, ale nyní to vypadá, že chystaná opatření v podobě profilů s výchozími nastaveními budou stát méně výkonu, než jsme psali minule. Celý článok „Nestabilní CPU Intel: Propad výkonu s novými BIOSy bude menší“ »

RDNA 4 je prý jen opravená RDNA 3, ale RDNA 5 bude úplně nová

AMD ještě nevydalo novou generaci grafik Radeon RX 8000, které budou používat architekturu RDNA 4, takže je asi ještě dlouho do příchodu nové generace, která by se mohla jmenovat RDNA 5 – ale možná i úplně jinak. Přesto se teď objevily první neoficiální zvěsti o tom, co by RDNA 5 mohla v grafikách Radeon znamenat. Tato architektura by mohla být značným skokem vpřed, na rozdíl od RDNA 3 a přicházející RDNA 4. Celý článok „RDNA 4 je prý jen opravená RDNA 3, ale RDNA 5 bude úplně nová“ »

Procesory Intel Arrow Lake pro desktop mají iGPU s 512 shadery

K nové generaci procesorů Intel Arrow Lake, která spolu s desktopovou platformou se socketem LGA 1851 vyjde v druhé polovině letošního roku, přicházejí další informace. Už jsme tu měli něco k parametrům procesorů, teď je tu něco k jejich integrované grafice a výbavě základních desek s čipsetem Z890, který pro Arrow Lake Intel chystá. Vypadá to, že by na nich měl být standardem Thunderbolt, což příznivci tohoto rozhraní asi ocení. Celý článok „Procesory Intel Arrow Lake pro desktop mají iGPU s 512 shadery“ »

Apple M4 má rekordní skóre v testech. Přes staré jádro, stejné IPC

Jen před pár týdny se začaly objevovat zprávy o tom, že Apple už teď na jaře uvede novou generaci procesorů M4, přestože předchozí M3 vyšlo s velkou slávou teprve na podzim. Překvapivě se tato zpráva potvrdila a Apple opravdu po takto krátké době vytáhl nový čip (což vyvolává otázky nad povedeností M3). Hned se proto vyrojily dohady, že jde spíš jen o refresh bez nové architektury. Vzápětí ale zase přichází senzační benchmarková skóre. Celý článok „Apple M4 má rekordní skóre v testech. Přes staré jádro, stejné IPC“ »

Intel Arrow Lake pro desktop: Počty jader, většina s 35W TDP?

Letošek by měl být na procesory hodně plodný – AMD v následujících měsících vydá Zen 5, jehož architektura prý bude největším skokem od prvního Zenu před sedmi lety. Ale i u Intelu nastane přelom: Nová generace procesorů Arrow Lake bude už používat novou platformu LGA 1851 a přinese úplně změněnou čipletovou koncepci. Vedlo toho ale také nová jádra CPU a GPU architektury z grafik Alchemist. Ale změní se nějak také počty jader a vláken? Celý článok „Intel Arrow Lake pro desktop: Počty jader, většina s 35W TDP?“ »

BeQuiet! Silent Wings 4 (BL117): Biela voľba do skriniek

Silent Wings (Pro) 4 predstavujú vrchol ponuky počítačových ventilátorov. Varianty bez Pro v označení vynikajú najmä v systémových pozíciách a na radiátory sa príliš nehodia. To je zámer a v súlade s akousi „mikrosegmentáciou“ BeQuiet! V bielom vyhotovení, ako je i to testované, bude pomerne zložité násjť iné 140 mm ventilátory, ktoré by boli pri porovnateľnom prietoku tichšie. Celý článok „BeQuiet! Silent Wings 4 (BL117): Biela voľba do skriniek“ »

Když vy Core Ultra, tak my Ryzen AI. I AMD přejmenuje procesory

Intel loni v létě oznámil pomyslný přechod na novou éru procesorů, symbolizovaný změnou značení na Core Ultra u procesorů Meteor Lake a chystaných Lunar Lake a Arrow Lake. Konkurenční AMD v minulosti často kopírovalo způsoby značení Intelu a vypadá to, že nyní to udělá zase a hodně doslovně. Přicházející procesory s architekturou Zen 5 dostanou vlastní verzi jména Core Ultra, přičemž je možné, že tentokrát bude paradoxně Intel závidět. Celý článok „Když vy Core Ultra, tak my Ryzen AI. I AMD přejmenuje procesory“ »

Samsung opustí grafiky od AMD, pro Exynosy chystá vlastní GPU

Samsung před lety překvapil plánem používat v mobilech dospělou grafiku s architekturou licencovanou od AMD, tedy prakticky integrovaný Radeon. Od té doby vydal dva procesory Exynos, které používaly GPU RDNA 2 a RDNA 3 (v mobilní úpravě). Ale vypadá to, že by to mohlo skončit, Samsung se prý poohlíží po jiných možnostech a zřejmě by chtěl grafiky Radeon opustit a ideálně si vyvinout vlastní náhradu. Celý článok „Samsung opustí grafiky od AMD, pro Exynosy chystá vlastní GPU“ »

Vyjdou nové grafiky Nvidia už letos? První bude levnější RTX 5080

Jsou tu nové zprávy k očekávanému příchodu nové generace grafických karet, které by měly vyjít ve druhé polovině roku (nebo začátkem toho příštího). Tentokrát se týkají grafik chystaných Nvidií, GeForce RTX 5000 s GPU architektury Blackwell. Na internetu se krátce po sobě objevila nejdřív zvěst o tom, že Nvidia letos vydá jen nejdražší model, u které se ale prakticky hned ukázalo, že asi neplatí a jako první bude k mání dostupnější model. Celý článok „Vyjdou nové grafiky Nvidia už letos? První bude levnější RTX 5080“ »

1 2 3 181